Přeskočit na hlavní obsah

Klub poslední naděje | Dallas Buyers Club [80%]

Série článků věnovaných snímkům, které se již brzy poperou o cenu akademie za nejlepší celovečerní snímek, pokračuje i dnes. Z letošních nominovaných jsem se zde rozepsal již o Vlku z Wall Street, Gravitaci, Špinavém triku a prostor na pár řádcích dostalo i 12 let v řetězech. A v podobném mixu dramatického pohledu na život skutečné osoby budeme pokračovat i dnes. Jak tedy dopadl Klub poslední naděje, snímek který se snažil protlačit do produkce již pár let a který Matthewu McConaugheymu vynesl nominaci na Oscara za hlavní mužský herecký výkon?

Ron Woodroof (Matthew McConaughey) je kovboj a jeho život je tak podle toho zařízen. Když zrovna není v aréně na hřbetu divokého býka, pracuje jako elektrikář v lokální firmě a ve volném čase věnuje svoji pozornost drogám a lehkým děvám. Jednoho dne však během opravy elektrického rozvodu dostane elektrický šok a je odvezen do nemocnice. Tam mu udělají krevní testy a zjistí, že je Ron HIV pozitivní a že mu podle jeho zdravotního stavu zbývá pouhý měsíc života. S tím se však Ron nechce smířit a přes známost získává dávky experimentálního léku AZT, který má podle doktorů být tím lékem, který AIDS vyléčí. Poté, co po jeho užívání však Ron málem zemře, rozhodne se léčit na vlastní pěst. Když mu začne být lépe, rozhodne se, že dosposud neschválené účinné léky propašuje do USA a rozprodá potřebným sám.  

Obdobné příběhy založené na skutečném životě nějaké osoby (především pak člověka umírajícího na nemoc XYZ) bývají často docela nucenou emocionální horskou dráhou, po které si připadáte, jako byste byli oběť nějakého vyděrače, který se z vás snaží vyloudit něco, co sami nechcete. Jsem rád, že i když tu takové náznaky jsou také, Klub poslední naděje není úplně ten případ. I když se totiž v několika momentech pouští až do přílišného zvýrazňování sociálních rozdílů y osobních problémů, nepůsobí příběh Rona Woodroofa nijak uměle a přehnaně vykonstruovaně.

To co ovšem snímek katapultuje z vod běžných nezávislých osobních dramat mezi ty jedinečné snímky jsou herecké výkony představitelů hlavních dvou rolí, Matthewa McConaugheyho a Jareda Leta. I přesto že oba hrají diametrálně odlišné postavy, těžko si představit v lépe zahrané postavy v rámci takovéhoto příběhu. McConaughey coby Ron Woodroof jen dokazuje, v jak silnou hereckou personu roste (a to i když pominu počet kil které na roli shodil) a Jared Leto potvrdil, že když už se pro nějakou filmovou roli rozhoupe, stojí to za to. Měl jsem sice měnší problém s několika vedlejšími postavami které mi přišly trochu příliš umělé, jmenovitě doktorka v podání Jennifer Garner, nicméně tihle dva docela přesvědčivě vykrývají tyto slabší momenty.    

Nesmím zapomenout také na více než solidní kameru a režii, které podtrhují emocionální angažovanost snímku a to téměř bez jakékoliv nucenosti či křeče. Nemluvě o tom, že 117 minut snímku uteklo jako voda. Klub poslední naděje je tak výborným osobním dramatem umírajícího člověka, který se rozhodl nesmířit se svým osudem a bojovat i přes nesouhlas úřadů. Hra s atmosférou snímku navíc dodává nádech něčeho vyjímečnějšího než jen dalšího nezávislého filmu, vytvořeného čistě pro akademiky. Pokud chcete špičkově natočené drama, není důvod proč filmu nedát šanci.


Herecká extra třída a silně osobní příběh o boji se strašákem zdravotnictví. Klub poslední naděje je snímkem, který stojí na velmi solidním filmovém zpracování a především na prvotřídních hereckých výkonech Matthewa McConaugheyho a Jareda Leta, kteří ze sebe ždímají maximum. Nakonec díky tomu ale film nepůsobí jen jako další emocionální vyděrač, nicméně jako parádně natočené a zahrané osobní drama, jehož dvě hodiny utěčou překvapivě rychle. 
 Koktejl:
40% AIDS
40% Drama
20% Chemie
Klub poslední naděje
(Dallas Buyers Club, Klub poslednej nádeje)
Drama / Životopisný / Historický
USA, 2013, 117 min

Režie: Jean-Marc Vallée
Scénář: Melisa Wallack, Craig Borten
Kamera: Yves Bélanger
Hrají: Matthew McConaughey, Jared Leto, Jennifer Garner, Steve Zahn, Denis O'Hare, Griffin Dunne, Kevin Rankin, James DuMont, Philippe Radelet, Juliet Reeves, Dallas Roberts, Michael O'Neill, Craig Borten

Nevhodný mládeži do 15 let
V kinech ČR od: 23.01.2014 CinemArt
V kinech SR od: 20.02.2014 Barracuda Movie

http://www.csfd.cz/film/231188-klub-posledni-nadeje/
http://www.imdb.com/title/tt0790636/





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous