Přeskočit na hlavní obsah

Útěk ze Sibiře | The Way Back [70%]


http://www.csfd.cz/film/231194-utek-ze-sibire/

V kinech ČR od:07.04.2011 
V kinech SR od:09.06.2011

Filmy Petera Weira  bývají vždy něčím zvláštním. Ostatně je majitelem šesti nominací na cenu akademie a snímky jako Truman show nebo Společnost mrtvých básníků světa patří po právu zlatého fondu světové kinematografie. Od jeho posledního snímku Master & Commander: Odvrácená strana světa uplynulo již však dlouhých sedm let. Peter Weir se však vrací se snímkem Útěk ze Sibiře, který je založen na skutečných událostech. Bude zase atakovat pozice nejvyšší?



Příběh snímku je založen na knize The Long Walk od Slawomira Rawicze, ve které popisuje svůj útěk z gulagu na Sibiři. Odtud s několika dalšími politickými vězni v roce 1940 utekl a vydal se na dlouhou cestu za svobodou, kterou celá skupina absolvovala pěšky. Celých 4000 mil. Film vypráví příběh o téhle cestě, na které byla celá skupina nutna bojovat a sáhnout si na dno svých sil, neboť strastiplná cesta je vedla přes oblast jezera Bajkal, poušť Gobi, Himaláje až do Indie.



Útěk ze Sibiře staví hlavně na atraktivním herectví, které zde zastupuje jak Jim Sturgess, tak jeho sekundanti Ed Harris a hlavně skvělý Colin Farrell. Jelikož film nevyobrazuje přímo těžce drastické násilí, vyniká herectví o to více. Weir sází tak hlavně na osoby, jejich vnitřní souboj se sebou samotnými a hlavně jejich odhodláním, co všechno jsou ochotní udělat pro svobodu. Ani ostatní herci ve vedlejších rolích nezůstávají pozadu a tak atmosféra je hutná celé dvě hodiny.


To je navíc podpořeno ještě epičtější vizuální stránkou, které se snaží sázet hlavně na monumentálnost jejich největšího nepřítele, kterým je víc než pronásledující politický režim právě samotná příroda. Díky tomu tak má divák celkem jasnou představu, jaká jejich pouť musela být psychicky náročným úkolem. Problém snímku však nastává v době, kdy nic jiného než emocionálně vypjatou cestu nenabízí a tak snímek postrádá nějaký razantnější zvrat. To se režisér snaží vyřešit urychlením střihu událostí, což ovšem působí až moc okatě.


Útěk ze Sibiře je poctivé emocionální drama o skupině lidí, která si sáhla až na dno svých možností aby dosáhla vytoužené svobody od politického režimu. Jeho atraktivitu podporují skvělí herci a hlavně monumentální krajina, které se stává jejich největším nepřítelem. Peter Weir i po letech dokazuje, že umí natočit emocemi nabité drama, které diváka zasáhne a bez problémů jej vtáhne do děje. Avšak oproti jeho dřívější tvorbě Útěk působí poněkud jednotvárně a do vyšších příček tomu pořád něco chybí.


Koktejl :
35 % Skvělé herecké obsazení
35 % Příroda
20 % Příběh útěku
10 % Jednotvárnost

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?