Přeskočit na hlavní obsah

Dánská dívka | The Danish Girl [55%]


Oscarová sezona se pomalu ale jistě blíží do svého konce a my už za necelý měsíc budeme znát vítěze ve všech hlavních kategoriích. V několika z nich je nicméně taktéž nominovaný snímek Dánská dívka, který vstupuje tenhle čtvrtek do českých a slovenských kin. Vyplatí se na tenhle počin, který je mimo jiné založen na skutečném příběhu dánského malíře z počátku minulého století, zajít do kina?


Úspěšný malíř Einar Wegener (Eddie Redmayne) je jednoho dne přesvědčen svoji ženou, aby nahradil na jedno sezení její modelku pro vyladění některých detailů jejího nejnovějšího portrétů. Modelka však po chvíli přesto dorazí a je z Einara v novém převleku pobavena. Vzniká tak humorná identita Lili. Jenže pro Einara to vše nebyla jenom hra. Tahle malá událost v něm probudila vnitřní nejistotu, kterou pociťoval už v mládí, jen ji v sobě od té doby držel. V jeho mysli začíná Lili získávat převahu a on sám se nachází v životě, který díky dvojí osobnosti přestává zvládat... 

Popravdě, je celkem těžké na adresu Dánské dívky něco říci. Rozhodně nechci, aby mé závěrečné hodnocení bylo pro někoho argumentem proč tomuhle filmu nedat šanci. Jen se spíše jedná o takové menší upozornění, co vás vlastně v kině čeká. Protože je to ve výsledku vlastně přesně to, co se dá od podobného filmu čekat. Tom Hooper, který zabodoval jak s Královou řečí tak i se svojí verzí Bídníků, se rozhodl, že chce dalšího Oscara a přibral k sobě další, podobně smýšlející jedince. Jenže tentokrát jedeme podle klasického rčení "Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne." To co Hooperovi už několikrát prošlo tady o to víc vyčnívá a pokud se dá říct jedno synonymum s tímto snímkem, tak je to slovo umělé. 

Jistě, vizuální stránka filmu vypadá sice místy trochu podvyživeně, ale ve většině případů funguje dobře. Podobně je na tom i hudební doprovod Alexandra Desplata, který sice možná zní až příliš podobně tomu, co Desplat předvádí v posledních třech, čtyřech letech, nicméně svoji roli plní tato kompozice obstojně. Jenže ono lámání chleba dochází v samotné náplni filmu. Příběh tohoto typu většinou stojí a padá na hereckých výkonech a scénáři. Pokud jde o to první, tak Eddie Redmayne je opět skvělý, nicméně je v jeho provedení možná až příliš cítit jeho loňský triumf Teorie všeho, tedy jeho výkon v konečném pohledu ničím moc nepřekvapí. Podobně jsou na tom i ostatní prominentní herci, kteří však spíše svými lehce strnulými výkony připomínají spíše divadelní inscenaci než film usilující o vavříny. 

To je podpořeno ještě pak samotným scénářem, který onu umělost snímku jen a jen podporuje. Všechno co by tu mělo být je nakonec přítomno, přesto vzájemné vztahy postav, jejich vývoj  projevy působí nepřirozeně, místy zbytečně zahnané do nepříliš vhodných rozměrů a ona škrobenost a neuvěřitelnost některých momentů je tím tučně podtržena. Díky souhře toho všeho se tak Hooperovi rozpadá snímek pod rukama. To co mu byli mnozí (včetně mě) tolerovat například u Královské řeči, se zde vrací, nicméně zde není mnoho čím to špatné, nudné, laciné a vyumělkované vyvážit.         


Ve výsledku je tak Dánská dívka jedna poměrně promarněná šance. Všechny správné elementy jsou zde, nicméně v hromadě to moc nefunguje. Ona snaha jít na posty nejvyšší tu je cítit na každém kroku, není zde však mnoho, čím toto podložit. Pokud vás zajímá tématika a zaujala ukázka, nemá moc smysl návštěvu kina rozmlouvat. Pokud však čekáte něco jiného, než dvě hodiny dlouhé, relativně škrobené, vyumělkované drama na motivy skutečného příběhu, bez onoho potřebného emocionálního jádra, upravte svá očekávání. Aktuální téma, schopní herci i tvůrci ale ve výsledku to moc nefunguje. 

Tom Hooper dojel. To co mu prošlo už párkrát předtím, tady nemá čím vyrovnat a na filmu je to trestuhodně vidět. Dánská dívka je opět další snaha s velkými Oscarovými ambicemi, nicméně tentokrát nepodložená ničím, co by je opodstatňovalo. Eddie Redmayne je slušný, nicméně je v tom možná až příliš cítit jeho Hawking z Teorie všeho, zbytek v tomto ohledu zaostává. Kamera i hudba většinu času funguje, nicméně ani jeden aspekt nepřináší nic nového nebo převratného. Díky tomu je jen vyzdvihnuta umělost a vykonstruovanost snímku, který v jádru úplně nefunguje a na ploše dvou hodin docela nudí. Zkrátka krásný příklad čistě pro Oscary dělaného filmu. Jen to tentokrát úplně nevyšlo, díky čemuž nakonec trpí hlavně divák.  
 Koktejl: 
30% Problematika genderu
30% Drama
10% Umění
30% Polyester
Dánská dívka
(The Danish Girl, Dánske dievča)
Drama / Romantický / Životopisný
Velká Británie / Belgie / USA, 2015, 119 min

Režie: Tom Hooper
Předloha: David Ebershoff (kniha)
Scénář: Lucinda Coxon
Kamera: Danny Cohen
Hudba: Alexandre Desplat
Hrají: Alicia Vikander, Eddie Redmayne, Adrian Schiller, Amber Heard, Emerald Fennell, Claus Bue, Richard Dixon, Ben Whishaw, Matthias Schoenaerts, Nicholas Woodeson, Philip Arditti, Miltos Yerolemou, Sebastian Koch, Sophie Kennedy Clark, Aisha Fabienne Ross, Jeanne Abraham, Ole Dupont
Produkce: Eric Fellner

Nevhodný mládeži do 15 let
Česko V kinech od: 04.02.2016 CinemArt CZ
Slovensko V kinech od: 04.02.2016 CinemArt SK
USA V kinech od: 27.11.2015 Focus Features
Velká Británie V kinech od: 01.01.2016 Universal Pictures

http://www.csfd.cz/film/249974-danska-divka/
http://www.imdb.com/title/tt0810819/



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?