Přeskočit na hlavní obsah

Smrtelné stroje | Mortal Engines


Ve čtvrtek do kin vstoupila dlouho připravovaná novinka, na kterou z producentského křesla dohlížel Peter Jackson. Řeč je samozřejmě o novém dobrodružném filmu Smrtelné stroje, natočeném podle knižní předlohy Philipa Reevea ze  série Kroniky hladových měst. Jackson na adaptaci knižní série pro mladistvé dělal už od roku 2009, až nyní se ovšem tahle podívaná dostává do kin v režii jednoho z jeho dlouholetých spolupracovníků, Christiana Riverse, pro kterého je to celovečerní debut. Povedl se tenhle svět převést na plátno s takovou vervou, že se ve Smrtelných strojích skrývá další hit?  


Hester Shaw (Hera Hilmar) už dlouhé roky nepřemýšlí o ničem jiném než o pomstě. Před osmi lety přišla o svojí matku a sama málem zahynula rukou londýnského archeologa Thaddeuse Valentinea (Hugo Weaving). Když už se jí téměř podaří vykonat svoji pomstu, zastaví ji archeolog Tom (Robert Sheehan) vyražením čepele z ruky. Hester se vydává na útěk skrze obrovský kolos, jakým je motorizované město Londýn, zatímco ji je v patách Tom a Valentine. Když se Tomovi podaří ji chytit, řekne mu jen Hester svůj důvod, proč chtěla jeho nadřízeného zabít a vrhá se na pospas osudu v odpadním potrubí. Když však Valentine zjistí, že se Tom dozvěděl jeho tajemství, svrhne mladého učedníka do potrubí také. Tom i Hester ovšem přežijí... 

Sám jsem si knižní předlohu dohnal až relativně nedávno a musím říci, že samotný svět, ve kterém se příběhy Philipa Reevea odehrávají, je trošku komplexnější a podivnější, takže je trochu problém se do něho úplně dostat. Tedy jsem se trochu obával filmové adaptace, která musela tenhle svět prodat daleko pochopitelnějším a jednodušším způsobem, protože divák nebude čekat čtvrtinu filmu na to, než se aklimatizuje na postapokalyptickou budoucnost, kde města požírají jiná města a dvojice mladistvých touží po pomstě.      


Abych ale pravdu řekl, je to s novinkou Smrtelné stroje trochu těžší. Ona poněkud ořezaná varianta samotného příběhu a těch několik změn oproti předloze z filmu dělá sice na jedné straně pro neznalé trochu stravitelnější a plynulejší podívanou, na druhé straně ale také látka díky tomu ztrácí trochu charakteru a nápaditosti, o komplexnosti postav ani nemluvě. Výsledkem je poměrně jednotvárný příběh, který má tak trochu problém vtáhnout do děje a místy i tak trochu nudí.

Absence lepšího vykreslení postav a nosného příběhu pak jen podtrhuje fakt, že film má problém i v jiných ohledech. Jistě, místy působí tahle novinka epicky a vizuálně parádně, především díky skvělé výpravě a působivým kostýmům, veškeré snahy ale hned v několika místech hatí docela průměrné, místy i podprůměrné triky. A to je zatraceně škoda, protože se díky tomu filmu nedaří úplně prodat základní premisu obrovských městských kolosů putujících po zničené zemi.  


Nechci tu samozřejmě tvrdit, že knižní předloha samotná trochu v tomto ohledu trochu nezaostává, v rámci filmového prostředí je to ale o to více znatelné. Hudebně se naštěstí jedná o docela důvěrně známý mix motivů a "výpůjček" z jiných populárních knižně filmových sérií, takže i když filmový soundtrack nezvládá působit příliš nově nebo objevně, svoji práci splní nadmíru dobře a v tomhle ohledu zkrátka Smrtelné stroje fungují. Jen nečekejte památný motiv nebo aranžmá, které byste si z filmu odnesli nebo pamatovali více jak den po projekci.

A to se ostatně dá říci bohužel i o celém filmu. Ačkoliv se totiž na Smrtelné stroje dobře kouká a ty více jak dvě hodiny v kině až na pár menších detailů docela rychle utečou, samotný film se z hlavy vypaří až překvapivě rychle, což příliš do karet pokračování nenahrává. Pro běžného diváka film nad rámec občasné velkolepé akce nenabízí příběhově nic nového nebo zajímavého (snad s vyjímkou robotického Shrikea), pro diváky znalé předlohy pak film pro změnu nenabízí ani zdaleka toliko atmosféry, budování světa ani náboje jako samotná kniha. Tady se zkrátka chtělo jít na další epickou ságu, ale paběrkujeme někde na úrovni průměru. Na jedno dvě podívání ano, ale nová sága, troufnu-li si říci, z toho nebude.     


Smrtelné stroje jsou ambiciozním počinem, kterému se bohužel nepodařilo naplnit ani zdaleka svůj potenciál. Slušná podívaná k popcornu do kina to asi je, hledáte-li ale pod tou slupkou více či méně povedených digitálních triků a epických scén něco více, budete nejspíše zklamáni. Zvláště, pokud do filmu jdete s předchozí znalostí knižní předlohy. 

Film Smrtelné stroje najdete v nabídce českých a slovenských kin od 6. prosince díky společnosti CinemArt. Film není vhodný mládeži do 12 let. 



Potenciál a ambice by tu byly, bohužel se je debutantovi Christianu Riversovi nedaří ani z půlky naplnit. Smrtelné stroje sice nabízejí dostatek velkolepé akce (byť triky místy až možná příliš pokulhávají) trikových momentů, pod slupkou toho všeho ale nenabízí příliš nad rámec plochách postav a nepříliš podmanivého příběhu. Pro neznalé diváky je to možná docela přímočará a polopatická blockbusterová podívaná, pro čtenáře knihy pak docela ořezané torzo, které sice v rámci možností funguje, ztrácí však kus ze svého charakteru a komplexnosti. Pokud vám tedy stačí jednorázová dobrodružná podívaná bez nějaké větší hloubky, pak směle do toho. Pokud čekáte přeci jen něco trochu více, budete mírně zklamáni. 

Smrtelné stroje
(Mortal Engines, Smrteľné stroje)
Akční / Dobrodružný / Fantasy / Sci-Fi / Thriller

Nový Zéland / USA, 2018, 128 min

Režie: Christian Rivers
Předloha: Philip Reeve (kniha)
Scénář: Fran Walsh, Philippa Boyens, Peter Jackson
Kamera: Simon Raby
Hudba: Junkie XL
Hrají: Hera Hilmar, Hugo Weaving, Jihae, Robert Sheehan, Stephen Lang, Leila George, Frankie Adams, Caren Pistorius, Andrew Lees, Colin Salmon, Ronan Raftery, Joel Tobeck, Patrick Malahide, Nathaniel Lees, Yoson An, Rege-Jean Page, Mark Mitchinson, Mark Hadlow, Leifur Sigurdarson
Producenti: Peter Jackson, Fran Walsh, Zane Weiner, Deborah Forte, Amanda Walker
Scénografie: Dan Hennah
Kostýmy: Bob Buck, Kate Hawley

Nevhodný mládeži do 12 let

 V kinech od: 06.12.2018 CinemArt
 V kinech od: 06.12.2018 CinemArt SK
 V kinech od: 06.12.2018 Universal Pictures International (UPI)
 V kinech od: 14.12.2018 Universal Pictures US

https://www.csfd.cz/film/474371-smrtelne-stroje/
https://www.imdb.com/title/tt1571234/


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?