Přeskočit na hlavní obsah

Král | The King


Netflix po menší odmlce a pár méně nákladných snímcích připravuje závěr roku ve velkém stylu. A jedním ze stěžejních snímků letošního podzimu streamovací stanice je snímek Král, ve kterém se vydává režisér David Michôd do historie Velké Británie s pokouší se v novém světle přiblížit nástup na trůn Jindřicha V. 

Hal (Timothée Chalamet) rozhodně netouží převzít královský trůn po svém otci. Své dny tráví na okraji společnosti se svým věrným společníkem, rytířem Falstaffem (Joel Edgerton), se kterým se probírají zástupy lehkých děv a alkoholu. Jindřich IV. si sice za svého následovníka vybírá Halova mladšího bratra Tomáše, avšak po jeho smrti v boji připadne trůn Halovi. Ten po svém smrtelně nemocném otci přebírá nejen království zmítané občanskou válkou ale také dlouholetý slib dobytí Francie... 

Kdo by to byl čekal, že právě Netflix se po několika nákladných velkolepých produkcích které sotva překročily práh průměru pustí do takhle náročné látky. Ale nezbývá než gratulovat. Tohle totiž byla konečně trefa do černého. Už tomu je totiž nějakou dobu, co se v kinech objevila nějaká historická látka čerpající silně z britské historie a díla Williama Shakespeara. A David Michôd a spol zatraceně dobře ví s jak velkým kalibrem operují.  


Tady se totiž nejede v rámci béčkových vod nebo snahy o to zakrýt trochu nuznější rozpočet. Tohle je podívaná (pokud to o této komorní historické záležitosti lze říci) až blockbusterových rozměrů. Více než slušná výprava, uvěřitelné interiéry i exteriéry a to vše podpořené skvělou kamerou a fantastickou hudbou, která vás nenechá vypadnout z atmosféry ani na moment. A to i přesto, že film má téměř dvě a půl hodiny.  

Ba co více, film těží hlavně ze skvělého hereckého ansámblu, který tvoří hned několik známých tváří, z nichž hlavní roli ztvárnil Timothée Chalamet. A musím přiznat že po několika rolích ho tento film zafixoval jako nesmírný talent mezi mladými herci a jsem zatraceně zvědavý, co vytáhne za rok v Duně. Každopádně na to není sám a i zbytek hereckého obsazení hraje naplno, především pak Joel Edgerton a Sean Harris. Je fajn vidět že na takto výrazných postavách tvůrci s talentem nešetřili. A i když by se třeba slušelo porovnání s loňským snímkem Král psanec, tady se jede ještě o nějaký kus dál. Tohle je prostě plnohodnotný snímek který ukazuje, že to i na Netflixu jde. Ba co víc, tomuhle by s velkou parádou slušelo i kino, protože se jedná o prvotřídní filmařinu každým coulem. 

Král je totiž prvotřídní historická podívaná, která ani na moment neztrácí přehled o tom čím chce vlastně být. A posupnou gradací svého příběhu odkrývá přerod zhýralého šlechtice v hlavu zemí britské koruny. A aby toho nebylo málo, můžete si k tomu přičíst skvěle zpracovanou bitvu u Azincourtu, která je slavnostním završením celého filmu. Není to příjemná podívaná a všichni zúčastnění jsou si toho vědomi. Tady nejde o glorifikaci hrdinství ale čistokrevné středověké peklo, které svou tísnivostí a chladnokrevností strčí do kapsy i jiné adaptace tohoto díla. 

    
Jedinou výraznější výtkou je tak pro mě scénář, který s látkou ne vždy pracuje úplně přesvědčivě a filmu tak trochu dává několik vad na kráse. I přes pár menších škobrtnutí ale film zvládá celé dvě a čtvrt hodiny poutavě provázet historickým příběhem, který je špičkově zahraný a s nesmírně poutavou hudbou. Nejedná se o tak přestylizovanou a osobitě pojatou adaptaci jakou byl třeba před pár lety Macbeth, přesto bych se nebál označit snímek Král za jedno z nejlepších zpracování téhle látky a jeden z nejpůsobivějších historických velkofilmů posledních let vůbec. Pokud vám historická tvorba Williama Shakespeara něco říká a chcete ji viděl v modernizované podobě (bez bolehlavu ovšem) nebo jen toužíte po surové výpravě do popularizované ostrovní historie pak rozhodně neváhejte. Obdobný snímek tu totiž už dlouho nebyl a je zatraceně fajn, že se i na podobné kusy pořád najdou peníze.  
William Shakespeare v modernizované leč stále věrné podobě. Král je skvěle zahraná atmosferická podívaná, která těží z bravurně zvládnutého řemesla, parádního obsazení a fantastického soundtracku. V rámci dvou a čtvrt hodiny nestíhá nudit a jediné výraznější výtky jsou na adresu scénáře, jinak tahle historická záležitost šlape od začátku do konce. Timothée Chalamet je talent jak hrom. Tohle je zkrátka kousek který rozhodně nezapadne a konečně důkaz toho, že na Netflixu to jde také bez jakýchkoliv polehčujících okolností.   
      


Král
(The King)
Drama / Historický / Romantický / Válečný / Životopisný
Velká Británie / Maďarsko / Austrálie, 2019, 140 min

Režie: David Michôd
Scénář: David Michôd, Joel Edgerton
Kamera: Adam Arkapaw
Hudba: Nicholas Britell
Hrají: Timothée Chalamet, Joel Edgerton, Robert Pattinson, Ben Mendelsohn, Sean Harris, Thomasin McKenzie, Lily-Rose Depp, Tom Glynn-Carney, Dean-Charles Chapman, Ivan Kaye, Andrew Havill, Edward Ashley, Philip Rosch, Steven Elder, Phil Hodges, Gyula Mesterházy, Cedric Cirotteau, Tom Lawrence
Producenti: Joel Edgerton, Dede Gardner, Jeremy Kleiner, David Michôd, Brad Pitt, Liz Watts
Střih: Peter Sciberras
Scénografie: Fiona Crombie

Na VOD od: 01.11.2019 Netflix

https://www.csfd.cz/film/684369-kral/
https://www.imdb.com/title/tt7984766/



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?