Přeskočit na hlavní obsah

Upgrade


Máme tu poslední srpnový premiérový týden a do nabídky tuzemských a slovenských kin míří v zahraničí celkem opěvovaný australský akční snímek Upgrade, který slibuje nekompromisní mix sci-fi a akce v podání dlouholetého hororového scénáristy Leigha Whannella, zodpovědného především za sérii Saw a také Insidious. Vyplatí se na tuhle trochu netradiční pecku vyrazit? Pokud patříte mezi fanoušky sci-fi a akce tak jednoznačně ano. 


Automechanik Grey Trace (Logan Marshall-Green) má trochu problém sžít se s moderní dobou, kdy je život jedince ovládaný moderní technologií. Jeho žena má dobře placenou práci a naplno využívá výdobytků moderní doby. Jednoho dne jsou však oba účastníky dopravní nehody, po které Greyova žena umírá umírá rukou místních gangsterů, kteří nehodu způsobili, a on sám je upoután na invalidní vozík. Odhodlán vypátrat vrahy svojí ženy, přijímá nabídku úspěšného podnikatele Erona Keena (Harrison Gilbertson) a nechává si do své páteře namontovat experimentální čip, který mu umožní opět chodit. A nejen to... 


Je hodně pozitivní, že se i takto vydařené žánrovky dostanou k nám do kin. Zpravidla totiž filmy tohoto ražení končí s několika měsíčním zpožděním na Bluray a DVD. O to víc to potěší u filmu jako je Upgrade, který není vyloženě masovou záležitostí. To co právě startuje v kinech je totiž poměrně bezohledná žánrová pecka, která si s ničím moc nebere servítky a divákům připravuje docela temnou futuristickou vizi kříženou s akčním filmem ze staré školy. Zkrátka něco, co si fanoušek sci-fi a akce nemůže nechat ujít. 

Potěší proto skutečnost, že Leigh Whannell se do tématu pustil opravdu od podlahy a kromě napínavého příběhu, který nemá o surovost a temnotu nouzi, si dal záležet také dost na formě, v jaké tenhle příběh a jeho svět podává. Jeho studený až lehce kyberpunkový svět funguje a hlavní hrdina je v něm tak trochu ryba na suchu, stejně jako samotný divák. Když však dojde na věc, především díky neskutečně hravé a hodně nápadité kameře Stefana Duscia, adrenalin teče plným proudem a akci rozhodně nechybí ničivý náboj. I přes originálnost zpracování akce má člověk dojem jako by sledoval akci z osmdesátek a devadesátek a zároveň něco, co jede na podobné vlně jako třeba John Wick. Jednoduše mistrně zvládnuté řemeslo, které tu rozhodně není jen do počtu. 

      
Herecky se jedná o slušně odvedenou práci i přesto, že ve filmu není jediný vyloženě známý herec, pár za posledních let povědomých tváří se ve filmu objeví, přesto nebo možná právě proto má film auru něčeho netradičního, kterou si buduje po celých 100 minut. Není to žádná nonstop akce ani těžké sci-fi, zkrátka podmanivá a surová kombinace obojího, kterou si jen tak s něčím jednoduše nespletete. 

Upgrade je takovým trochu žánrovým klenotem a je zatraceně dobře, že se dostal i k nám do kin. Pokud vám akční film alespoň trochu něco říká a máte rádi chytré ale v rámci možností v realitě ukotvené sci-fi, pak nezbývá než tuhle novinku vřele doporučit. Sympaticky surová, hravě natočená a nekompromisně zrealizovaná odveta. Tohle si zkrátka nebudete chtít nechat ujít.
Nesmírně vydařená žánrovka, která snoubí chytré sci-fi a nekompromisní akční odvetu, to vše v atmosferické a hravé podobě, která se vám rychle zadere pod kůži. Tahle pecka prostě funguje na výbornou a díky té hravosti a nápaditosti s jakou servíruje své akční části, se k ní budete rádi vracet. 

Upgrade
Akční / Thriller / Sci-Fi / Horor

Austrálie, 2018, 100 min

Režie: Leigh Whannell
Scénář: Leigh Whannell
Kamera: Stefan Duscio
Hudba: Jed Palmer
Hrají: Logan Marshall-Green, Betty Gabriel, Harrison Gilbertson, Christopher Kirby, Clayton Jacobson, Melanie Vallejo
Producenti: Jason Blum, Kylie Du Fresne, Brian Kavanaugh-Jones
Střih: Andy Canny
Scénografie: Felicity Abbott
Kostýmy: Maria Pattison

Nepřístupné pro děti do 15 let

Česko V kinech od: 30.08.2018 CinemArt
Slovensko V kinech od: 30.08.2018 CinemArt SK
Austrálie V kinech od: 14.06.2018 Madman Entertainment

https://www.csfd.cz/film/601122-upgrade/
https://www.imdb.com/title/tt6499752/




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?