Přeskočit na hlavní obsah

Velvet Buzzsaw


Režisér a scénárista Dan Gilroy se po dva roky sterém soudním dramatu Roman J. Israel, Esq. vydává zpět do vod, které prozkoumával svojí oceňovanou režijní prvotinou Slídil. V novince Netflixu s názvem Velvet Buzzsaw se vydává do světa umění a zkoumá posedlost, s jakou jsou schopni k tvorbě umělce přistupovat lidé, kteří dodávají uměleckým dílům jejich vlastní život.

Morf Vandewalt (Jake Gyllenhaal) patří mezi elitu umělecké kritiky a na jeho názor nedají jen znalci umění ale také kurátoři galerií a muzeí. Jeho recenze dovede udělat z neznámého umělce světovou uměleckou superstar ale zároveň taky potopit jinak úspěšného tvůrce. Když se mu do rukou dostane dílo neobjeveného a nedávno zesnulého autora Vetrila Dease, prorokuje mu nevídaný úspěch a sám se o to hodlá postarat. Sám se totiž, stejně jako většina umělecké veřejnosti, stává posedlý fascinující temnotou děl tohoto neznámem obklopeného tvůrce... 

Jedna věc Netflixu nelze upřít a tou je fakt, že zkouší i opravdu podivná témata. Tato novinka se totiž pouští do dlouhou dobu pořádně neprobádaných oblastí zákulisí tvorby a prodeje umění, na základě čehož se Dan Gilroy snaží odvyprávět příběh hamižnosti, ničivé posedlosti a vypočítavosti. Pokud vám do ruky přišla počítačová hra Layers of Fear, máte poměrně dobrou představu, jakým směrem se tahle podívaná bude ubírat. Na rozdíl od pevně uchopeného Slídila je ovšem už od začátku jasné, že si Gilroy tentokrát ukousl asi přeci jen trochu větší kousek, než měl.   
  


Ona samotná premisa filmu je ve výsledku vlastně docela fajn a ty momenty, kdy divák sleduje postavy ovlivněné díly zapomenutého autora jsou místy příjemně temné a dávají plně vyniknout neokoukané trikové stránce a práci s kamerou. Problém ovšem je, že když se film přesune zpět do relativně civilního světa zákulisních machinací, stává se z Velvet Buzzsaw tak trochu neslaný a nemastný kousek, u kterého čekáte, až se něco zajímavého opět začne dít. Ta snaha obejmout celou kritickou obec a ukázat posedlost tvorbou je sice patrná, její realizace je ale trochu nešťastná a mimo ty děsivé vize vlastně v podstatě dopadá na neúrodnou půdu. 

Tam kde ve své režijní prvotině zvládal Gilroy balancovat na hraně normálního života a posedlosti a pomalu ale jistě utahovat šrouby a a čím dál více kroutit divákovi nervy, tady působí takové momenty spíše jako vytržení z letargie. V podstatě jen čekáte, kdy dojde na další osobnost a děj se zase posune díky tomu o trochu dál neboť se sázky ve filmu podstatně zvednou. Kdyby se to všechno režisér a scénárista nesnažil zabalit do pseudo objektivního a všeobjímavého náhledu na svět umění a umělecké kritiky, mohlo to dopadnout podstatně lépe. Takhle totiž ty menší osobní dramata, zákulisní čachry a podvody působí jen jako malé epizodky vyplňující čas než se zase trochu poodhalí přehoz nad dílem  psychicky narušeného malíře, než jako plnohodnotné součásti děje.    


A to je prostě zatracená škoda. Film totiž nabízí hned několik zajímavých nápadů, které být samy o sobě v lepším kousku, by si zasloužily pochvalu, tady to je ovšem tak možná to jediné, o čem se dá mluvit tak trochu v pozitivním světle. Velvet Buzzsaw je totiž film, který se snaží být vším a být tak všeobjemný, že to z něj bude rázem dělat chytrý a umělecky hodnotný film. Takhle to ale bohužel nefunguje. Dan Gilroy ve svojí novince natočil film, který by rád byl mnoho věcmi, ve výsledku je ale jen prostoduchým a nedotaženým mixem všeho možného, který se snaží uhnat diváky na zajímavý a mrazivý námět a uměleckou pózu.   


Velvet Buzzsaw je tak trochu uměleckou pózou, která se snaží ze zajímavého námětu vytřískat všeobjemný a především "chytrý" film. Na to ale kromě celkem slušných hereckých představitelů (vyjma docela otravné Zawe Ashton) nemá ani dialogy, ani atmosféru ani propracovaný a plynule vygradovaný příběh. Ano, ty děsivé momenty posedlosti dílem zapomenutého umělce jsou vlastně docela obrazově fajn, to ale na dvě hodiny je vážně málo. 

Velvet Buzzsaw
Horor / Thriller / Mysteriózní
USA, 2019, 112 min

Režie: Dan Gilroy
Scénář: Dan Gilroy
Kamera: Robert Elswit
Hudba: Marco Beltrami, Buck Sanders
Hrají: Jake Gyllenhaal, Rene Russo, Toni Collette, Zawe Ashton, Tom Sturridge, Natalia Dyer, John Malkovich, Daveed Diggs, Billy Magnussen, Peter Gadiot, Pisay Pao, Kevin Carroll, James Paxton, Kassandra Voyagis, Pat Healy, John Fleck, Mark Steger, Andrea Marcovicci, Marco Rodríguez, Christopher Darga, Sal Lopez, Scott Peat, Rebecca Klingler, Mike Ostroski, Chris Ghaffari
Producenti: Jennifer Fox
Střih: John Gilroy
Scénografie: James D. Bissell
Kostýmy: Trish Summerville


Na VOD od: 01.02.2019 Netflix

https://www.csfd.cz/film/602527-velvet-buzzsaw/
https://www.imdb.com/title/tt7043012/







Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?