Přeskočit na hlavní obsah

Týpci a zbraně | War Dogs [75%]


Realita je někdy zajímavější než fikce. Skutečné příběhy ve filmové podobě zkrátka táhnou a tak se zfilmování dočkal i příběh dvou podnikavých jedinců, kteří se díky vypočítavosti dostali k vládním armádním zakázkám za stovky milionů dolarů. A když si tenhle příběh vezme na starost režisér Todd Philips, stojící mimo jiné za sérií započnutou Pařbou ve Vegas, očekávání jsou rázem vysoko. Jak se tedy podařilo zpracovat tenhle pravdivý příběh do filmu? 



David (Miles Teller) má finanční potíže. Jeho zaměstnání mu zrovna nevynáší a jeho geniální plán na podnikání nevyšel a on se tak ocitá ve finanční tíži. Jeho dívka z (Ana de Armas) mu navíc oznámí, že spolu čekají dítě a tak je nejvyšší čas s bezvýchodnou situací něco dělat. Naštěstí pro Davida se do jejich rodného města vrací jeho kamarád z dětství Efraim (Jonah Hill), který pro něj má neodolatelnou nabídku. Dvojice rozjíždí společný byznys s překupnictvím zbraní...
  
Týpci a zbraně jsou těžce uchopitelný film. Tenhle film na motivy skutečných událostí totiž není ani tak komedie jak by se mohlo zdát, na druhé straně to ani není čistokrevné drama. Nový film Todda Phillipse se totiž pohybuje někde mezi těmito mantinely a i když v jednom momentě zvládá bavit nadsazeným příběhem dvou podnikavých mladíků, neustále udržuje kontakt s realitou, což ve výsledku jen podtrhuje dopad těch méně humorných momentů, jejichž chladnokrevnost zvládají tvůrci udržet od začátku až do úplného konce, který působí jako taková připomínka toho, v jakém odvětví se vlastně příběh odehrává.

Rozhodně nechoďte na film Týpci a zbraně pokud od toho čekáte čistokrevnou komedii. Miles Teller a Jonah Hill dávají na plátně vzniknout příběhu dvou kamarádů, jejich cesta za pohádkovým bohatstvím tak trochu připomínala cestu Ikara. Díky Phillipsovu audiovizuálnímu stylu a hudebním motivům Cliffa Martineze, který si výrazně dopomáhá zlatými hity hudební historie, se před vámi odehrává zajímavá ukázka toho, kam až mohou některá vládní rozhodnutí vést. 

Při souhrnném pohledu sice tak ne všechno fungovalo úplně na výbornou, nicméně i přes délku téměř dvou hodin nuda nenastává, Philips přesně ví jak dávkovat drama a komedii aby diváka udržel dostatečně v zájmu a konec konců po těch dvou hodinách to jediné, co opravdu řešíte je fakt, že tohle se opravdu stalo a ti lidé co do toho byli namočení jsou již v současné době na svobodě. Americký sen v praxi se vším všude. Pokud tedy od své návštěvy kina čekáte poněkud netradiční podívanou u které se upřímně zasmějete a místy vás také zamrazí, pak nezbývá než tuhle novinku vřele doporučit.           


Týpci a zbraně, armáda a politika. Todd Phillips natočil zábavné a místy mrazivě reálné vyobrazení jednoho z nejkurioznějších případů v souvislosti s americkou armádou. Není to vyloženě komedie, jak by se dalo po propagaci čekat, spíše taková sonda do mysli dvojice, která se rozhodla si podat systém a pořádně na tom profitovat. Herecky fajn, hudebně to má Cliff Martinez plně v režii a po dvou hodinách v kině se i díky poměrné netradičnosti filmu dostavil kýžený vloženě dobrý dojem i přes malé zádrhely po cestě k němu. Pokud tedy hledáte v nabídce kin něco neobyčejného a přitom i zábavného, není proč se tomuhle filmu vyhýbat. 

40% Vládní kontrakty
20% Humor
40% Profit
Týpci a zbraně
(War Dogs, Arms and the Dudes, Vojnoví psi)
Komedie
USA, 2016, 114 min

Režie: Todd Phillips
Scénář: Todd Phillips, Stephen Chin, Jason Smilovic
Kamera: Lawrence Sher
Hudba: Cliff Martinez
Hrají: Miles Teller, Jonah Hill, Ana de Armas, Bradley Cooper, Shaun Toub, JB Blanc, Ashley Spillers, Brenda Koo, Roman Mitichyan, Max Daniels, Lucas Di Medio, Jeremy Tardy, Barry Livingston
Producenti: Mark Gordon, Bradley Cooper, Todd Phillips
Střih: Jeff Groth
Kostýmy: Michael Kaplan

Nevhodný mládeži do 15 let
Česko V kinech od: 18.08.2016 Freeman Ent.
Slovensko V kinech od: 18.08.2016 Continental
USA V kinech od: 19.08.2016 Warner Bros. US
http://www.csfd.cz/film/50757-typci-a-zbrane/
http://www.imdb.com/title/tt2005151/



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?