Přeskočit na hlavní obsah

Rychle a zběsile 5 | Fast Five [75%]



http://www.csfd.cz/film/273731-rychle-a-zbesile-5/


  • USA 

    Fast Five

  • SK název 

    Rýchlo zbesilo 5

Akční / Krimi / Drama / Thriller
USA, 2011, 130 min

Režie:

 Justin Lin

Hudba:

 Brian Tyler


Série Rychle a zběsile si v posledních letech jako jedna z mála drží komerční výdrž. Před dvěma lety se ústřední dvojice z jedničky po více či méně úspěšných dvou pokračováních vrátila v plné kráse. Ačkoliv závodění v sérii ustoupilo do pozadí, diváci na akční koktejl s příměsí vysokooktanových paliv a spoře oděných slečen slyšeli. Justin Lin, který paradoxně začal na třetím, dle mého názoru nejhorším díle série dostal důvěru i napotřetí, hlavně díky celkem spokojeným ohlasům, které si čtvrtý díl v jeho režii vysloužil. Stojí to za to? 


Brian a Dom se opět setkávají. Není to tak dlouho, co druhý z nich skončil podruhé za mřížemi. Po úspěšném  útoku na vězeňský transport se oba společně ocitají na svobodě. Netrvá však dlouho a spadají do kriminální sítě bosse kriminálních složek v Rio de Janeiru. Jediný způsob jak se dostat na svobodu před kriminální organizací, doprovázenou speciálním týmem FBI, je ambiciozní plán na krádež veškerých finančních rezerv místního vůdce podsvětí. Jelikož se jedná o komplikovaný plán, je potřeba zavolat staré známé na pomoc.



Předně by bylo dobré zmínit, že stejně jako u ostatních dílů série, je třeba hned ze začátku přestat přemýšlet nad logičností toho co se děje na plátně. Ona sama série byla už od počátků podřízená čistokrevné akci a automobilovému závodění. U tohohle dílu to platí asi nejvíce jak u kteréhokoliv jiného. Justin Lin totiž konečně našel tu formu, kterou hledal své poslední tři snímky. Díky tomu tak z pitomého třetího dílu se poučil, čtvrtým ukázal, že umí natočit stylově adrenalinovou zábavu a pětkou to dotahuje k dokonalosti.



Jako nic jiného, páté Rychle a zběsile totiž konečně zapadá do škatulky akční nářez. V současné nabídce kin tak je jedním z mála zástupců kvalitní zábavy vhodné k chroustání popcornu bez potřeby nějak výrazně zapojovat mozek. Od začátku do konce totiž servíruje přesně to co se od něj očekává a navrch přidává celkem vydatné množství akčních scén, kde jako pomyslná třešnička na dortu je osobní hra na kočku a na myš mezi Johnsonem a Dieselem. Člověk jim prostě nemůže nefandit.



Páté Rychle a zběsile je tak pro mě vcelku silným překvapením, neboť i přes značnou skepsi z mé strany a digitálnost obrazové stránky, snímek vypadá řemeslně asi nejlépe z celé série a nenudí diváka sebestředným vizuálním honěním ega. Nemá to ani za potřebí. Všeho je tu totiž správná míra. Z akčních scén je konečně cítit adrenalin a tempo snímku se nezastaví, ačkoliv má film něco přes dvě hodiny. Když už dojde na slabší chvíle, zaskakují působivé vizuály brazilské metropole.



Tomu prostě nejde nefandit. Pokud vás tahle série oslovuje, pětka pro vás rozhodně nebude zklamáním. Osobně musím říct, že ji považuji za nejzručněji podaný a nejvíce našlápnutý díl. A pokud se bude série ubírat tímto směrem, budu určitě stát v řadě a čekat každé dva roky nášup. Z letošního sequelového souboje totiž chlapci s natuněnýma kárama vyšli daleko nejlépe.  Roboti, Harry i Piráti se můžou jít vycpat.  Dannyho parťáci s vůní benzinu je totiž zastoupí více než dobře.

Konečně dostává název Rychle a zběsile své řádné zadostiučinění. Justin Lin konečně napotřetí přesvědčil, že má na to, aby přivedl na svět čistokrevný akční nářez s pořádnou dávkou testosteronu. Závodníci se přeměnili ve variaci na Dannyho parťáky v silných kárách, ale to není na škodu. Akční pecka se vším všudy. Tedy vypněte na dvě hodinky mozek a užívejte adrenalinovou jízdu na plný plyn. Pokud Lin bude i u dalších dílů a udrží kvalitu, jsem za nášup co dva roky. 

Hodnocení
75%




Koktejl :
40 % Akce
10 % Auta
20 % Adrenalin
10 % Balík peněz
20 % Rio de Janeiro


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous