Přeskočit na hlavní obsah

Most špiónů | Bridge of Spies [85%]

Steven Spielberg patří beze sporu mezi největší jména Hollywoodu. Jsou to už však téměř tři roky od té doby, co byl jeho poslední snímek v českých a slovenských kinech. Na životopisný film o nejslavnějším americkém prezidentovi se rozhodl nicméně navázat dalším politicky laděným filmem, tentokráte přímo z prostředí studené války mezi USA a Sovětským svazem na počátku šedesátých let minulého století. Jak si stojí tohle politické drama na motivy skutečných událostí? 

Elitní advokát prestižní pojišťovny James B. Donovan (Tom Hanks) dostává nelehký úkol. Americká vláda v rámci politického přetahování se se Sovětským svazem chce ukázat, že i zahraniční špion dostane v rámci americké jurisdikce spravedlivý soud. A tak je Donovanovi předán případ nedávno zatčeného sovětského špiona Rudolfa Abela (Mark Rylance), kterému hrozí elektrické křeslo. James, který ovšem věří v právní systém, se s tímhle nehodlá smířit a hodlá Abela bránit tak, jako by to byl americký občan. To se ovšem nelíbí patriotům... 

Most špiónů je celkem zvláštní film a dovolím si tvrdit, že s jistotou nesedne každému. Osobně jsem totiž od tohoto snímku čekal něco úplně jiného, než jsem nakonec dostal. Možná za to mohly řemeslně a herecky parádní poslední Spielbergovy filmy, které ovšem minimálně mě celkem nudily. Tak nějak jsem čekal, že i téměř dvě a půl hodiny dlouhý film bude spadat do této kategorie, ovšem opak je pravdou.  Most špiónů je totiž i na svoji tématiku a délku překvapivě svižný, zábavný a bezesporu zajímavý film, který si budete chtít dát znovu. To, co totiž pro mě v mnohých filmech podobného ražení nefungovalo, tady do sebe parádně zapadá a kromě surového obrazu doby snímek zvládá divákům předat také mnoho dalšího, což přenáší snímek z řemeslně parádního politického filmu někam dále.   


Film primárně těží ze svého velmi slušného scénáře. Ten reflektuje nejen dobové problémy a veřejné mínění lidí na obou stranách barikády, stíhá také věrohodně podat svědectví obyčejných lidí a především podtrhuje nahnutou politiku doby. To vše aniž by přestal ve své délce býti napínavým. Navíc v mnoha momentech přidává příjemnou porci elegantního humoru, který ani na moment nepůsobí nuceně nebo nemístně. 

Důvodem, proč tomu tak je, je herecké obsazení. V rámci filmu se mihne hned několik známých tváří, které drží hereckou úroveň snímku vysoko, nicméně i tak hlavní dvojice v podání Tom Hanks a Mark Rylance zvládá všechny jednoznačně převyšovat. Hanks si svoji roli vyloženě užívá, což je vidět v každém záběru, a předvádí tak jeden z nejlepších výkonů své kariéry. Naproti tomu pro Rylance se jedná o další parádní filmový výkon, který by mu mohl vysloužit lepší filmové role, než tomu bylo například u letošního průšvihu Gunman: Muž na odstřel. Potěší také několik menších rolí, především malá rolička pro Alana Aldu. Hlavní ovšem je, že se scénář, na kterém se podíleli také Ethan a Joel Coenovi, povedlo přetavit ve velice zajímavou podívanou, která nadchne i ty, kteří po podobném filmu mnohdy ani nemrknou. 

Důležitou roli v tom hraje audiovizuální zpracování, které vám mnohdy samo o sobě vykouzlí úsměv na tváři. Spielberg spolu s kameramanem Januszem Kamińskim předvádějí vizuálně mrazivý obraz tehdejší doby, kde prim hraje naprosto parádní střih. Spielberg tentokrát trochu více popustil uzdu fantazii a nabízí mnohdy krásné kontrasty mezi ideologiemi a propagandou, jindy nápaditě poukazuje na absurditu některých prvků doby. Avšak ani na moment nesklouzává k nucenosti nebo prázdnotě. To vše je podpořeno nápaditým a více než příjemným hudebním doprovodem Thomase Newmana, který, byť skrze jednoduché kompozice, dokáže vykouzlit výrazně podmanivou hudbou. 

Celkově je tedy tahle novinka Stevena Spielberga velice příjemným překvapením. Namísto utahané politické studie situace přímo v průběhu studené války nabízí Most špiónů dojemný lidský příběh z nepřívětivé doby, který má přesah daleko za hranice jednoho člověka nebo země. Vytříbená audiovizuální stránka, parádní herecké výkony a nápaditý scénář zaručují, že se ani na moment nebudete ve společnosti tohoto snímku nudit. V rámci nabídky českých a slovenských kin se tak paradoxně toto drama stává jednou z nejlepších voleb a jedním z vůbec nejlepších filmů, které se dostaly letos do kin.    

Steven Spielberg se vrací a ve velkém stylu. Na rozdíl od řemeslně a herecky parádně zvládnutým filmům v jeho režii z poslední doby, tentokrát přidává i napínavý a zábavný scénář, který vás na dvě a půl hodiny vtáhne a nepustí. Podmanivý Hanks a Rylance, oslnivý střih a dojemný hudební doprovod. Tohle drama ze studené války se díky tomu stává klenotem, který si budete chtít pustit znovu.  
 Koktejl: 
35% Studená válka
25% Politika a propaganda
40% Obyčejní lidé v rukou společnosti
Most špiónů
(Bridge of Spies, Most špionov)
Drama / Thriller / Historický
USA, 2015, 141 min

Režie: Steven Spielberg
Scénář: Ethan Coen, Joel Coen, Matt Charman
Kamera: Janusz Kamiński
Hudba: Thomas Newman
Hrají: Tom Hanks, Mark Rylance, Amy Ryan, Alan Alda, Austin Stowell, Domenick Lombardozzi, Sebastian Koch, Michael Gaston, Peter McRobbie, Stephen Kunken, Eve Hewson, Billy Magnussen, Victoria Leigh, Ashlie Atkinson, Marko Caka, Scott Shepherd, Doris McCarthy, Nolan Lyons, Greg Nutcher, Joachim Paul Assböck, Burghart Klaußner, Nadja Boby
Produkce: Steven Spielberg
Střih: Michael Kahn

Nevhodný mládeži do 12 let
Česko V kinech od: 03.12.2015 CinemArt
Slovensko V kinech od: 03.12.2015 Barracuda Movie
USA V kinech od: 16.10.2015 Walt Disney

http://www.csfd.cz/film/381251-most-spionu/
http://www.imdb.com/title/tt3682448/



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?