Přeskočit na hlavní obsah

Ad Astra

Po velkých letních blockbusterech začíná pomalu ale jistě filmový podzim a s ním i nové filmové kusy, které mají větší ambice než na pár týdnů pobavit v kinech a pak upadnout v zapomnění. Po festivalových štacích se totiž do kin dostávají i filmy, které si brousí zuby na nějaké to prestižní ocenění. Jedním z takových je i nové sci-fi od Jamese Graye Ad Astra. Ten si svoji celosvětovou premiéru odbyl koncem srpna na festivalu v Benátkách a nyní vyráží do českých a slovenských kin s Bradem Pittem v hlavní roli. A pokud patří pomalejší přemýšlivé science fiction do vaší krevní skupiny, pak byste jej rozhodně neměli vynechat. 

Roy McBride (Brad Pitt) patří mezi špičku americké kosmonautiky a se svým špičkovým profilem je ideálním kandidátem pro nacházející tajnou misi, na které závisí budoucnost celé Sluneční soustavy. Na orbitě Neptunu se totiž nachází pozůstatky vládního projektu, který měl za cíl zkoumat možné známky různých forem života v pozorovatelném vesmíru. Projekt Lima už byl ovšem dlouhé roky považován za neúspěšný, neboť celá posádka s kapitánem Cliffordem McBridem (Tommy Lee Jones) byla považována za nezvěstnou. Jak ovšem tajné informace nasvědčují, Projekt Lima stále funguje a co víc, jeho existence ohrožuje mimo jiné i život na Zemi.

Na začátek bych měl asi říci, že moje hodnocení bude trochu zavádějící, Ad Astra je totiž snímkem přímo z mé zájmové skupiny. Ono se zase tak často v nabídce kin pomalu plynoucí a až v mnohém artové sci-fi jen tak nevidí. Je proto pochopitelné, že pokud někdo na tuhle novinku půjde očekávajíc další Interstellar bude z toho poněkud troufnu si říci zklamaný. Novinka Jamese Graye totiž i ve své audiovizuální velkoleposti zůstává poněkud komorním filmem, který nechává vyniknout příběh hlavního hrdiny na pozadí rozmáchlé vize pro objevování vesmíru blízké budoucnosti.         


I když je tak hlavní zápletka poměrně závažná pro existenci veškerého života na Zemi a v celé sluneční soustavě, prim tu hraje Roy a jeho příběh o snaze najít pohřešovaného otce který se proplétá s uvědoměním vlastní existence v širších souvislostech a zároveň vliv tajné mise na kterou se vydává na jeho mentální stav. Celý snímek je takovou sondou do života kosmonauta jehož profesní i osobní život se začíná pomalu hroutit v době, kdy dostává největší příležitost svého života.  

A i když má příběhová stránka menší neduhy, prim ve filmu Ad Astra hraje především ona řemeslná stránka. Kamera se kterou se opět vytasil Hoyte van Hoytema si jednoznačně říká o nominaci na nějakou tu sošku. Velkolepé a všeobjemné záběry střídají intimní observace hlavního hrdiny v klíčových momentech a celkově tak i při ohromném měřítku zůstává vlastně hodně osobní a nikdy se nevzdaluje příliš daleko od svého hlavního bodu zájmu, kterým je postava Brada Pitta. Přičtěte si k tomu silně atmosferický a nevtíravý hudební doprovod od Maxe Richtera a máte audiovizuální zážitek, který si zapamatujete. V porovnání s třeba takovým nedávným Prvním mužem sice snímku chybí výrazně dominantní motiv v některé z klíčových částí filmu (jako bylo třeba The Landing z výše zmíněného filmu), přesto však je jak obrazová tak zvuková stránka filmu na jedničku.        


Nebýt trochu slabšího závěru, asi bych se nebál jít s hodnocením filmu ještě výše. Podobně jako třeba moje srdcovka, žánrově i atmosfreicky podobné sci-fi Sunshine, tohle zkrátka není filmem pro každého. Pokud od filmu totiž čekáte dvouhodinovou vesmírnou akcis Bradem Pittem v hlavní roli, Ad Astra vás nejspíše zklame. To co vás na ploše dvou hodin v kině čeká je skvěle zahrané a výtečně natočené drama, které se spíše musí zažít, než že na něj vyrazíte chroupat popcorn. Příjemně přemýšlivá a osobní vědeckofantastická podívaná se skvělým Bradem Pittem.

Snímek Ad Astra najdete v nabídce českých a slovenských kin díky společnosti CinemArt od 19. září. Snímek není vhodný mládeži do 12 let. 
Skvěle natočené, výborně zahrané a nesmírně atmosferické přemýšlivé sci-fi ve kterém kraluje výborný Brad Pitt a skvělý Hoyte van Hoytema. Rozhodně ne pro každého, nicméně pokud vám tahle dramatická výprava za otázkami z vlastní minulostí sedne, budete to prožívat s hlavním hrdinou od začátku až do konce. 


Ad Astra
Sci-Fi / Thriller / Drama / Dobrodružný

USA / Brazílie, 2019, 123 min

Režie: James Gray
Scénář: James Gray
Kamera: Hoyte van Hoytema
Hudba: Max Richter
Hrají: Brad Pitt, Tommy Lee Jones, Liv Tyler, Donald Sutherland, Ruth Negga, Kimberly Elise, Loren Dean, John Finn, Anne McDaniels, Greg Bryk, John Ortiz, Alyson Reed, Ravi Kapoor, Sean Blakemore, Donnie Keshawarz, Nicholas Walker, Kimmy Shields, Mallory Low
Producenti: James Gray, Anthony Katagas, Rodrigo Teixeira, Dede Gardner, Jeremy Kleiner, Arnon Milchan, Brad Pitt
Střih: John Axelrad, Lee Haugen
Scénografie: Kevin Thompson
Kostýmy: Albert Wolsky

Nevhodný mládeži do 12 let

Česko V kinech od: 19.09.2019 CinemArt
Slovensko V kinech od: 19.09.2019 CinemArt SK
USA V kinech od: 20.09.2019 20th Century Fox

https://www.csfd.cz/film/528090-ad-astra/
https://www.imdb.com/title/tt2935510/




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous