Přeskočit na hlavní obsah

Vyproštění | Extraction

I přes stále trvající karanténu a absenci nových snímků v kinech má občas filmový fanoušek důvod k radosti. Stále tu jsou streamovací služby, které tu a tam uvedou nějakou novinku ze své produkce. Před dvěma dny jednu takovou vypustil do oběhu Netflix. Akční novinka Vyproštění je na službě předplatitelům k dispozici od 24. dubna a slibovala od začátku akční nářez, jaký na Netflixu ani v kinech už nějakou dobu nebyl. A pokud vám zrovna tenhle žánr něco říká, měli byste rozhodně zpozornět.   


Tyler Rake (Chris Hemsworth) je zlomený válečný veterán, který se živí jako žoldák pro zámožné. Po poslední akci už je nějakou dobu mimo službu když dostane úkol, který nikdo z jeho kolegů vzít nechtěl. Vůdce podsvětí v Bangladéši unesl náctiletého syna svému indickému konkurentovi, který je v současnosti za mřížemi. Nebezpečnou misi tak zařizuje jeho pravá ruka Saju (Randeep Hooda). Tayler a jeho tým se mají vydat do Dháky, syna vysvobodit ze zajetí únosců a dopravit zpět do Indie. Ani jeden z členů týmu ovšem neví, že jejich plán nikdy vyjít neměl... 

Je zatraceně fajn vidět, že se Netflix nebojí financovat i nákladnější akčňáky. Vyproštění, které si pod produkční dohled vzali bratři Russovi zodpovědní za poslední Avengers, je totiž přesně něčím, po čem je teď hlad. Ono kvalitní akční filmy jsou v posledních letech docela žádaným zbožím, jen málokterý ovšem dovede naplnit očekávání. Tady debutující kaskadér Sam Hargrave sliboval poměrně nekompromisní akci, hutnou atmosféru a Chrise Hemswortha jako sympatického zabijáka, který si jako neúnavný lovecký pes jde za svým. A přesně to taky splnil.


Pokud totiž v něčem tahle novinka vyniká, tak je to akce. Ta tu hraje prim a pokaždé, když na ni dojde, stojí to za to. Režisér společně s kameramanem Newtonem Thomasem Sigelem totiž servírují hodně sympaticky nasnímané akční sekvence, kterým nechybí nápaditost a zajímavost. Ba co více, díky hravé kameře divák nikdy neztratí přehled o probíhající akci a může si tak naplno užít onu hromadu nápadů a surovosti, se kterou film operuje. 

Když pak dojde na kontaktní souboje, film těží hlavně z parádní choreografie. Inspirace filmy jako John Wick je znatelná, nicméně v tomhle případně rozhodně ne na škodu. Chris Hemsworth je v roli za historií strhaného sympaťáka, kterého byste rozhodně nechtěli potkat a stát mu v cestě. Padouchy si podává jak na běžícím páse, každá rána bolí a film si toho je zatraceně vědom. Funguje to na výbornou a akce je díky tomu hlavní devízou celého filmu.          

Kde film naopak trochu ztrácí je příběhová stránka. Samotný nosný příběh Vyproštění je variací na stokrát viděné, kterou svým způsobem ozvláštňují jen exotické lokace a neokoukané tváře. Dějové zvraty příliš nepřekvapí a hlavní hrdina se svými traumaty je také poměrně přímočaré opisování ze šablon. Jistě, sympatické obsazení dost věci zachraňuje, faktem ale je, že je film v tomto ohledu poměrně tuctovou záležitostí. Navíc, některé dějové zvraty jsou znatelné od první minuty a jejich šokující hodnota se tak nakonec nedostaví. 

I když bych to ovšem chtěl mít filmu za zlé, tyhle nedostatky prostě ani zdaleka nepředčí všechno to pozitivní co film nabídne. Trocha umělosti, protahované vážné sekvence které trochu narušují tempo i výrazné opisování od žánrové konkurence prostě nezastíní jinak solidní, surový a výtečně natočený akční nářez s parádní atmosférou ve kterém si to Chris Hemsworth hodně dává.  


Nakonec je to tedy hlavně o tom, jak moc kladný máte vztah k akčním filmům. Vyproštění je nápaditý a moderní akční film, ve kterém je znatelná velká porce dobře odvedeného řemesla a jasná inspirace v tom nejlepším co žánr za posledních dvacet let nabídl. Legendární kousek který bude bořit žebříčky z toho sice není díky slabší příběhové stránce, vydařený akční snímek ke kterému se rádi vrátíte ovšem ano.
Chris Hemsworth coby traumatizovaný válečný hrdina, který se vydává s týmem na sebevražednou misi, která se mění v boj o holý život. Příběhově slabší a docela dost tuctové, včetně jednotlivých aktérů, ovšem s naprosto parádně vymyšlenou a nasnímanou akcí, která si pro surovost nejde daleko. Inspirace v žánrové konkurenci je znatelná, v takhle povedné žánrovce to ovšem není na škodu. 

Vyproštění
(Extraction, Out of the Fire)
Akční / Drama / Dobrodružný / Thriller

USA, 2020, 117 min

Režie: Sam Hargrave
Scénář: Joe Russo
Kamera: Newton Thomas Sigel
Hudba: Alex Belcher, Henry Jackman
Hrají: Chris Hemsworth, David Harbour, Golshifteh Farahani, Derek Luke, Pankaj Tripathi, Randeep Hooda, Marc Donato, Geetanjali Thapa, Chris Jai Alex, Hays Wellford, Rayna Campbell, Patrick Newall, Prashant Narayanan, Bhagwan Tiwari, Adam Bessa, Priyanshu Painyuli, Neha Mahajan, Sam Hargrave
Producenti: Chris Hemsworth, Mike Larocca, Anthony Russo, Joe Russo
Střih: Stan Salfas
Scénografie: Philip Ivey
Kostýmy: Bojana Nikitovič

Na VOD od: 24.04.2020 Netflix

https://www.csfd.cz/film/793034-vyprosteni/
https://www.imdb.com/title/tt8936646/combined
https://www.netflix.com/cz/title/80230399

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous