Přeskočit na hlavní obsah

Ant-Man a Wasp | Ant-Man and the Wasp

Marvel letos jede ve velkém. Poté co začátkem roku představil neskutečnou hitovku Black Panther, která strčila do kapsy i daleko slavnější kolegy, se vytáhl se třetím Avengers, kteří navrátili sérii lesk po trochu zklamavší dvojce. Než však přijde příští rok Captain Marvel a s ní i pokračování Avengers, které příběh Thanosova tažení dokončí, je tu Ant-Man a Wasp, pokračování trochu odlehčenější marvelovky z roku 2015. Máš však film v tomhle limbu, v jakém se po událostech Avengers: Infinity War Marvelovky nacházejí, šanci uspět? Pro fanoušky jedničky rozhodně má. 

Scott Lang (Paul Rudd) má po událostech v Německu docela problém. Aby neskončil znovu ve vězení na dlouhých dvacet let, musí dodržovat domácí vězení stanovené vládou po dobu dvou let. Jenže dva roky jsou dlouhá doba a tak zatímco zbytek Avengers má vlastní agendu nebo je na útěku, Scott se snaží sekat latinu aby se nedostal do ještě většího průšvihu s vládou, než v jakém je. To vše se ovšem mění v momentě, kdy jej po dvou letech na útěku kontaktuje Hope Van Dyne (Evangeline Lilly). Ta se se svým otcem totiž snaží dostat do říše kvant, ve které už Scott jednou byl... 

Bylo trochu zvláštní si představit, co vlastně od druhého Ant-Mana čekat. Filmový vesmír Marvelu má v podstatě v současnosti pauzu a tak jsem byl docela zvědav jak události dvojky tvůrci odůvodní, neboť by se měla odehrávat více méně těsně před událostmi Infinity War. Jenže to je právě to, stejně jako první Ant-Man stál tak trochu bokem oproti ostatním marvelovkám, i dvojka v tomhle přístupu pokračuje (navíc absentuje až na pár narážek nějaká výraznější spolupráce s kýmkoliv mimo Ant-Manův ansámbl). A to je ve výsledku vlastně možná i dobře, neboť to napomáhá vymezit tuhle sólovku (byť tady hraje docela důležitou roli i Wasp, tedy to v konečném důsledku vlastně sólovka v pravém slova smyslu není) jako takového malého bratříčka hlavní sérii. A to je myslím přesně ten prostor, který Ant-Manovi sedí. Může si totiž dovolit být jiný, očividně méně nákladný ale také osobitější a také trochu více ujetější. 

A přesně tímhle sbírá dvojka hodně pozitivních bodů. Navštěvuje ty samé "nejlepší hity" z jedničky a dodává přídavek, zatímco zvládá být alespoň z části tak hravá jako jednička. Určitá nápaditost a jistota v provedení zde tak trochu chybí (holt absence Edgara Wrighta je zde ještě citelnější než u předané jedničky), i tak ale zvládá Peyton Reed se svým druhým dobrodružstvím v rámci možností bavit a občas vykouzlí opravdu vtipné momenty. Film nicméně trpí menší krizí identity toho, že neví čím vlastně chce být. Mnoho elementů, které ne vždy drží úplně pohormadě a slabší záporačka mají za následek to, že Ant-Man a Wasp působí po většinu času fragmentovaně a tak trochu nehotově. 

Tomu napomáhají i slabší triky, které sice byly problém i minule, zde je ta kvalita ještě o něco znatelnější, jelikož film působí tak trochu "kartonově" a lacině. Je to sice škoda, zvláště když už se jedná o druhý díl, kde by člověk tak nějak čekal, že se tvůrci pokusí napravit chybky jedničky. Pořád se ale co se týče "dvojek" od marvelu jedná o zástupce těch lepších kousků. Pozitivem totiž v tomhle případě je to, že se Reed nesnaží být větší, temnější a vážnější jako ve většině blockbusterových pokračování, spíše se jedná o takový pokus o nášup na všech frontách. 

Ant-Man a Wasp je ve výsledku vlastně docela fajn komiksová podívaná, která sice působí tak trochu lacině a nedodělaně, na druhou stranu v záplavě všemožných komiksových záležitostí posledních let má tahle výprava do říše kvant alespoň vlastní charakter a jen tak si ji s něčím nespletete. Postavy, především pak navrátilci z jedničky jsou stejně fajn jako posledně a vůbec to celé působí tak fajn nenáročně a zábavně, že vám ty chyby filmu v konečném důsledku vlastně ani tolik nevadí. Jako taková letní komiksová jednohubka tak tenhle snímek funguje skvěle.           
Dvojka Ant-Mana má rozhodně co nabídnout i přes své očividné nedostatky. Tenhle nášup všeho dobrého z jedničky sice částečně postrádá nápaditost a hravost prvního dílu (a působí tak trochu lacině a "kartonově"), bavit ale zvládá dostatečně a nudit se ve společnosti navrátilců z jedničky rozhodně nebudete. Zkrátka ideální letní jednohubka která ani v záplavě jiných komiksáren neztratila charakter. 
Ant-Man a Wasp
(Ant-Man a Wasp)
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi

USA, 2018, 118 min

Režie: Peyton Reed
Předloha: Stan Lee (komiks), Jack Kirby (komiks), Larry Lieber (komiks)
Scénář: Chris McKenna, Erik Sommers, Paul Rudd, Andrew Barrer, Gabriel Ferrari
Kamera: Dante Spinotti
Hudba: Christophe Beck
Hrají: Paul Rudd, Evangeline Lilly, Michael Douglas, Michelle Pfeiffer, Michael Peña, Walton Goggins, Hannah John-Kamen, Laurence Fishburne, Bobby Cannavale, Judy Greer, David Dastmalchian, T.I., Randall Park, Abby Ryder Fortson, Goran Kostic, Sean Kleier, Michael Cerveris, Riann Steele, Hayley Lovitt, Madeleine McGraw, Tim Heidecker
Producenti: Kevin Feige, Stephen Broussard
Střih: Dan Lebental, Craig Wood
Scénografie: Shepherd Frankel
Kostýmy: Louise Frogley

Nevhodný mládeži do 12 let

Česko V kinech od: 05.07.2018 Falcon
Slovensko V kinech od: 05.07.2018 Saturn

https://www.csfd.cz/film/113868-ant-man-a-wasp/
https://www.imdb.com/title/tt5095030/

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?