Přeskočit na hlavní obsah

You Should Have Left

Pandemie a uzavření kin udělalo hodně producentům a distributorům docela velkou čáru přes rozpočet a nevynechalo to i hororového guru Jasona Bluma a jeho Blumhouse Productions. Poté, co nakonec po krátké štaci v kinech pustil do oběhu Lov (který se nakonec dočkal uvedení o něco později i v tuzemských kinech) a horor Neviditelný, nakonec pustil místo do široké kinodistribuce na VoD platformy také další připravovaný horor You Should Have Left. Povedl se tenhle děsivý horor na motivy knižní předlohy s Kevinem Baconem v hlavní roli? 

Theo Conroy (Kevin Bacon) je úspěšný a finančně velmi dobře zaopatřený podnikatel, který žije poslední roky v ústraní. Jeho pověst totiž pošpinilo obvinění z vraždy své první manželky, která spáchala sebevraždu. I když byl soudem zproštěn viny, tahle událost se stala pevnou součástí jeho života. Nyní, o několik let později odjíždí se svojí současnou manželkou a dcerkou do moderního domu na venkově ve Walesu, kde spolu chtějí strávit společný čas než se kvůli práci na několik týdnů rozdělí. Dům, ve kterém bydlí má ovšem v okolí svou pověst...  

Tohle mohla být hodně velká paráda, bohužel není. A těch problémů co tenhle horor trápí je hned několik. V prvním bodě bych asi vyšvihl Amandu Seyfried, které sice část role jako namyšlená a sebestředná herečka jde naprosto skvěle, tu citlivou a s otevřeným srdcem starající se matku ji ovšem nežerete ani na moment. Prostě to v sobě nemá v druhé půli filmu to už ani nevypadá, že by se nějak měla snažit. Způsob, jakým je napsaná její postava tomu rozhodně nepomáhá. A když se celý film věnujete až na pár výjimek jen třem postavám a z toho jedna trestuhodně nefunguje, filmu to dost podráží nohy. 


Naneštěstí ale ne tolik, jako je samotná logika příběhu a vyprávění. Ano v závěru to vlastně vypadá hezky a působivě a celý příběh člověka s osobními traumaty které ohrožují nejenom jeho ale i jeho rodinu je sice fajn, v průběhu té hodiny a půl to ovšem moc smysl nedává a jeho chování je přinejmenším na pováženou. Jednotlivé motivy příběhu navíc nemají prostor na to se rozvinout a mít tak skutečný dopad na diváka, vše působí tak trochu zkratkovitě a nahodile od jednoho bodu k druhému. Divák si tak připadá jak kdyby procházel jmenný seznam bodů příběhu a jen odškrtával co se musí stát. Fakt, že by se s filmem (ostatně jako v případě Neviditelného) dalo hrát bingo hororových klišé a šablon je věc druhá. 

Je to docela škoda, protože na filmu není vše jen špatné. You Should Have Left totiž i přes své neduhy není vlastně úplně ztráta času a jako výplňovka na dlouhý večer u které nebudete muset zase tolik přemýšlet asi fungovat v rámci možností bude. Navíc Kevin Bacon je pořád sympaťák a i když mu scénář podkopává nohy, velké úseky filmu stojí hlavně na něm. Co je ovšem největší devízou filmu je samotná kamera a výprava. Sídlo, ve kterém se děj filmu převážně odehrává je působivé a způsob jakým si s ním hraje kamera Anguse Hudsona prostě baví. I když ani tento aspekt není bezchybný, v rámci těch 93 minut hned několikrát vykouzlil film tak sympatické záběry, že by mu člověk i nějaké ty nelogičnosti a šablonovitost odpustil 

 

Kolem a kolem je You Should Have Left vlastně svým způsobem skrz naskrz průměrná záležitost, která po sečtení všech pro a proti ničím vyloženě nenadchne a ničím vyloženě neurazí. Pár dobrých momentů, pár špatných a jinak jedeme podle klasické hororové šablony a režisér David Koepp sype jednu hororovou klasiku za druhou. Ke cti mu slouží to, že se téměř zřekl využívání jumpscares a budoval spíše děsivost skrze atmosféru a pomalou hru s divákem, není tam ovšem nic co by tenhle film vytrhlo z oblasti hororového spotřebního zboží, po kterém za půl roku nikdo ani neštěkne. Což je celkem škoda. 
Hororová rutina s Kevinem Baconem. You Should Have Left má sice místy hodně sympatickou kameru a charismatického představitele hlavní role, jinak je to ovšem soubor okoukaných žánrových prvků přesně podle klasických šablon. Je sice fajn, že se tvůrci rozhodli spíše než z každého rohu skákat na diváka budovat temnou a mrazivou atmosféru, jednotlivé prvky ale nemají dostatek prostoru na to aby měly nějaký dopad ve filmu tak není až na samotný závěr nic, co by stálo alespoň trochu za zmínku. Jasně, závěrečná rekapitulace je v rámci možností fajn, neospravedlňuje ovšem jinak trochu nelogický postup. Jako spotřební zboží pro fanoušky béčkových hororů asi fajn, jinak ale čistý průměr. 

You Should Have Left
Drama / Horor / Mysteriózní / Thriller

USA, 2020, 93 min

Režie: David Koepp
Předloha: Daniel Kehlmann (kniha)
Scénář: David Koepp
Kamera: Angus Hudson
Hudba: Geoff Zanelli
Hrají: Kevin Bacon, Amanda Seyfried, Lowri Ann Richards, Geoff Bell, Colin Blumenau, Avery Tiiu Essex, Eli Powers
Producenti: Jason Blum
Scénografie: Sophie Becher
Kostýmy: Susie Coulthard




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?