Přeskočit na hlavní obsah

Krampus: Táhni k čertu | Krampus [65%]



Už se pomalu blíží čas vánoční a atmosféra největších svátků v roce již je cítit ve vzduchu. Na rozdíl od českých tradic radosti a pohody však i u našich jižních sousedů existuje ještě jeden z trochu odlišných vánočních mýtů. Krampus, jak se přezdívá čertovskému doprovodu Mikuláše, má za úkol na rozdíl od něj potrestat ty zlobivé děti. A právě příběh novinky Krampus: Táhni k čertu si tuto vánoční postavu bere za inspiraci a přináší v čase vánočním poněkud ojedinělý horor, který si cílí postrašit i v tomto čase diváky v českých a slovenských kinech. Vyplatí se na něj vyrazit? 


Vánoční svátky nebývají vždy jen o radosti a pohodě. Své o tom ví i Tom (Adam Scott) a jeho rodina. Je již pro ně každoroční tradicí, že na vánoce pohostí sestru jeho manželky Sáry (Toni Collette) s rodinou. Životní styl těchto dvou rodin však nemůže být odlišnější. Všechny problémy, které vyvstávají ze vzájemných rozdílů a odlišných názorů na svět, které každá ze sester se svojí rodinou mají, však jdou o těchto vánocích stranou. Díky vyhasnutí vánoční atmosféry kvůli rodinným konfliktům učiní v předvečer vánoc Tomův syn Max (Emjay Anthony) přání, které ze svátků klidu a pohody udělají rodině učiněné peklo... 


Krampus: Táhni k čertu je překvapivě celkem fajn podívaná. A to je výsledek, který jsem upřímně vážně nečekal. V rámci možností slušný vánoční horor tu totiž už nebyl nějakou dobu a ani tenhle materiál nevypadal od prvních propagačních materiálů dvakrát slibně. Avšak po šestadevadesáti minutách v kině, které jsem s filmem strávil musím naznat jediné. I přesto že má film své chyby, jedná se relativně zábavnou hodinku a půl.

A to především díky tomu, že se režiséru a scénáristovi Michaelu Doughertymu daří v rámci prvních dvou třetin filmu bezezbytku využívat mrazivě chladnou a odtažitou atmosféru filmu a stavět ji do kontrastu s vánočními stereotypy a šablonami klasických vánočních snímků. Celá tahle idylka, ke které hrají vánoční hudební klasiky klasiky, však nabírá postupně čím dál tím více temnoty, až se strhne v závěru v absurdní, vánočně laděnou hororovou řež. Nikdy však nezajde za rámec několika nechutných či značně podivných výjevů. Žádné igelitové pytlíky přes hlavu nebo hektolitry krve tak nečekejte. 

Tady se jede spíše na vlně filmů jako Gremlins, kde se relativně pohodová podívaná zvrhne díky jedné kritické chybě v roztodivnou sbírku nechutností, husí kůže a dost možná nepěkného spaní pro část publika. Osobně musím přiznat, že moji přízeň snímek po dvou třetinách z velké části ztratil a získal ji zpět až v samotném závěru. Ne, že by toho bylo na mě moc nebo ono vyobrazené vánoční vraždění bylo vyloženě špatné, jen jsem se po výborném úvodu nebyl úplně schopný ztotožnit se šílenostmi, které se začaly dít později. Závěrečné rozvracení žánru i jeho stereotypů však potěší a zanechá po tom všem docela příjemně nepříjemný pocit. 


Audiovizuálně vypadá snímek rozhodně slušně, na to jaký materiál prezentuje, a celá hra s motivy a klišé v tomto ohledu nabírá pozitivní body. Hudebně pak nemám s filmem problém už vůbec, jen zkrátka nečekejte nic nad rámec spotřební zábavy. A to je vlastně to, co se dá o celém tomhle projektu vlastně říci, ať už se jedná o pozitiva nebo negativa. Krampus: Táhni k čertu je zkrátka prvotřídně průměrný konzumní produkt, kterého konzumace v čase vánočním je překvapivě stravitelná a místy i docela zábavná. Když nebudete moc přemýšlet nad tím, co se vlastně na plátně děje a chcete si vyrazit na něco, s tématikou blížících se svátků, pak právě tenhle lehký horor je možná to pravé pro vás. V ničem převratné to není, avšak v rámci předem vyznačeného cíle tato do značné míry originální zábava v kinech pobaví. Takže vlastně proč ne.    
Tak tohle je docela příjemné překvapení. I když se Krampus po dvou třetinách budování solidní atmosféry zvrhne v na mě možná příliš absurdní vánoční řež, pozitivní dojem z celku přesto přetrvává. Solidní průměr, který ozvláštňuje spousta dobrých nápadů, hra s formou i žánrovými stereotypy a hodně slušný závěr. Zkrátka taková temnější jednohubka jako kontrast k přeslazeným vánočním taškařicím. 
 Koktejl: 
30% Vánoce
20% Čerti
20% Mrazivá atmosféra
20% Vánoční rodinné trable
10% Zabijácké perníčky
Krampus: Táhni k čertu
Krampus, Krampus: Choď do čerta
Horor / Komedie / Fantasy
USA, 2015, 96 min

Režie: Michael Dougherty
Scénář: Michael Dougherty, Todd Casey, Zach Shields
Kamera: Jules O'Loughlin
Hudba: Douglas Pipes
Hrají: Adam Scott, Toni Collette, Allison Tolman, David Koechner, Conchata Ferrell, Emjay Anthony, Stefania LaVie Owen, Gareth Ruck, Leith Towers, Krista Stadler
Produkce: Alex Garcia, Jon Jashni, Thomas Tull
Střih: John Axelrad
Scénografie: Jules Cook
Kostýmy: Bob Buck

Nevhodný mládeži do 12 let
Česko V kinech od: 10.12.2015 CinemArt
Slovensko V kinech od: 10.12.2015 Barracuda Movie
USA V kinech od: 04.12.2015 Universal Pictures

http://www.csfd.cz/film/384558-krampus-tahni-k-certu/
http://www.imdb.com/title/tt3850590/






Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?