Přeskočit na hlavní obsah

V nitru Llewyna Davise | Inside Llewyn Davis [60%]

Bratři Ethan a Joel Coenovi platí stále za ty osobitější tvůrce v současném Hollywoodu. Výčet filmů kterými obohatili filmový svět nekončí jen u nějvětších pecek jako Big Lebowski nebo Fargo. Po té co se naposledy předvedli westernovkou Opravdová kuráž a loni se i do českých kin dostal jejich zvilmovaný scénář ve snímku Gambit, se tato dvojka vrací do českých i světových kin se svojí novinkou, která si navíc vysloužila dvě oscarové nominace za kameru a zvuk. Stojí tedy nitro Llewina Davise za váš čas? 

Folkový zpěvák Llewyn Davis (Oscar Isaac) se doposud nevyrovna se ztrátou svého hudebního partnera, se kterými platili za docela úspěšné hudební duo v oblasti New Yorku. Když jeho partner ale spáchal sebevraždu skokem z mostu, Llewyna to poznamenalo a od té doby se nebyl schopný se přes to přenést. To ho ovšem paralyzuje jak v jeho hudebním tak v osobním životě. Jeho už tak ne zrovna optimistické životní vyhlídky navíc ještě ovlivní úlet se svojí kamarádkou Jean (Carey Mulligan), která otěhotní a musí tak díky nejistotě, zda je dítě Llewynovo nebo jejího manžela Jima (Justin Timberlake) na potrat. Llewynovi tak pomalu docházejí lidé, na které se v jeho dlouhoutrvajícím stavu nouze obrátit...  

Osobně mám Coenovic filmy hodně rád. U jejich novinky jsme se však, podobně jako u jejich loni zfilmovaného scénáře k filmu Gambit, docela minuli. Nejsem si úplně jistý čím to, nicméně jejich obvyklé kličky, absurdní charaktery a až téměř pedantní posedlost detaily tentokrát vyznívají prostě naprázdno. Navíc, kromě deprimovaného Llewyna a částečně ještě Jean, postavy uvnitř filmů působí spíše jen jako nucené epizody k dokreslení životního příběhu zlomeného muzikanta, spíše než jako plné charaktery na které hudebník při své životní pouti narazí. 

A to je škoda, audiovizuální stránka filmu totiž šlape na jedničku. I když totiž značně digitálně stylizovaná vizuální stránka může působit místy trochu uměle, díky parádně vykreslené atmosféře šedesých let a skvělé kameře (Bruno Delbonnel nahradil tradičního Coenovic spolupracovníka Rogera Deakinse více než dobře) vám to ale ani trochu vadit nebude. Zvláště když hudební stránka snímku opravdu naplno využívá svého potenciálu a benefituje z opravdu parádního obsazení v důležitých rolích. Oscar Issac se vám navíc, i přes jeho poměrně problematického hlavního hrdinu, dostane svým zpěvem docela rychle pod kůži.  

To je ale v podstatě vše. Naprosto vytříbená audiovizuální stránka ale pod tím obalem skvělého obsazení, vyšperkované formy a několika detailů se skrývá až překvapivě vyprázdněná podívaná, která balancuje až trochu na hraně nezávislého průměru. A to je něco, co od takových osobností, jakýmí Ethan a Joel Coenovi určitě jsou, není úplně nejlepší výsledek. V nitru Llewyna Davise tak není vyloženě špatným snímkem, jen nečekejte od autorské dvojice a špičkového obsazení zázraky. Tentokrát to prostě úplně nevyšlo.    
Bratři Coenovi a jejich portrét zlomeného hudebníka na cestě depresí za světlými zítřky. V nitru Llewyna Davise je špičkově natočené nezávislé hudební drama s perfektním obsazením, které však nezachrání slaboučký scénář, který nezvládá oživit epizodické a až pouze figurkové postavy, které kromě Llewyna a Jean vyznívají úplně na prázdno. Pod vytříbenou formou se tak neskrývá nic víc než jen průměrná nezávislárna. 
 Koktejl:
10% Folk
30% Deprese
10% Vyšperkovaná audiovizuální stránka
20% Špičkové obsazení
15% Slabší scénář
15% 60. léta
  
V nitru Llewyna Davise
(Inside Llewyn Davis, Vnútri Llewyna Davisa)
Drama / Hudební
USA / Francie, 2013, 105 min

Režie: Ethan Coen, Joel Coen
Scénář: Ethan Coen, Joel Coen
Kamera: Bruno Delbonnel
Hrají: Oscar Isaac, Carey Mulligan, Justin Timberlake, John Goodman, Jeanine Serralles, Garrett Hedlund, Adam Driver, F. Murray Abraham, Max Casella, Ethan Phillips, Alex Karpovsky

Nevhodný mládeži do 15 let
V kinech ČR od: 20.02.2014 Blue Sky Film
V kinech SR od: 06.03.2014 Forum Film SK

http://www.csfd.cz/film/305234-v-nitru-llewyna-davise/
http://www.imdb.com/title/tt2042568/




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous