Přeskočit na hlavní obsah

Pod rouškou noci | Live by Night [65%]


Ať už si o hereckých schopnostech Bena Afflecka myslíte cokoliv, faktem je, že jako scénárista a režisér si za posledních několik let vybudoval takové jméno, jako málokdo. Od jeho již několik let připravované dobové gangsterky Pod rouškou noci na motivy knihy Dennise Lehanea se tak čekaly velké věci. Jeho novinka je již necelý týden také v nabídce českých a slovenských kin, příliš povyku kolem ní ovšem není. Vyplatí se na ni zajít nebo se něco pokazilo a Affleck si připsal první režisérský neúspěch?
Joe Coughlin (Ben Affleck) je průměrným zlodějíčkem a kriminálníkem v poválečném Bostonu. Během 1. světové války zažil hrůzy, které jej změnily a tak se rozhodl pro nový životní styl. Nechtěl se ovšem spřáhnout s ani jednou ze dvou nejmocnějších mafiánských rodin, které ovládají kriminální aktivitu ve městě. Zamiloval se ovšem do dívky, kterou si nárokuje hlava irského gangu Albert White (Robert Glenister), což ho málem stálo život, kdyby jej nezachránila zatčením policie. Po několika letech ve vězení se ovšem situace ve městě za hranicemi nápravného zařízení razantně změnila a pokud chce Joe pomstu, bude se muset spřáhnout s italskou mafií... 

Po zhlédnutí filmu Pod rouškou noci se mi drala na mysl jedna poměrně nešťastná myšlenka - jaká je to škoda, že se Affleck tenhle film v druhé půli tak trochu rozpadl mezi rukama. Film má totiž poměrně sympatický rozjezd a ve svém průběhu nabídne nespočet skvělých momentů, které svým pojetím pobaví každého fanouška poctivých gangsterek, bohužel však především v druhé půli je také mnoho momentů, které jako by zapomněly, čím vlastně film chce být. O zbytečně natahovaném a nepříliš dobře uchopenému závěru ani nemluvě. Není to ovšem jen problém ve vyprávění a atmosféře samotného filmu co tíží tenhle snímek. 

Další problémem jsou někteří herečtí představitelé, kteří buď úplně do takto pojatých rolí nesedí, nebo jejich herecký um zkrátka na podobnou postavu jednoduše nemá. Nejvíce trestuhodné je to v případě Sienny Miller, která je v rámci prvních momentů její postavy jen otravně nepřesvědčivá, v její závěrečné scéně je ovšem úplně mimo. V porovnání například s naprosto špičkovým Brendanem Gleesonem je ona propast veliká. Problémy ovšem trápí i samotného Afflecka, který (byť již několikrát přesvědčil, že umí zahrát i podobně položené postavy) místy funguje výborně, v jiných momentech ovšem jeho postava působí neskutečně škrobeně a spíše jako karikatura sebe sama. Jiných postav se podobné problémy taktéž dotýkají, tam je to ovšem spíše dáno tím, co jim scénář dovolí.    



Co se týče samotného zpracování, tam si Affleck drží opět svoji úroveň, což zvláště potěší v podobně pojaté dobové gangsterce. Na filmu jsou zkrátka peníze vidět a minimálně v příběhové části odehrávající se v Bostonu je radost pohledět na tu správnou kriminální atmosféru doby prohibice. S přesunem na jih sice snímek ztrácí trochu ze svého kouzla, přesto se i v pozdějších částech filmu jedná o slušně natočenou žánrovou podívanou. Lví podíl na tom má kamera Roberta Richardsona, který tímto filmem opět dokazuje, proč patří mezi kameramanské legendy. Za zmínku stojí také poměrně atmosferický hudební doprovod Harryho Gregson-Williamse.

Pod rouškou noci sice není ani zdaleka tak dobrým filmem, jak mohl na základě některých momentů být, nicméně stále se jedná o v rámci možností slušnou podívanou, která osloví především fanoušky temných kriminálních příběhů a gangsterek. Ben Affleck ovšem v průběhu ztrácí tak trochu kontakt se samotným filmem a především v druhé půli jej možná až příliš zbytečně natahuje. I tak ale snímek (už jen kvůli parádní první části a několika pozdějším momentům) mohu opatrně doporučit. Nečekejte ovšem žádné velké věci, či propracovanost Affleckových předešlých filmů. Tohle je zatím nejslabší snímek, co natočil.         

Pod rouškou noci je zejména v první části slušnou gangsterkou, se kterou Affleck tak trochu ztrácí v pozdějších částech kontakt ve prospěch průměrného příběhu kriminality, romance a zrady z období prohibice. Proměnlivé herecké výkony, natahovaný a místy docela nicneříkající scénář na jedné straně, skvělé audovizuální zpracování na straně druhé. I přesto, že si Affleck vybírá slabší chvíli coby režisér, scénárista i herec, Pod rouškou noci pořád stojí za to vidět díky úvodní bostonské části a několika momentům ve zbytku filmu.  
35% Gangsterka
40% Láska za časů prohibice
25% Krimi
Pod rouškou noci
(Live by Night, Pod rúškom noci)
Krimi / Drama
USA, 2016, 129 min

Režie: Ben Affleck
Předloha: Dennis Lehane (kniha)
Scénář: Ben Affleck
Kamera: Robert Richardson
Hudba: Harry Gregson-Williams
Hrají: Ben Affleck, Elle Fanning, Zoe Saldana, Sienna Miller, Chris Messina, Scott Eastwood, Anthony Michael Hall, Brendan Gleeson, Chris Cooper, Max Casella, Chris Sullivan, J.D. Evermore, Brendan Egan, Ric Sarabia
Producenti: Leonardo DiCaprio, Ben Affleck, Jennifer Davisson Killoran, Jennifer Todd
Střih: William Goldenberg
Scénografie: Jess Gonchor
Kostýmy: Jacqueline West

Nevhodný mládeži do 15 let
Česko V kinech od: 12.01.2017 Freeman Ent.
Slovensko V kinech od: 12.01.2017 Continental
USA V kinech od: 13.01.2017 Warner Bros. US

http://www.csfd.cz/film/346857-pod-rouskou-noci/
http://www.imdb.com/title/tt2361317/

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous