Přeskočit na hlavní obsah

Ztracen v džungli | Jungle

Skutečné příběhy táhnou, zvláště pak ty, u kterých místy zůstává rozum stát na dtím, co všechno někteří lidé dokázali přežít či udělat. Na této vlně se pokouší svézt i jedna z posledních letošních novinek v českých a slovenských kinech, australské drama Ztracen v Džungli, v jehož hlavní roli se objevil Daniel Radcliffe a které mapuje jednu životní etapu dobrodruha Yossiho Ghinsberga. Vyplatí se mezi vánoci vyrazit na tuhle napínavou podívanou nebo je lepší zůstat v klidu doma a užít si raději nějaký ověřený kousek? 

Yossi Ghinsberg (Daniel Radcliffe) se v osmdesátých letech vydal na dobrodružství do Bolívie, kde měl v úmyslu započít svůj průzkum amazonského deštného pralesa. Zde však potkává hned několik zajímavých osobností, se kterými se okamžitě s přátelí a vydávají se na cestu po jihoamerické zemi. V La Paz však potkávají rakouského průvodce Karla Ruchprectera (Thomas Kretschman), který dobrodruhům vypráví o tajemném kmenu domorodců hluboko v srdci deštného pralesa, který je pro dobrodruhy příliš lákavou zkušeností, než aby ji opomenuli. Čtyřčlenná výprava se tedy vydáví na pěší tůru do hlubin džungle...  

Podobné motivující příběhy zakořeněné v realitě bývají často prezentovány jako herecká výzva pro představitele, která ne zřídkakdy mívá ambice na to, získat nějaká ocenění. S podobným záměrem asi počítali i tvůrci Ztracen v džungli, byť to ve výsledku úplně nevyšlo. Ono, podobných příběhů již bylo natočeno mnoho a tahle novinka postrádá ty pádné důvody proto, proč by měla dostat šanci na úkor vydařenější konkurence. A nebylo by to tím, že by se herci nesnažili, nebo příběh neskýtal pro něco víc příležitost. 

Ztracen v džungli sice zvládá zaujmout a udržet si alespoň částečnou pozornost od svého diváka,  v několika místech ovšem filmu dochází dech a tak stagnuje na místě. Díky tomu tahle téměř dvouhodinová podívaná ve výsledku působí podstatně zdlouhavěji a natahovaněji, než by musela být. Výhodou filmu jsou bezpochyby Daniel Radcliffe a Thomas Kretschmann, kteří se zhostili dvou důležitých aktérů tohoto příběhu poměrně slušně. Zbytek z titulní čtveřice ovšem trochu zaostává. 

Atmosféru alespoň částečně zvládá zachránit slušná kamera Stefana Duscia, kterému nahrávají působivé exteriéry a nespoutaná divočina. Nic převratného od filmu ovšem nečekejte, spíše slušně odvedenou práci, která místy zvládne předvést něco ne zrovna okoukaného. Žádná osobitá divočina se ovšem nekoná, což se dá ostatně říci i o hudebním doprovodu k tomuto dramatu, o který se postaral Johnny Klimek. Potenciál na něco více než jen slušně odvedenou práci tu byl ale zkrátka se jej nepodařilo naplnit. 

Ztracen v džungli je tak ve výsledku poměrně zajímavou volbou v tuto dobu, jelikož všechny velké produkce mají po premiéře a do nových je ještě daleko. Pokud hledáte podívanou, u které před Silvestrem v kině tak trochu vypnout a prožít si příběh člověka odříznutého v jihoamerické džungli, pak nemá smysl vám moc návštěvu kina vymlouvat. Tahle novinka s Danielem Radcliffem toho ale o nic moc více než jednorázově zabavit na dvě hodiny v kině nezvládne.  Pro ty ostatní je tu třeba Temný úsvit.

    
Slušně zahrané a místy i atmosferické drama s jedním z motivujících příběhů má ovšem zásadní problém ve faktu, že nenabízí kromě slušně zvládnuté kamery nic moc nového nebo převratného a příliš často se pouští do zbytečné dramatizace některých momentů. Trochu přepálená délka tomu navíc příliš nepomáhá. V souhrnu tak je Ztracen v džungli ucházející žánrová motivující podívaná, která ale příliš nestrhne.   
Ztracen v džungli
(Jungle, Stratený v džungli)
Akční / Dobrodružný / Drama / Thriller
Austrálie / Kolumbie, 2017, 115 min

Režie: Greg McLean
Scénář: Justin Monjo
Kamera: Stefan Duscio
Hudba: Johnny Klimek
Hrají: Daniel Radcliffe, Thomas Kretschmann, Alex Russell, Lily Sullivan, Jacek Koman, Joel Jackson, Angie Milliken
Producenti: Dana Lustig, Greg McLean
Střih: Sean Lahiff
Scénografie: Matthew Putland

Česko V kinech od: 28.12.2017 Bontonfilm CZ
Slovensko V kinech od: 28.12.2017 Bontonfilm SK

https://www.csfd.cz/film/497988-ztracen-v-dzungli/
http://www.imdb.com/title/tt3758172/



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous