Přeskočit na hlavní obsah

Aquaman


Filmový rok 2018 je pomalu u konce a do kin se tak chystají poslední velké novinky tohoto roku. Pokud tedy nepočítáte spin off Transformes s názvem Bumblebee, který do kin vtrhne těsně před svátky (bez mojí účasti, po Transformers: Poslední rytíř mi na hodně dlouhou dobu patálie těchto plecháčů stačily), tak je v podstatě dlouho očekávaná komiksovka Aquaman posledním opravdu velkým blockbusterem pro rok 2018. Důležitým o to víc, že se k němu upínají naděje fanoušků DC comics, jejichž filmové univerzum se rozpadá čím dál tím více a jeho budoucnost je velmi nejistá. Podařilo se tedy Jamesi Wanovi přivést na plátna poněkud upozaďovaného hrdinu a přetavit jej v seriozního hráče na poli komiksových filmů?

  
Arthur Curry (Jason Momoa) sice pomohl největším hrdinům na světě odvrátit útok Steppenwolfa, dále však raději zůstává v ústraní a věnuje se pomoci lidem ze svého okolí, než aby se věnoval nějakým větším hrozbám. To se má ovšem zanedlouho změnit neboť současný vládce Atlantidy, jeho nevlastní bratr Orm (Patrick Wilson), chce spojit království všech sedmi moří a vyrazit proti lidem na souši, kteří dlouhá léta znečišťují moře a oceány a ohrožují tak život pod jejich hladinou. Jedinou možnost jak zabránit celosvětové válce je, aby se Arthur vydal do Atlantidy nárokovat si trůn, který mu právem jako prvorozenému patří...

Okolky stranou, Aquaman byl vždycky tak trochu podivným hrdinou, který v dnešním světě serioznějších komiksů tak nějak moc úplně nefunguje. Jasně, jsou i modernější varianty, kde je tato postava poměrně badass, pořád se ovšem jedná o mořského hrdinu, který si rozmlouvá s rybami a chrání mořskou populaci před znečištěním a jinými hrozbami lidského i nelidského původu. To že byl do hlavní role obsazen Jason Momoa mohlo trochu napovědět, že se tvůrci pokusí jít trochu víc macho stylem a budou doufat, že charisma tohoto havajského herce a jeho maskulinní prezence pomůže filmu i v momentě, kdy bude působit trochu humorně až absurdně. 


A ano, tohle skutečně ve filmu částečně funguje. Film totiž po většinu času balancuje na hraně úmyslné/neúmyslné parodie a velkolepého dobrodružného fláku, který se nebere tak úplně vážně. A když už to působí opravdu hodně jako přímá rána na nos, je za rohem právě Jason, aby z rukávu vysypal nějakou suchou hlášku nebo poznámku. To je docela příjemná změna oproti hodně vážně pojatým předešlým filmům z tohoto filmového univerza, samo o sobě to ale nedělá rovnou dobrý film. 

Tvůrci totiž šli opravdu all-in a s režisérem Jamesem Wanem v čele se prostě rozhodli vsadit všechno co mají k dispozici. A aby toho nebylo málo, snaha napěchovat do filmu něco pro každého je znatelná z každé minuty. V jedné minutě máte dobrodružný film jak z ranku Honby za klenotem Nilu, rázem jste jak v podmořské verzi Tron: Legacy a tu zase velkolepá a trochu nepřehledná akce jak z loňské Ligy spravedlnosti. Tím odpovídá jak kamera a celkově vizuální zpracování, tak hudební doprovod od Ruperta Gregson-Williamse, který sice perfektně doplňuje jednotlivé nálady filmu, díky rozmanitosti však nepůsobí úplně uceleně a konzistentně. Jistě, zapojení elektronických prvků  


Podtrhuje to navíc fakt, že v celém filmu pak nakonec není snad jediná scéna, která by v sobě neměla trikové záběry. Nechci hovořit o tom, že je ve filmu přehršel digitálních triků, ale je. Ono by to asi ani jinak při takhle rozmáchlé produkci nešlo, ovšem film možná až v příliš mnoha momentech působí spíše jako počítačová hra než jako svět, který obývají skuteční hrdinové. Ony úkroky směrem k tomu aby byl výsledek přeci jen trochu komiksovější jsou pak trochu nešťastné, zvláště když některé z těchto elementů do očí bijícím způsobem popírají zákony fyziky, chemie i obecné logiky. Pokud si tuhle podívanou chcete užít, musíte poslat obsah vaší mozkovny na dvouhodinovou procházku.  

Co na druhou stranu hraje filmu k dobru je poměrně originální práce s kamerou, která hned v několika momentech zvládá vykouzlit hodně sympatickou a neokoukanou akci, která byť působí digitálně až hrůza, nabízí osobité sekvence, které si díky hravosti Jamese Wana a kameramana Dona Burgesse rozhodně s jiným filmem nespletete. Práce s perspektivou a neotřelé jízdy kamery a rámování akčních sekvencí v tomhle případě do značné míry kompenzují jinak hodně umělou trikovou stránku a poněkud zbytečně dětinskou výpravu. 


Ve výsledku je Aquaman docela fajn kouskem, který rozhodně v porovnání s předešlými filmy v tomto komiksovo-filmovém světě má spíše blíže k Wonder Woman nebo Muži z oceli spíše než ke zbytku, i tak si ovšem myslím, že se potenciál nepodařilo ani zdaleka vytěžit. Hlavní hrdina je sympaťák a akce je tam dostatek, přesto to celé působí tak nějak mimo, uměle a možná až příliš rozmáchle než aby to člověk bral jako seriozní kousek, který má zachránit celý filmový vesmír v troskách. Jako podzimně-zimní blockbuster u kterého nebudete moc přemýšlet nad tím co se tam děje nebo co postavy říkají to ale asi bude fungovat dostatečně. Ono se tady asi o moc jiného asi nikdo ani moc nesnažil.        


Aquaman je v rámci možností docela slušnou podívanou, u které ovšem nesmíte moc přemýšlet nad tím co se v ní děje, nebo co postavy říkají. Trestuhodně digitální podívaná s krizí identity ale má naštěstí sympaťáka Momou v hlavní roli a relativně nápaditou kameru k tomu, aby alespoň částečně vyvážili jinak možná až příliš rozmáchlou, umělou a tak trochu mimo (místy až sebeparodickou) produkci, která namísto nového zpracování hrdiny se snaží v macho stylu prodat co nejvíce z komiksových základu postavy, aniž by se někdo pozastavil nad tím, zda-li to funguje nebo ne. Oproti nevydařeným týmovkám se ale na to pořád dá koukat (a i v některých momentech si to užít). 

Aquaman
Akční / Dobrodružný / Fantasy

USA, 2018, 143 min

Režie: James Wan
Scénář: David Leslie Johnson-McGoldrick, Will Beall
Kamera: Don Burgess
Hudba: Rupert Gregson-Williams
Hrají: Jason Momoa, Amber Heard, Patrick Wilson, Nicole Kidman, Yahya Abdul-Mateen II, Willem Dafoe, Randall Park, Dolph Lundgren, Temuera Morrison, Graham McTavish, Michael Beach, Ludi Lin, Julie Andrews, Otis Dhanji, Kaan Guldur, Leigh Whannell, John Rhys-Davies, Djimon Hounsou, Robert Longstreet, Tainui Kirkwood, Tamor Kirkwood, Sophia Forrest
Producenti: Rob Cowan, Peter Safran
Střih: Kirk M. Morri
Scénografie: Bill Brzeski
Kostýmy: Kym Barrett

Nevhodný mládeži do 12 let

 V kinech od: 13.12.2018 Vertical Ent.
 V kinech od: 13.12.2018 Continental
 V kinech od: 21.12.2018 Warner Bros. US

https://www.csfd.cz/film/271857-aquaman/
https://www.imdb.com/title/tt1477834/

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?