Přeskočit na hlavní obsah

Deadpool [80%]

Letošní filmově komiksová sezona začíná. V roce 2016 se do kin dostane hned několik zásadních komiksových filmů, nicméně pro mnoho fanoušků je nejdůležitější ten nejmenší z nich. A já rozhodně patřím mezi tuto skupinu fanoušků. Ano, řeč je o Deadpoolovi, komiksovém hrdinovi, jehož cesta na filmové plátno trvala až příliš mnoho let a nakonec se na plátna dostal především díky samotným fanouškům. Jak se vydařila tahle dospělá komiksová adaptace, která vstupuje dnešní den do kin? Dokáže tenhle komiksový hrdina držet krok s konkurencí i přesto, že na rozdíl od ní má dospělý rating a i u nás přístupnost až od 15ti let?

Wade Wilson (Ryan Reynolds) je bývalým žoldákem, který se po své vojenské kariéře živil přivyděláváním formou práce na zakázku, která spočívala v mlácení a eliminaci nepohodlných lidí. Jeho život ale nabral dramatický zvrat, když mu byla diagnostikována pokročilá forma rakoviny hned v několika orgánech s téměř nulovou šancí na přežití. Rozhodl se tedy proto kývnout na experimentální program, který měl jeho rakovinu vylepšit a dále zlepšit jeho fyzické schopnosti. Vše bylo ale trochu jinak a z Wadea chtěli udělat mutanta otroka. Během operace ovšem došlo ke komplikaci a jeho rakovinotvorné buňky zhyzdily jeho obličej i tělo. Poté co se mu podaří uniknout se rozhodne vystopovat doktora zodpovědného za experiment a donutit ho, aby mu navrátil jeho původní podobu. 

I když jsem čekal, že Deadpool takříkajíc slízne smetanu, vážně jsem nečekal, že se až takhle povede. Ono, měl bych asi na začátek říci, že mám k předlohové látce více než pozitivní vztah a patří mezi mé nejoblíbenější komiksové značky vůbec. Tedy jsem cestu tohoto snímku na stříbrné plátno bedlivě sledoval již několik let a ona událost, která zapříčinila jeho vznik (testovací video uniklo na internet před dvěma lety [dostupné nyní například zde] a vyvolalo masivní ohlas fanoušků, na jehož základě produkční společnost 20th Century Fox původně zamítnutému snímku dala zelenou) mi udělala nesmírnou radost. O to víc, když už mám poprvé za sebou plody této píle zástupů lidí. Protože Deadpool je něco, co si rozhodně nebudete chtít nechat ujít. 

Málokterý film totiž dokáže jít tak blízko své komiksové předloze jako právě on. Jistě, jsou zde učiněny některé kroky, které hlavní postavu poměrně zásadně proměňují oproti předloze, nicméně i filmová podoba tohoto kultovního hrdiny funguje přesně tak, jak by se od něj dalo čekat. A Ryan Reynolds si tuhle vysněnou roli zatraceně hodně užívá, což ve výsledku baví především diváka. Kousavý, sarkastický, zábavný, silně nekorektní a především sprostý jak dlaždič. Zkrátka Deadpool jak má být. Dost mu samozřejmě i napomáhá slušné obsazení i ve vedlejších rolích, především solidní Ed Skrein a výtečná Morena Baccarin. Je zkrátka vidět, že tady jde o něco jiného, než jen o snahu vydělat co nejvíce peněz. 

A to je druhá věc. Míra toho, co zvládne produkce předvést s velice skromným rozpočtem (především v porovnání s ostatními současnými komiksovými filmy) 58 milionů dolarů, je docela působivá. Jistě, filmu místy čouhá trochu sláma z bot jak se říká, nikdy to ovšem vyloženě nevadí, mnohdy právě naopak. Navíc, finálová bitka je správě surová a díky působivé choreografii zábavnější, než třeba to co předvedl nejmenovaný tým minulý rok. Své tomu samozřejmě dodává i podmanivý hudební doprovod, který míchá kultovní fláky z let minulých s chytlavými rytmy hudební kompozice Toma Holkenborga, pro kterého je to již několikátý nesmírně působivý soundtrack za posledních pár let (a to nepočítám fakt, že se postará o Batmanovskou část soundtracku blížícího se filmu Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti). Zkrátka věci tu šlapou a vypadají, jak by ve filmu podobného ražení vypadat měli, bez zbytečných komplikací. 

Jistě, ono tempo filmu párkrát zakolísá díky možná až přílišnému, seč potřebnému přiblížení se superhrdinské formuli, nicméně ona míra originality, nápaditosti a surovosti s jakou přichází, tenhle neduh dostatečně vyvažuje. Je až s podivem, jak moc si tvůrci dovolí být kousaví a nekorektní v rámci filmu. Ale díky tomu, že je to pro tuhle postavu charakteristické, je to o to více potěšující. Deadpool se zkrátka s ničím moc nepáře a servíruje přesně to, co sliboval už od prvních záběrů. A za to si zaslouží pochvalu. Už dlouho se totiž do kin nedostal film, který bezezbytku využívá očekávání, která ve fanoušcích nabudil svoji marketingovou kampaní. Tohle je zkrátka trefa do černého (kterou možná trochu kazí až moc volně přeložené české titulky, které mnohdy nedávají moc smysl). 


Deadpool je zkrátka jedinečný komiksový film, který doufejme vyšlape cestu pro další surovější komiksové adaptace, které si své místo na stříbrném plátně rozhodně zaslouží. Baví celou dobu, mnohdy nesmírně, jindy se zase trochu táhne. I tak mu ovšem není moc co jiného vytknout. Poctivá práce jak od fanoušků, která potěší každého, kdo kdy přišel s tímto komiksem do kontaktu. A pro ty co ne, představí jednoho z nejzábavnějších a nejosobitějších komiksových hrdinů, kteří si tímto filmem říkají o více prostoru. Deadpool splnil co si předsevzal a dovolím si tvrdit, že začátkem roku přinesl do kin jednoho z nejsilnějších komiksových hrdinů tohoto roku. V závěrečné bilanci roku 2016 se nebojím, že by zapadl i mezi daleko většími značkami. Pokud tedy máte alespoň trochu pozitivní vztah ke komiksu nebo komiksovým filmům, vyražte do kina. Tentokrát rozhodně zklamáni nebudete.     
Deadpool splnil co si předsevzal. Servíruje naprosto nekompromisní, zábavnou a neskutečně nápaditou podívanou, která je jak věrná komiksové předloze, tak nezklame filmové fanoušky. Těch pár úkroků k šabloně pro superhrdinské originy je trochu rušivých, nicméně potřebných. I přes ně je ovšem filmový Deadpool jedna velká jízda od začátku do konce, která nezklame jak příznivce předlohy tak filmové diváky předlohou netknuté. Slušné herecké obsazení, skvělý scénář, výborná hudební stránka a film, který s rozpočtem zlomku toho co konkurence, zašlape spoustu z ní do země tak nekompromisním způsobem, že mu u toho ještě budete fandit. Zkrátka jedna velká radost, po které budete chtít přídavek. 
 Koktejl: 
10% Krev
10% Sprosťárny
10% Origin
70% Deadpool 
Deadpool
(X-Men: Deadpool)

Akční / Fantasy / Sci-Fi
USA, 2016, 108 min

Režie: Tim Miller
Scénář: Rhett Reese, Paul Wernick
Kamera: Ken Seng
Hudba: Junkie XL
Hrají: Ryan Reynolds, Karan Soni, Ed Skrein, Michael Benyaer, Stefan Kapicic, Brianna Hildebrand, Style Dayne, Kyle Cassie, Taylor Hickson, Ayzee, Naika Toussaint, Randal Reeder, T.J. Miller, Isaac C. Singleton Jr., Morena Baccarin, Justyn Shippelt, Donna Yamamoto, Jed Rees, Hugh Scott, Gina Carano, Cindy Piper, Emily Haine, Aatash Amir, Chad Riley, Paul Belsito, Darcey Johnson, Leslie Uggams, Kyle Rideout, Jason William Day, Stan Lee, Ben Wilkinson, Rachel Shaw, Paul Lazenby, Rob Hayter, Greg LaSalle
Produkce: Simon Kinberg

Nevhodný mládeži do 15 let
Česko V kinech od: 11.02.2016 CinemArt CZ
Slovensko V kinech od: 11.02.2016 CinemArt SK
USA V kinech od: 12.02.2016 20th Century Fox

http://www.csfd.cz/film/261379-deadpool/
http://www.imdb.com/title/tt1431045/

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?