Přeskočit na hlavní obsah

Mortal Kombat

Zatímco situace ve filmovém průmyslu je zatím poněkud nejistá a nabídka v kinech a na streamovacích platformách je poněkud proměnlivá na základě aktuálních prognóz (stačí se podívat na aktuální potvrzené data premiér pro tento rok v českých kinech), studio Warner Bros. neustopilo ze svého plánu letošní blockbustery poslat ve stejnou chvíli na stream i do těch kin, které jsou v tu chvli otevřené. Jedním z dalších očekávaných snímků, který postihl tento osud je i nová verze filmové adaptace legendární bojovky Mortal Kombat. Ta se klubala na svět už pěkných pár let, nyní ovšem máme modernizovanou verzi téhle krvavé řežby možnost okusit na vlastní pěst. A tak i když to s českou premiérou zatím nevypadá moc růžově (na Slovensku se zatím stále počítá s premiérou v půlce května), film si odbyl svoji premiéru na zahraničním HBO Max (premiéra na české mutaci HBO GO nejspíše až na podzim). Vyplatí se téhle nové verzi legendární bojovky věnovat pozornost? 

Cole Young (Lewis Tan) má už za sebou doby největší slávy v ringu. Jeho pomalu upadající kariéra zápasníka MMA je ovšem narušena v momentě, kdy do jeho života vstoupí speciální agent Jax (Mehcad Brooks), který se o něj i o jeho zvláštní znaménko začně zajímat. Jak totiž brzy zjistí, není to vada na jeho kůži, nicméně značka putující celé generace mezi elitními válečníky, kteří se mají utkat o osud světa v souboji zvaném Mortal Kombat... 

Předně si řekněme jednu věc. Ten kdo by čekal od filmu, založeném na nejkrvavější bojové sérii ve videoherním průmyslu, nějakou hlubokou podívanou, která vás bude provázet v hlubokých myšlenkách ještě dlouhé týdny po zhlédnutí, by byl asi trochu blázen. I v samotných herních dílech z této série je příběh jen jakýmsi volným vymezením samotných soubojů a hraje až druhotnou roli. To si uvědomovala i původní filmová adaptace z roku 1995, kterou má hromada lidí ještě živě v paměti. A nová verze filmové podoby téhle legendární značky je svému předchůdci v mnohém podobná. Možná dokonce i ve více ohledech, než by se mohlo na první pohled zdát. 


Jednak příběhově se také film snaží vybudovat onu mytologii soubojů jeden na jednoho s osudem naší reality jako předmětem sázky. To se mu daří relativně obstojně, nicméně samotná předloha má mnohé spekty, které působí úsměvně, příliš podivně a nebo úplně pitomě. Tyto složky pak přechází i do filmové podoby, kde ne všechna expozice funguje asi tak, jak by si tvurci přáli. A i když se od těch největších šíleností odvracejí a často ty nejdivočejší a nejpodivnější aspekty příběhu přecházejí (tak aby zazněli ale nebylo nad nimi třeba moc přemýšlet). Jednotlivá posloupnost příběhu pak není příliš osvětlena a její vnitřní soudržnost by také zasloužila větší pozornost, nicméně pohromadě film překvapivě funguje i tak, obzvláště máte-li znalost příběhu, postav, jejich motivací a vzájemných vztahů. Naopak lidé, co jsou videoherními tituly netknutí budou tápat, jelikož s těmi film moc nepočítá. 

To je ostatně problém ve více ohledech. Film je totiž z velké části hodně silný fan service, který dá fanouškům předlohy mnohé z toho, co si přáli, ostatním ale udělá v hlavě guláš, který se snado může zdát jako nesourodá směs bez hlavy a paty. Otázkou tak je, co od filmu vlastně čekáte. Nový filmový Mortal Kombat je totiž sotva pohromadě držícím příběhem krvavého sportu, kde se tvůrci s voděním diváka za ručičku moc nepářou a místo pod tlakem pumpují akční scény do hlavy, proložené rádoby civilní a soudržnou dějovou linkou, která propojuje jednotlivé konfrontace.  
    

Samotná akce je pak slušná a její ve filmu dostatek. Film se valmí podobá svému předchůdci, ve většina však aktualizuje postavy, souboje, choreografii i triky pro současného diváka. Nemíří ke špičce akčního žánru, ovšem to co předvádí, umí film prodat bezezbytku. Krvavá a brutální akce, efektní souboje a sem tam nějaký bonus, který člověk nečeká. Tenhle film víc, čím chce být a nebojí se to skrývat. A je jen na víc, jestli se naladíte na stejnou vlnu, nebo vás celá tahle iluze nechá volným a tahle nesourodá směs u vás naprosto propadne. Dovedu si představit, že trochu náročnější diváci s nulovým vztahme k předlohovému materiálu budou mít s filmem velký problém. 

Co se pak týče postav, objeví se ve filmu slušný výběr více či méně úspěšných převodů z videoherního prostoru na filmové plátno (nebo spíše na obrazovky v této době). Zamrzí trochu toporné herecké výkony a nebojující Lord Raiden (Tadanobu Asano), naopak chválu si zaslouží scény s Sub-Zerem (Joe Taslim) a především pak Scorpionem (Hiroyuki Sanada). Naprosto suverénně si ovšem film pro sebe krade Josh Lawson coby Kano. Jeho hláškující, drzý a nekorektní pojetí téhle postavy jakoby vypadlo z oka svojí předloze a i když místy působí jeho komentáře možná až moc vykonstruovaně a takříkajíc na "efekt", vlastně mi to ani na moment nevadilo a scény s ním jsem si užíval.  


Trikově se film drží lehce při zemi a není to úplně na škodu. Místy trochu laciněji vyhlížející kulisy vynahrazuje velmi slušná kamera, která v některých momentech dává postavám a jejím schopnostem naplno vyniknout, což naznačí už úvodní sekvence z Japonska. Kolem a kolem je zkrátka nový Mortal Kombat přesně tím, čím měl být. Krvavé, sprosté a nepříliš vážně se beroucí béčko, které zvládá střídat surovou akci, úsměvně zvláštní příběh, podivuhodný ansámbl více či méně zvláštních bojovníků a k tomu naloží i trochu toho humoru. Kdo by od tohoto počinu čekal něco jiného.

Pokud máte tedy náladu na trochu akce, která jde až na dřeň nebo jen máte chuť na nostalgickou hodinku a půl ve společnosti videoherní legendy ve filmové podobě, pak směle do toho. Nový Mortal Kombat je přesně tím, čím byl před mnoha lety původní film. Zdařilým převodem (jak jen to asi jde v případě takovéhoto příběhu) na filmová plátna, který má své zásadní chyby a jako film funguje jen s přimhouřením očí, díky náloži humoru, brutalit a tentokráte i kolosální nálože fan service mu to ale ještě rádi odpustíte.         


Nový Mortal Kombat je v podstatě tím samým, co byla původní filmová adaptace. Jako film nedokonalý artikl, který má hodně co dohánět a vlastně má problémy vůbec fungovat jakou soudržný film, nicméně veškeré své neduhy vynahrazuje stylovou akcí, brutalitama a sem tam nášupem humoru. Tentokráte si k tomu přičtěte ještě naprosto kolosální porci fan service. Pro diváky předlohy neznalé možná ztráta času, pro fanoušky ovšem naprostá povinnost. 

Mortal Kombat
Akční / Dobrodružný / Fantasy / Sci-Fi / Thriller

USA / Austrálie, 2021, 110 min
Režie: Simon McQuoid
Scénář: Greg Russo, Dave Callaham
Kamera: Germain McMicking
Hudba: Benjamin Wallfisch
Hrají: Lewis Tan, Jessica McNamee, Ludi Lin, Hirojuki Sanada, Joe Taslim, Tadanobu Asano, Mehcad Brooks, Josh Lawson, Chin Han, Max Huang, Sisi Stringer, Nathan Jones, Daniel Nelson, Mel Jarnson, Laura Brent, Elissa Cadwell, Matilda Kimber, Michael Coward
Producenti: James Wan, Todd Garner
Střih: Scott Gray
Scénografie: Naaman Marshall
Masky: Nikki Gooley
Kostýmy: Cappi Ireland

Slovensko V kinech od: 13.05.2021 Continental film
Austrálie V kinech od: 22.04.2021
USA Na VOD od: 23.04.2021 HBO Max

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous