Přeskočit na hlavní obsah

Willy's Wonderland

Před pár lety byla jedním z největších herních fenoménů hororová série Five Nights at Freddy's. S její filmovou adaptací o které se od té doby mluvilo to ovšem nevypadá zatím příliš růžově. I když by se měla začít natáčet letos na jaře, obdobnému tématu se rozhodl věnovat jiný tvůrce. A i když se nemůže spolehnout na zavedenou značku, podařilo se mu do hlavní role sehnat Nicolase Cage. Jak se povedla tahle poněkud originální podívaná, která svoji inspirací herním fenoménem rozhodně neskrývá? Zrodil se první zajímavý kus letošního roku nebo jen další břečka na seznamu velkých filmových otazníků tohoto populárního herce?

Tichý cizinec (Nicolas Cage) projíždějící venkovem v Nevadě narazí na jeden z policejních pásů místní šerifky, díky němuž se jeho auto stane nepojízdné. Díky absenci hotovosti však nemá jak za opravu automobilu zaplatit a tak souhlasí s nabídkou si svůj dluh přes noc odpracovat v nedaleké uzavřené rodinné restauraci, který se připravuje na znovuotevření. Co ovšem netuší je fakt, že tohle nebyla obyčejná nabídka z dobroty srdce od majitele restaurace, který má s cizincem po kterém se nikdo nebude shánět postranní úmysly. Co ovšem pro změnu netuší majitel je to, že onen cizinec není jen běžným pobudou...

Což o to, zfilmovat relativně jednoduchou premisu populární hororové série, které kromě nadužívaných jump scares a několika málo drobků ohledně historie místa děje nemá v podstatě žádný obsáhlejší nebo složitější příběh, je v podstatě docela jasná věc. Očividně si i bez značky tohle fanoušci spojí dohromady (což se stalo) a oficiální adaptaci co je roky v přípravách tak zbydou oči pro pláč. Nebo ne? 


Ono to asi až tak jednoduché nebude. Willy's Wonderland se sice už od samotného začátku nebere moc vážně a pod slupkou ultradrsného hororu je vlastně takové žánrové cvičení na pokraji amatérského filmu, do kterého nějakým způsobem zavítal tichý Nicolas Cage (zřejmě asi aby tvůrci ušetřili, nedali mu příliš dialogu... konkrétně žádný) popíjející jak na běžícím energetické nápoje (promeškaná příležitost parádního product placementu od Monster nebo Red Bull) a hrající pinball v přestávkách mezi hraním na krutopřísného macho mana. Ano, je toho hodně ve filmu o čem psát, takže alespoň ve zkratce. 

Kevin Lewis neumí točit horor. Snímek nabízí hned několik příležitostí k tomu udělat parádně děsivou scénu, ve které zařve některá z vedlejších postav která je tam ostatně stejně jen na porážku (s těmi hereckými výkony je i to příliš záslužná role pro ně), ani jednu ovšem nevyužívá. Animatronici jsou obdobně úsměvní jako u předlohy (nebudeme si nalhávat s tím, že tenhle film není adaptací FNAF, protože až na dvě tři věci je ona "inspirace" citelná asi jako zednářská palice na zátylek) a když už neumím pracovat s děsivým jump scares, musím postavám alespoň vytvořit děsivou atmosféru, ve které jejich kousavé pohyby budou alespoň trochu fungovat jako nepříjemné, spíše než úsměvné. Do momentu tedy, než Nick přepne na svůj shamanistic beast mode a roztrhá všechno v dosahu na hadry, než bude třeba aby si šlehnul další dávku kofeinu a šel si dát další pokus o to překonat skóre v pinballu. Vážně bych si rád teď dělal srandu ale nedělám. 

Ono tam vlastně za tu necelou hodinku a půl o moc víc asi není. Hlavní hrdina přijde na scénu, posune děj o trochu dále, pak si jde dát do nosu porci kofeinem naředěného perlivého kukuřičného sirupu s vodou a zatímco si pinká do automatu, zařve jeden či více náctiletých co přišli vykonat pomstu na restauraci, kterou on má za večer uklidit a ohlídat. S postupem času akorát odpadá počet teenagerů, počet mechanizovaných nepřátel a vychlazených plechovek v lednici. A to je tak v podstatě jediný průběh dějem, co na vás čeká. V závěru přidá trochu pozadí k tomu všemu místní šerifka (která je i na poměry céčkového hororu napsaná tak bídně, že i v tomto nánosu balastu vyčnívá) a to je tak vše. Všichni co přežili žili šťastně až do smrti a hrdina odjel na svém mechanickém oři vstříc západu slunce. Uf. 

Upřímně to ale není jen prvotřídní peklo. Nicolas Cage je opět zvráceným způsobem v neskutečně křečovité roli zajímavý tím jak je vlastně strašně mimo (ostatně jako velký část jeho rolí od legendárního Rituálu),  některé momenty mají alespoň trochu zajímavou kameru a finální  konfrontace uklízeče s posledním mechanizovaným oponentem je vlastně docela efektní s konfety poletujícími okolo a příjemně nápaditou hrou se zvukovou stránku. Ta je ostatně jedním z mála pozitiv na filmu, neboť hudebně je film velice příjemný mix připomínající elektro fúzi gothic a synthwave, která k tomu sedí. Připočtěte si k tomu nakažlivé zhudebněné kusy od ústřední kapely mechanizovaných chlupáčů, které v ten správný moment pronášejí své výhružky a máte alespoň neco, co film tak trochu zvedá z hlubin totální ztráty času. 

Willy's Wonderland je zkrátka přesné tím, na co se od začátku tvářil. Hororové céčko, které kromě Nicolase Cage nenabízí nikoho, kdo by ve své roli byl alespoň trochu uvěřitelný, příběh si s minimálními úpravami vypůjčuje z herní série Five Nights at Freddy's a i když operuje s nadsázkou a brutalitou, jen těžko se hledá argument proto, proč tu hodinu a půl někomu s čistým svědomím doporučit. Kromě běsnícího Nicka a alespoň v rámci možností solidní hudební stránky tam totiž vážně nic není.             

Sérií Five Nights at Freddy's silně "inspirovaná" hororová vyvražďovačka, která kromě běsnícího Nicka Cage na sugar rush z klopení jednoho Monstera za druhým a relativně slušné hudební stránky nemá moc co nabídnout. Je to brutální, temné a hlavní hrdina je děsný macho, je to ale taky pitomé, naplněné těžce špatnými herci a příběhem, který vlastně nehraje vůbec roli. Hlavně že to všude cáká, kusy těl/loutek létají vzduchem a běsnící Nick na energeťáku míří překonat High Score. 

Willy's Wonderland

Horor / Thriller

USA, 2021, 88 min
Režie: Kevin Lewis
Scénář: G.O. Parsons
Kamera: David Newbert
Hudba: Émoi
Hrají: Nicolas Cage, Caylee Cowan, Emily Tosta, Beth Grant, Grant Cramer, Terayle Hill, Ric Reitz, Chris Warner, Jiří Staněk, Jonathan Mercedes, David Sheftell
Producenti: Grant Cramer, Michael Nilon
Střih: Ryan Liebert
Scénografie: Molly Coffee, Jennifer Chandler (set dekoratér)
Kostýmy: Jennifer Schreck

https://www.csfd.cz/film/818233-willy-s-wonderland/
https://www.imdb.com/title/tt8114980/



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?