Přeskočit na hlavní obsah

Světová invaze | Battle: Los Angeles (2011) [65%]


http://www.csfd.cz/film/248639-svetova-invaze/


V kinech ČR od:10.03.2011 
V kinech SR od:10.03.2011 


Před pár lety to šlo s žánrem sci-fi z kopce. A to jak kvalitativně tak komerčně. Pak ovšem před dvěma lety dorazil do kin Avatar Jamese Camerona a nakopnul nejen 3D boom, ale oživil i zájem lidí o žánr jako takový. To mu musím uznat, ať už si o jeho kvalitách myslím zpětně cokoliv. Studia se tak přestala zase jednou bát nacpat o něco větší rozpočet do snímků, kde podstatnou roli hrají emzáci z vesmíru. District 9 dokázal, že i za malé peníze se dá natočit poměrně dost muziky a to dokonce i líbivých kvalit. Na jeho modelu se pokusil přiživit i snímek Světová invaze. Dokázal tady Jonathan Liebesman s rozpočtem 70 milionů natočit podobné chytré sci-fi? Ne tak úplně.



Na zemi padají meteority. Téměř z ničeho nic. Veřejné pobouření ovšem zanedlouho střídá hysterie v okamžiku, kdy vědci dojdou k zjištění, že to vlastně vůbec nejsou meteority ale inteligentní forma na mechanickém základu (jako by z oka vypadli hrdinovi DOSárny Abuse). Několik armádních jednotek je vysláno k záchraně civilistů, kteří dosud nebyli evakuováni. Během následujících několika hodin totiž bude Santa Monica srovnána se zemí. Mezi těmito vojáky je i skupina, ve které je seržant Michael Nantz. Ten byl mobilizován i přes fakt, že právě pověsil službu na hřebík. Jeho skupina se vydává zachránit přeživší civilisty odříznuté v prostorách bývalé policejní stanice.



O příběh tu ale moc nejde. Ostatně v téměř každém vojenském filmu podobného ražení je příběh jen tou vedlejší spojující linkou. Jinak tomu ani není ve Světové invazi. Ono na přemýšlení o něm tu taktéž moc času není, jelikož je divák vtažen hned do situace a tou si prochází až do závěrečných minut. O propagandistických tendencích a přehnaném patriotismu snad nemá taky moc cenu mluvit, s tím se tak nějak počítá již dopředu. Faktem je, že ačkoliv to tu působí jako pěst na oko, funguje to víceméně stejně jako v Černý jestřáb sestřelen. Inspirace tímto snímkem je ostatně viditelná na každém kroku. Světová invaze se totiž snaží hrát na podobnou linku, takže vypadá jako převařená kopie, kde místo Somálců jsou mimozemšťané s pokročilou výzbrojí.


Co do technického zpracování nemám co vytknout. Sice to místy vypadá až přehnaně moc levně a béčkově, ostatně když přihlédnu k faktu kolik měl film rozpočet, jedná se o slušnou práci. Jistě, dosti lidem nesedne rádoby dokumentární kamera která snad nezná stabilní polohu, ovšem s přihlédnutím k vyznění celého filmu bych to neviděl vůbec na škodu. Tedy i přes to, že to celou dobu je viditelné, snímek funguje ve všech aspektech na které útočí.



Světová invaze je prostým sci-fi vojenským snímkem, kde se na děj moc nehraje a hlavní je akce. A té je tu požehnaně. Trpí stejnými neduhy jako ostatní válečné filmy, tedy přehnaným patriotismem, jednoduchostí a propagandistickými tendencemi. Kdo by od toho čekal něco jiného, byl by sám proti sobě. Na ploše necelých dvou hodin se tak rozkrývá akční snímek, který místy sice tlačí až moc na pilu, ovšem nestíhá urazit. Nadchnout ovšem taky moc ne.


Koktejl :
20 % Černý jestřáb sestřelen emzáky
30 % Jednoduchost
30 % Vojenská akce
20 % Třepající se kamera

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?