Přeskočit na hlavní obsah

Point Blank


Netflix si na letošní léto přichystal hned několik zajímavých titulů, nejenom aby částečně konkuroval těm největším letním flákům mířícím do českých a slovenských kin, ale aby také nabídl nějakou alternativu k nákladným velkým filmům. A jednou z novinek kterou si přichystal na tento měsíc je také akční snímek Point Blank. Jak se povedl?   



Paul (Anthony Mackie) se živí jako zdravotní asistent a odpočítává dny do porodu svojí manželky. Do jeho života ovšem zasáhne neznámý pacient, kterého přijmou do nemocnice během jeho noční směny. Neznámý pacient je totiž kriminálník Abe (Frank Grillo), který je stíhán jako hlavní podezřelý z chladnokrevné vraždy státního návladního. A když se do situace nešťastnou shodou náhod zaplete Paul, musí Abeovi pomoci dostat se z nemocnice, nebo se jeho manželka nedožije dalšího dne. Jako rukojmí si ji totiž vezme Abeuv bratr, kterému jdou po krku jak policisté, tak vůdce místního gangu... 

Point Blank by mohl být docela dobrý film. Mohla by to být i docela zábavná variace na klasickou buddy formuli na které se už proslavilo hodně filmů za posledních několik desítek let. Problém ovšem je, že ať už tam potenciál byl jakýkoliv, herecký ansámbl jakkoliv nadějný a surovost kterou Netflix umožňuje jakkoliv prospěšná, tahle záležitost stojí a padá na scénáři. A ten je jedním z nejvíc prokaučovaných pokusů o "něco" za hodně dlouhou dobu. 


Nejde tu jen o logiku. Scénář téhle záležitosti totiž trápí snad všechny myslitelné neduhy, které by film podobného ražení trápit mohly. Postavy jsou hodně vyčpělé a vyloženě originální prvek by v tomto ohledu člověk pohledal. samotná zápletka filmu je pak hodně chtěná ze strany tvůrců a její logika a smysl tak trochu chybí. Postavy se chovají a jednají tak, jak je napsáno na papíře, s nějakými konvencemi, realitou nebo uvěřitelností to má ale pramálo co společného. Ono "Proč?" "Protože je to ve scénáři" vám tu na mysli přijde snad co pár minut. 

O to horší je že i dynamika mezi dvěma hlavními představiteli moc není. Jasně, oba jsou docela sympaťáci a minimálně Frank Grillo už několikrát ukázal, že mu podobné postavy jednoduše jdou, vzájemná chemie je ale nulová a kostrbaté a nesmyslné dialogy jakoukoliv snahu posílají knockoutem mimo hru. Přičtěte si k tomu neskutečně škatulkovitého záporáka, jakýsi pokus o komediální plot twist v posledním aktu a takové uspěchané a nijaké finále a máte před sebou jeden z nejméně zajímavých filmů, jaký Netflix vypustil.   
   

Point Blank by chtěl být akčním filmem s dynamikou těch populárních filmů z devadesátek, k tomu mu ovšem chybí jak alespoň trochu smysl dávající a nápaditý scénář, tak cokoliv, co by film pozvedlo z úrovně nezáživného videobéčka. Režisér Joe Lynch už sice dokázal, že točit alespoň trochu nápadité věci mu docela jde, tady se ale setsakra netrefil. Vážně totiž pátrám po důvodu, proč bych tuhle podívanou měl komukoliv doporučovat. Snad jen jako kulisa k nějaké jiné aktivitě. Tahle novinka totiž vyjma známých tváří nenabízí zhola nic, co by obhájilo onu necelou hodinu a půl v její společnosti.  

Další akčňák od Netlflixu a tentokrát se urodil snad asi zatím nejnudnější kousek, co tahle platforma v rámci své produkce vyvrhla. Zajímavé obsazení je možná tak to jediné, co by na snímku mohlo zaujmout. Trestuhodně slabý scénář se snad všemi myslitelnými neduhy, šablonovité od hlavy až k patě, té akce tu zase tolik není a k tomu podivně vykonstruované dějové zvraty. Tohle se prostě fakt nepovedlo. Nudnější akční slátaninu by člověk jen těžko pohledal. 

Point Blank
Akční / Thriller

USA, 2019, 86 min

Režie: Joe Lynch
Scénář: Adam G. Simon
Kamera: Juan Miguel Azpiroz
Hudba: Mitch Lee
Hrají: Anthony Mackie, Frank Grillo, Marcia Gay Harden, Christian Cooke, Teyonah Parris, Boris McGiver, Markice Moore, Adam G. Simon, Anita Farmer Bergman, Daniel R. Hill
Producenti: Joe Carnahan, Frank Grillo, Johanna Byer
Scénografie: Freddy Waff
Kostýmy: Jayna Mansbridge

Na VOD od: 12.07.2019 Netflix

https://www.csfd.cz/film/738663-point-blank/
https://www.imdb.com/title/tt2499472/

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous