Přeskočit na hlavní obsah

Rio 2 [30%]

Nepříliš často se tady na ploše mého blogu objevují články, týkající se aktuálních animovaných hitovek v kinech. Není to způsobeno jejich nedostatkem, spíše jejich kvalitou. V poslední době  se sice pár objevilo, Lego příběh, Ledové království a Dobrodružství pana Peabodyho a Shermana, nicméně se také dostavila hromada průměrných a podprůměrných věcí mířených čistě ná zákaznické kapsy bez jakýchkoliv větších ambicí. A do toho příjde Rio 2 a je to stále ta samá písnička. První díl byl docela výdělečná zábava pro celou rodinu, takže jsme se vydali mezi papoušky znovu. A i když budu možná zbytečně zlý, této výpravě do hlubin Amazonie bych se setsakramentským obloukem vyhnulv případě, že nenavštěvuji kino s dětmi předpubertálního věku.     

Blu a Perla mají spokojený život. Se třemi dětmi na krku ale Perla začíná mít dost polidštěného stylu života, kterým papouščí rodina žije. Když se pak jejich chovatelům podaří zachytit stopu jejich téměř vyhnulého druhu v hloubi amazonského pralesa, vydává se jim celá pětičlenná rodinka na pomoc. Amazonský prales ale skrývá hned několik tajemství a jedním z nich je dlouho ztracená rodina a kamarádi Perly. Mezi nimi se ale domestifikovaný Blu necítí příliš dobře a vůdce hejna, otec Perly Eduardo, by byl raději, kdyby Perla skončila s jeho chráněncem Robertem...

Popravdě, první díl jsem neviděl a nyní, po shlédnutí dvojky mě ani nic moc neláká tohle napravovat. I když se totiž snaží Rio 2 působit jako animovaná zábava pro celou rodinu, marně bych hledal vztyčné body pro tohle tvrzení. Film totiž až příliš splňuje definice animáku výhradně pro mrňata.

Rio 2 vrství jedno klišé za druhým v tak neskutečném tempu, že se vám z toho až zatočí hlava. Nesmyslné kopírování snad všech možných stereotypů pak docela nepříjemně doplňuje těžká neoriginalita, která krade od konkurence co se dá. Během projekce tak budete mít velmi nepříjemný pocit, že vlastně nic na plátně není originálního a všechno co vidíte, jste v takové nebo makové kombinaci viděli zkrátka už mockrát. Ti nejmenší se sice baví to ano, ovšem ti o něco větší ovšem méně a jejich dospělý doprovod už pak jen nechápavě zírá. Chápu, že tu sice možná budu v menšíně, nicméně po sto minutách strávených v kině, bych si podobnou zkušenost už vážně dobrovolně nezopakoval. Animáky mají být pohodovou zábavou pro nejmenší ne nesmyslnou sbírkou křečovitého křepčení se spoustou barviček.

A tím bych to asi i uzavřel. Rio 2 je jeden z nejslabších animáků, co se za poslední dobu dostal do kin. Ničím originální sbírka všemožných klišé a stereotypů v neoslnivém balení. Jedna dobrá skladba zhruba v polovině snímek nezachrání. Ti nejmenší budou nejspíše tak jako tak potěšeni, nicméně na ty o něco náročnější čeká v sále poměrně velké zklamání. Lépe uděláte, když si pustíte třeba oba díly Madagascaru. Budete mít zhruba to stejné al v několikanásobně zábavnější formě. 


Rio 2 je křečovitý animák, který kopíruje kde se dá, nicméně zapomíná na to hlavní, bavit celou rodinu. Ti nejmenší možná nepohrdnou, avšak v momentě kdy začnete nad tím co se děje na plátně trochu přemýšlet, zjistíte jaká neskutečná a neoriginální nuda to vlastně je. A hromada barviček a exotických ptáků to vážně nezachrání. 
 Koktejl:
50% Nuda
50% Klišé a kopírování
Rio 2
Animovaný / Dobrodružný / Komedie / Rodinný
USA, 2014, 101 min

Režie: Carlos Saldanha
Kamera: Renato Falcão
Hudba: John Powell
Hrají: Jesse Eisenberg, Anne Hathaway, Jamie Foxx, Leslie Mann, Rodrigo Santoro, Jake T. Austin, George Lopez, Will I Am, Jemaine Clement, John Leguizamo, Kristin Chenoweth, Andy Garcia, Amandla Stenberg, Rita Moreno, Tracy Morgan, Pierce Gagnon

Mládeži přístupný
V kinech ČR od: 10.04.2014 CinemArt
V kinech SR od: 10.04.2014 Barracuda Movie

http://www.csfd.cz/film/316634-rio-2/
http://www.imdb.com/title/tt2357291/





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?