Přeskočit na hlavní obsah

Murder Mystery

Adam Sandler se už v kinech v posledních letech moc nepohybuje. Jeho komedie byť stále zvládají vydělávat peníze, zase tolik jako v minulosti netáhnou. Před pár lety tedy podepsal exkluzivní smlouvu s Netflixem, pro který měl vyprodukovat hned několik komedií, které si to místo kina zamíří přímo na streamovací platformu. Zatím tahle spolupráce přinesla především mizerné laciné komedie, které mají k tomu nejlepšímu od tohoto komika hodně daleko. Může na téhle tendenci jeho novinka Murder Mystery něco změnit? 


Nick (Adam Sandler) a Audrey (Jennifer Aniston) jsou spolu už několik let, přesto pořád nevyrazili na líbánky. Jejich vztah navíc začíná trpět tím, že Nick nedokázal už poněkolikáté složit detektivní zkoušky. Mají ovšem výročí a tak se rozhodne si trochu přibarvit svoji situaci a aby si o něm jeho žena nemyslela že na ni začíná kašlat, vyrazí do Evropy na výlet. Po cestě se ovšem seznamují s milionářem Charlesem Cavendishem (Luke Evans), který je pozve na výletní loď jeho rodiny, kde se pořádá svatba. Ani Nick ani Audrey ovšem netuší, že se stanou svědky vraždy...

Je to docela překvapivý výsledek ale po letech jsem zase viděl snímek od Adama Sandlera (jediná vyjímka byl snímek The Meyerowitz Stories (New and Selected) ve kterém se Sandler také objevil ale to byl film trochu z jiného ranku), u kterého nemám potřebu si rozmlátit hlavu o nejbližší možnou pevnou plochu. Je to až překvapivé kam dokázal tenhle komik klesnout a jak moc se dovedl jeho jednolitý druh humoru zajíst. Tentokráte ovšem má k ruce hned několik schopných hereckých představitelů a ono to rázem jde na to i koukat. V rámci možností. 


On totiž celý film Murder Mystery je takovou částečnou parodií na filmy na motivy příběhů těch největších literárních detektivů jako Hercule Poirot a spol. Na rozdíl od ostatní komediálních kousků Sandlera a spol z posledních let ovšem jde onen fekální humor trochu stranou. Hra na debily tu sice pořád je dominantní, v tomhle podání to ovšem pořád působí jakž takž docela obstojně (zvláště když člověk má ještě vypálenou v hlavě díru po zhovadilosti jménem Holmes & Watson). 

Ba co více, když to člověk vezme kolem a kolem, je vlastně tahle novinka jako bezduchá výplň nebo jako kulisa k něčemu jiném vlastně docela obstojná. Nedělá to z filmu kdovíjak dobrý nebo zajímavý film, nicméně jako skrz naskrz průměrná komedie která vyvažuje svoje slabší momenty alespoň trochu zajímavým nápadem (přeci jen detektivních komedií tu za posledních pár let moc nebylo) a docela příjemně over the top momenty a postavami v podání více či méně známých herců a hereček.     


Řemeslně filmu pak tak trochu zase čouhá "sláma" z bot, nicméně díky faktu že se sám film nebere ve výsledku tak moc vážně, to vlastně až tak zásadní neduh není. Ta hodina a třičtvrtě ve společnosti filmu by se sice dala strávit i příjemněji, nicméně v porovnání se Sandlerovkami za posledních deset let je to asi nejzábavnější kousek tohoto herce od Zohana. Přičtěte si trochu dodatečné nostalgie díky Jennifer Aniston a máte komedii, která sice končí na hranici průměru, pro hlavní aktéry je i toto vlastně docela výhra. 

Murder Mystery je v celku ještě pořád koukatelnou komedií, která si utahuje z velkých literárních detektivek a ještě k tomu stíhá pomrkávat po případném pokračování, kdyby přeci jen tohle mělo úspěch u diváků. Žádné velké věci nečekejte, pokud vám ale stačí pár docela úsměvných momentů a známé osobnosti v obsazení, směle do toho. Sandler má ve své filmografii rozhodně pekelnější kusy a po kouscích jako Jack a Jill, Pixely nebo Sandy Wexler je průměrná komedie pořád preferovanější variantou.    
Po hromadě zhovadilostí posledních let se Sandler vrací ve v rámci možností obstojné a po všech ohledech průměrné komedie, která si utahuje z literárních detektivek a zvládá to i bez sandlerova specifického fekálního humoru. Takže vlastně docela výhra. Pořád to z téhle komedie ale nedělá krovíjak dobrý film, jako kulisa to ovšem asi ujde. 
Murder Mystery
Drama / Mysteriózní / Romantický / Akční / Komedie

USA, 2019

Režie: Kyle Newacheck
Scénář: James Vanderbilt
Kamera: Amir M. Mokri
Hudba: Rupert Gregson-Williams
Hrají: Jennifer Aniston, Adam Sandler, Gemma Arterton, Luke Evans, Ólafur Darri Ólafsson, Terence Stamp, Adeel Akhtar, David Walliams, Erik Griffin, John Kani, Dany Boon, Luis Gerardo Méndez, Helena Marie, Jackie Sandler, Šiori Kucuna, Pilar Holland
Producenti: Beau Flynn, James Vanderbilt, Tripp Vinson, Allen Covert, Adam Sandler, James D. Stern
Střih: Tom Costain

Na VOD od: 14.06.2019 Netflix

https://www.csfd.cz/film/319849-murder-mystery/
https://www.imdb.com/title/tt1618434/

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?