Přeskočit na hlavní obsah

Spirála strachu: Saw pokračuje | Spiral: From the Book of Saw

Značka SAW byla po několika posledních dílech už značně vyčpělá a tak ji tvůrci na nějakou dobu uložili k ledu. Před pár lety do kin přišel pokus o svěží vítr v podobě hororu Jigsaw, to ovšem moc nedopadlo. A tak tu máme snímek Spiral, který se k celému vesmíru rozhodl přistoupit trochu jiným stylem a titulního sériového vraha a jeho učence vyměnil za někoho úplně jiného a celý odkaz původní série nechal tak přejít na druhou kolej. Byla to cesta k lepšímu a správný způsob jak oživit skomírající značku? To zrovna úplně ne.

Detektiv Zeke Banks (Chris Rock) nemá zrovna v pracovním životě příliš pohody. Je sice synem bývalého kapitána, který si udělal jméno u policejního sboru, nicméně taky před pár lety odhalil korupci uvnitř toho stejného sboru, díky čemuž mnoha svým kolegům úplně nesedí a tak jedná většinou na vlastní pěst. Když mu ovšem zabijí jeho nejbližšího kolegu, rozhodne se vraha vypátrat. A i když k ruce dostane nováčka z policejní akademie, je už od začátku jasné, že se tento případ k Zekemu nedostal náhodou... 

Uznávám, že čekat od ve své podstatě devátého dílu série nějakou invenci byla asi bláhová myšlenka. Ono totiž fakt, že se film jmenuje a pojednává o něčem jiném neznamená, že se jedná o kdovíjak jinou podívanou od předešlých dílů této značky. Ono totiž to sklouznutí do zajetých kolejí je téměř okamžité a notná "inspirace" předešlými díly a snaha nastolit novou jedničku je více než očividná. Ba co více, film v mnohém nabízí malé odkazy právě na události jedničky a potažmo dvojky téhle zbytečně natáhlé série. To jestli je to dobře připomínat díly, které byly výrazně originálnější, nápaditější a zajímavější okatými způsoby je už věc druhá. 


Spirála strachu: Saw pokračuje je totiž snahou na jedné straně být samostatným zvířetem na poli hororvých filmů, na stranu druhou ale často odkazuje na předešlé díly značky a zároveň vypráví svůj příběh téměř identickým způsobem - to včetně likvidace obětí. Ba co víc, díky tomu je vlastně docela problém na filmu najít cokoliv, co by stálo za řeč nebo za vidění. Všechno totiž, co na plátně / obrazovce uvidíte, bylo jinde provedeno daleko lépe a nápaditěji, často i v rámci předešlých dílů. A to co je zde přidáno navíc je pak trestuhodně špatné.

Celá zápletka filmu je totiž průhledná jak vysklené okno. Žádný ze zvratů, které na vás film chystá totiž nepřekvapí (i když se tvůrci opravdu hodně snaží a hrají jakoby objevili Ameriku), závěrečné rozuzlení je tak nějak pochopitelné od prvních momentů filmu, kdy se seznámíte s protagonistem filmu, a herecké výkony by záviděl i divadelní soubor Kačenka z Horních Počernic. Nic proti Chrisu Rockovi, hrát umí, nicméně tady ten výkon je teda neskutečná bída a tu polohu zahořklého a hubatého policisty jsem mu ani na moment nevěřil. Naneštěstí v tom není sám a i zbytek osazenstva má do uvěřitelnosti daleko.    


Ostatně obdobný motiv tak nějak provází celý film, který je svým způsobem docela ukázkovým způsobem jak netočit horor. Mizerný scénář, mizerní herci, trestuhodně špatné triky, průměrná kamera a výprava, která si vypůjčuje kde jde, ale to co k výsledku přidává svého a nového, za moc nestojí. Výsledný koktejl je tak špatný horor, který nudí a nenabízí zhola nic, kvůli čemu by stál za to věnovat mu čas. A obávám se, že stejná situace platí i pro harcovníky série, kteří ho budou chtít dohnat alespoň z povinnosti.  


Vykrádačka, která toho moc nenabídne a spíše než zábavu čekejte otravu, jejíž zvraty a finální odhlení je vám jasné hned od prvních minut. Herecky nezajímavé a až amatérské, příběhově tragické a celá slavná Spirála postrádá cokoliv, co by dávalo argument proto film vidět. Těžce podprůměrný horor který bledne i ve srovnání s nejhorším dílem série na kterou navazuje. Tohle se prostě nepovedlo ani trochu. 

Spirála strachu: Saw pokračuje
(Spiral: From the Book of Saw, Špirála: Saw pokračuje)

Horor / Krimi / Mysteriózní
USA, 2021, 93 min
Režie: Darren Lynn Bousman
Scénář: Pete Goldfinger, Josh Stolberg
Kamera: Jordan Oram
Hudba: Charlie Clouser
Hrají: Chris Rock, Samuel L. Jackson, Max Minghella, Marisol Nichols, Zoie Palmer, Dan Petronijevic, Nazneen Contractor, Morgan David Jones
Produkce: Mark Burg, Oren Koules
Scénografie: Anthony Cowley
Masky: Silvia Platsis, Suzanne Heibati, Patrick Baxter
Kostýmy: Laura Montgomery

Nepřístupné pro děti do 15 let
Česko V kinech od 01.07.2021 Vertical Ent.
USA V kinech od 14.05.2021 Lionsgate US

https://www.csfd.cz/film/744897-spirala-strachu-saw-pokracuje/
https://www.imdb.com/title/tt10342730/

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?