Přeskočit na hlavní obsah

Black Widow

Dlouho odkládaná sólová mise pro Black Widow je konečně tady. Zatímco Warneři se se svými komiksovkami snažili alespoń částečně uspět v době pandemie, Marvel odkládal dokud to jen šlo. A tak jeho letošní filmová a seriálová nabídka je o to objemnější. Po trojici seriálů se ovšem dostává ke slovu i samotný snímek, který celou novou fázi Marvelu měl původně odstartovat. Výprava do minulosti nejvýraznější ženské členky Avengers do období chvíli po Captain America: Občanská válka je právě teď v kinech. Vyplatí se na ni vyrazit?    

Natasha Romanoff (Scarlett Johansson) je na útěku před autoritami a před svojí vlastní minulostí. Ta ji však co nevidět dostihne když se na ni s pomocí obrátí bývalá agentka se společnou minulostí. Z útěku před svojí současnou situací se tak Natasha vrací tam, kde to všechno pro ni začalo. Člověk, který z ní vytrénoval vycvičeného zabijáka a kterého považovala za mrtvého, generál Dreykov (Ray Winstone), je stále naživu. A ohrožuje na životě nejen ji, ale i jeji bývalou rodinu, se kterou Nat strávila tři roky v USA. Aby toho nebylo málo, po krku jí jde záhadný Taskmaster, který se ji snaží zlikvidovat a získat speciální látku v jejím držení. Ona jediná totiž může ohrozit nadvládu generála Dreykova nad celým programem cvičených vražedkyň a s tím související kontrolu sociopolitcké situace v celém světě...   

Osobně jsem se na Black Widow zrovna dvakrát netěšil. Jak jsem zmínil už u předešlých názorů na poslední marvelovky, dostavilo se u mě ono vystřízlivění a přesycení. Nebo je to jen tím, že jedeme stále podle stejných šablon s minimem invence? Nevím. Každopádně mě poslední filmy od Marvelu baví hlavně jako nenáročná podívaná, atrakce od které víceméně člověk víc co čekat a tak ho to nakonec ani nenadchne ani nezklame. Budoucí projekty sice slibují trochu her s časem a paralelními realitami, nicméně to není případ Black Widow. 

Začátek totiž trochu naťukne takovou civilnější podívanou, která se nebojí opisovat od špionážní špičky jako Mission Impossible nebo Jason Bourne, nicméně tahle temnější a v realitě ukotvenější maska zanedlouho začne sjíždět a poodhalovat, co se skrývá pod ní. A tím je bohužel další šablonovitá podívaná, která kromě zajímavého úvodu vlastně nemá moc co říct. Jasně, dá vyniknout Black Widow ve svém sólovém filmu, trochu hlouběji probere její minulost, představí pár nových postav se kterými bude MCU dále pracovat... ale vše je to takové nijaké a bez zápalu. Nechci říct, že bych se vyloženě nudil, nicméně to působilo spíše jako jízda na horské dráze, kterou už důvěrně znáte. Před pár lety jste hrkali nahoru a dolů, objevovali zákruty a všechno co tahle dráha nabízí. Ale po letech, i přesto, že to má nový nátěr a nové vozíky, je to prostě pořád ta samá horská dráha, kterou si odsedíte a v závěru přemýšlíte už co budete dělat konstruktivnějšího. 

Jistě, jsou tu věci jako David Harbour který si film krade svým humorem zahnaným přes čáru krade film tak trochu pro sebe vždy když je na plátně, Florence Pugh a Rachel Weisz jsou velmi vítanými přírůstky a u první jmenované se docela i těším na její budoucnost v MCU... jenže to je asi tak vše. Scarlett Johansson mi v několika momentech přišla až téměř znuděná, Ray Winstone je sázka na jistotu ale prostoru moc nemá a tam kde ano, vyznívá jen jako druhořadý záporáka jen figurka. Problémem sám o sobě je pak Taskmaster, který má podobně zarytou fanouškovskou základnu jako Deadpool. Osobně komiksy s ním načtené nemám ale nemyslím, že s tímto zpracováním postavy budou fanoušci úplně nadšení (stejně jako já kdysi neprosto zuřil když X-Men Origins: Wolverine představil v závěru něco podobného, co měl být Deadpool - s tím že to tedy nemělo ani jednu charakteristickou věc pro tuto postavu (ostatně jako inside joke používáno dodnes)). 




Řemeslně se jedná o jízdu na jistotu. I přes fakt, že někdy ty triky docela drhnou a jindy scény působí trochu podvyživeně, peníze na filmu jdou vidět. Minimálně z některých interiérů Cate Shortland ždíme co jde. Velkolepou podívanou jako některé jiné marvelovky ale úplně nečekejte. Baví ale i tak. Hudebně se jedná o obstojnou práci, nicméně nejzajímavější motivy používá film v marketingové kampani. V samotném filmu Lorne Balfe kombinuje velkolepé orchestrální motivy s malými až komorními kompozicemi a tu a tam přidá nějaký ten "ruský" motiv pro ozvláštnění. Funguje to, ovšem žádný z motivů se kterými film pracuje mi v hlavě neuvízl na delší dobu. 

A to je ostatně tak nějak vizitka pro film jako takový. Na jedno podívání vlastně asi docela ok, byť v mnohém natahované, předvídatelné a vlastně o ničem. K tomu nejlepšímu, co na poli filmu Marvel za posledních třináct let předvedl to ale nepatří ani náhodou. Jako rozlučka pro populární hrdinku a zase jednou důvod vyrazit do kina to asi funguje dostatečně. Nic víc od toho ale nečekejte. 
 

Od začátku do konce je to opět ta dobře známá podívaná od Marvelu. Po slibném začátku se z filmu stane opět ta v mnohém osvědčená a prověřená jízda, která už napopadesáté upřímně nudí. Těch pár invencí a jedna dvě zajímavé nové postavy nezastíní jinak rutinní podívanou, která jde od nikud nikam a její existence je vlastně tak trochu jen aby byla. Nic víc, nic míň. Rozlučka s hridnkou ve střídmém stylu a ukázka toho, že na tuhle šablonu se dá naroubovat vlastně cokoliv. I když to nemá nic zásadního pro širší filmový vesmír Marvelu nebo jeho hrdiny.  

Black Widow
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi
USA, 2021, 134 min
Režie: Cate Shortland
Předloha: Stan Lee (komiks), Don Heck (komiks), Don Rico (komiks)
Scénář: Ned Benson, Jac Schaeffer, Eric Pearson
Kamera: Gabriel Beristain
Hudba: Lorne Balfe
Hrají: Scarlett Johansson, Florence Pugh, Rachel Weisz, David Harbour, Ray Winstone, Ever Anderson, Violet McGraw, O.T. Fagbenle, William Hurt, Olga Kurylenko, Ryan Kiera Armstrong, Liani Samuel, Michelle Lee, C.C. Smiff, Nanna Blondell, Yolanda Lynes, Olivier Richters, Julia Louis-Dreyfus
Produkce: Kevin Feige
Střih: Leigh Folsom Boyd
Scénografie: Charles Wood, Clint Wallace
Masky: Luca Major, Brigitta Mogony
Kostýmy: Jany Temime

Nevhodný mládeži do 12 let
Česko V kinech od 08.07.2021 Falcon
USA V kinech od 09.07.2021 Walt Disney US
USA Na VOD od 09.07.2021 Disney+

https://www.csfd.cz/film/672914-black-widow/
https://www.imdb.com/title/tt3480822/

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?