Přeskočit na hlavní obsah

Hold the Dark

Netflix si na filmový podzim nachystal do distribuce hned několik zajímavých snímků, se kterými se pokusí u fanoušků zabodovat a dokázat tak, že zásadní události podzimu diváci mohou hledat i někde jinde, mimo plátna kin. Jedním z nich by měl být i mysteriozní thriller od režiséra povedeného Green Room. Podařilo se  mu z výletu do nehostinné přírody na Aljašce vykouzlit zajímavou podívanou a napodobit tak úspěch podobně laděného snímku Wind River z minulého roku?


Spisovatel a expert na vlky Russell Core (Jeffrey Wright) obdrží od jedné ze svých čtenářek dopis, ve kterém ho žádá o pomoc se zmizením tří dětí ve vesnici Keelut na Aljašce, za kterými stojí smečka divokých vlků. Její šestiletý syn byl poslední z dětí, které má smečka na svědomí. Russell na žádost kývne, nicméně po příjezdu do odlehlé vesničky zjišťuje, že všechno není takové, jak se zdá. Když se totiž vrátí z obhlídky terénu, nachází mrtvé tělo šestiletého Baileyho schované v jednom z domů ve vesnici...   


Pokud je jedna věc, co bez ohledu na scénář James Saulnier umí, je to navodit surovou a hutnou atmosféru i bez okázalých interiérů a exteriérů. V Green Room si vystačil po většinu filmu s komorním prostředím hudebního klubu a jeho okolí, tady byť odkrývá příběh zmizelého dítěte na daleko větším prostoru, jeho citlivá práce s nehostinnou krajinou funguje docela podobně. Byť vás totiž příběh zatáhne do indiánské vesnice, na promrzlé aljašské pláně či do vesnice odřízlé od zbytku civilizace kilometry sněhu a nehostinné mrazivé pouště, ona klaustrofobická beznaděj a prázdnota funguje podobně tísnivě.   

Divák je podobně jako hlavní hrdina vtažen do prostředí, které jeho vnitřní logika má problém vysvětlit. Na pozadí příběhu zmizelého chlapce jsou postupně odkrývány skutečnosti, které pomalu ale jistě transformují tenhle příběh o pátrání po chlapci do něčeho úplně jiného. Jistě, scénář má problém udržet krok s pomalu se měnící atmosférou. Sice to napomáhá posílit efekt zmatení diváka z toho, co se vlastně děje v téhle odlehlé části světa, myslím ale, že šlo druhou půli filmu pojmout přeci jen o trochu více srozumitelněji. 


S tím souvisí i fakt, že herecky se ve filmu Hold the Dark přeci jen najde pár výtek. Jeffrey Wright v hlavní roli funguje na výbornou, přeci jen se co se týče archetypu postavy jedná o jeho poměrně známé teritorium, jelikož si podobně laděnou postavu zahrál již několikrát. James Badge Dale je také relativně přesvědčivý, problém je ovšem v manželské dvojici, která se spisovateli a policistovi postaví do cesty. Riley Keough nemá příliš prostoru na to přesvědčit v roli psychicky narušené matky pohřešovaného dítěte, nicméně Alexander Skarsgård v roli psychopatického veterána je za mě asi největší problém celého filmu, neboť byl problém mu tuto postavu věřit. Zvláště s jeho omezenou mimikou v obličeji a hereckým projevem. 

Na druhou stranu film zachraňuje mimo zmíněné atmosféry také slušná řemeslná stránka, která kromě slušné kamery Magnuse Nordenhofa Jøncka stojí také na překvapivě slušném a k nehostinnému prostředí fílmu skvěle padnoucím hudební podkresu dvojice Brooke Blair a Will Blair kteří již se Saulnierem spolupracovali u jeho předešlého snímku. Jejich místy hypnotická, místy naopak téměř neznatelná instrumentální hudba k filmu pomáhá navodit tu správnou atmosféru i v momentech, kdy si film vybírá ony slabší momenty nebo stagnuje na místě. 



Hold the Dark mělo hodně potenciálu na to být další mrazivou záležitostí, o které se bude mluvit ještě několik měsíců po premiéře. Ten se nepodařilo naplno proměnit, i tak si ovšem tenhle pomalu gradující snímek vaši pozornost zaslouží. Když už nic jiného, tak se na téhle necelé dvouhodince skrývá surová podívaná z Aljašky, ve které se vám pod kůži zaryje nejen všudypřítomný mráz. Skvělá řemeslná stránka filmu navíc podrží tuhle žánrovku i v momentech, kdy tak úplně nefunguje.

Film Hold the Dark najdete v nabídce českého Netflixu od 28. září 2018.     

Mrazivý thriller z nehostinné Aljašky, ve kterém není nouze o hutnou atmosféru. Skvělý řemeslně, nevyvážený herecky a příběhově, v celku ale pořád slušný žánrový počin. Z téhle látky se dalo vytěžit podstatně více, avšak i tak Jeremy Saulnier naservíroval další podívanou, kterou si jen tak s něčím nespletete. 

Hold the Dark
Thriller / Drama / Mysteriózní / Dobrodružný

USA, 2018, 125 min

Režie: Jeremy Saulnier
Předloha: William Giraldi (kniha)
Scénář: Macon Blair
Kamera: Magnus Nordenhof Jønck
Hudba: Brooke Blair, Will Blair
Hrají: Jeffrey Wright, Alexander Skarsgård, James Badge Dale, Riley Keough, Beckam Crawford, Macon Blair, Jonathan Whitesell, Conor Boru, James Bloor, Tantoo Cardinal, Eric Keenleyside, Sean Hoy, Savonna Spracklin, Peter McRobbie, Barb Mitchell, Amanda Burke
Producenti: Anish Savjani, Neil Kopp
Střih: Julia Bloch
Scénografie: Ryan Warren Smith
Kostýmy: Antoinette Messam

https://www.csfd.cz/film/504806-hold-the-dark
https://www.imdb.com/title/tt5057140





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous