Přeskočit na hlavní obsah

Polar


Netflix ani na začátku nového roku nezahálí a už na leden si připravil hned několik novinek. Jednou z nich je adaptace online komiksu Polar Víctora Santose. Na rozdíl od velkolepých komiksových blockbusterů se ovšem tahle řízná adaptace s Madsem Mikkelsenem v hlavní roli rozhodla vydat cestou krvavého a surového béčka, kterému by nejlépe slušela police v devadesátkové videopůjčovně. Má šanci v roce 2019 uspět? A stojí za ty vaše necelé dvě hodinky, co vám projekce zabere?


Duncan Vizla (Mads Mikkelsen) patří mezi špičku svého oboru. Elitní nájemný zabiják přezdívaný Black Kaiser, který zanedlouho oslaví padesátiny, je ovšem donucen odejít do důchodu. Jeho plány ovšem překazí poslední práce pro jeho zaměstnavatele. Jednoho z jeho vrstevníků v důchodu zavraždí najatý hitman a on dostane za úkol ho odklidit z cesty. Když ovšem příjde na samotný atentát, Duncan zjistí, že na něj byla naplánována past, která jej měla poslat do permanentního důchodu...

Je vlastně hodně fajn vidět, že snímky podobného ražení pomalu ale jistě začínají nacházet své odbytiště právě v alternativních filmových distribucích a streamovacích službách. Polar je totiž ve všech ohledech hodně přepáleným béčkem jak z devadesátkové videopůjčovny, které moc důvodů k existenci v dnešní době už moc nemá (pokud tedy nejste zrovna fanoušci expertů jako Steven Seagal, který se na nic jiného jako na filmy podobného ražení už ani nezmůže). Bylo by ale škoda tuhle akční pecku předem odepisovat. 


Jistě, většinovému divákovi tahle hodně přemrštěná, vskutku surová a hodně osobitá akční práce moc asi neřekne, pokud právě takovéto nenáročnější kousky vyloženě nevyhledává. Pokud jste ale přemýšleli, jak by vypadal hrdina typu John Wick v trochu komiksovějším hávu a v trochu civilnější a více rozvinuté podobě, pak máte v téhle novince docela zajímavou volbu. Polar totiž právě jiného, dnes již legendárního zabijáka v mnohém připomíná. Jistě, akce tu není ani zdaleka tolik a na takové úrovni, velká část filmu je věnována rozvoji samotných postav a jednotlivé elementy a postavy ze kterých je tahle podívaná poskládána jsou neskutečně přepálené, přesto zde paralely jsou. Navíc, Mads Mikkelsen má další špičkový důkaz toho, proč je považován za jednoho z největších sympaťáků současného Hollywoodu (fakt, že se jedná už o několikátý film, ve kterém se mu přihodí nehoda v očních partiích a stává se z něj tak trochu "oční" Sean Bean teď pominu). Zkrátka, když dojde na lámání chleba, toho nekompromisního metodického zabijáka mu nemáte problém věřit ani na moment a díky v podstatě absenci cenzury a důrazu na surovost má každá rána kýžený dopad na diváka.


Ano, je třeba si přiznat, že podobně krvavá a nekompromisní akce společně s hodně nadsazenými a přepálenými postavami nesedne úplně každému, stejně jako Matt Lucas  v roli nechutného záporáka, ten kdo se naladí na vlnu toho co film představuje, se ty dvě hodiny bude dobře bavit. I když totiž film nepřináší v podstatě nic moc nového, ten koktejl který na vás Netflix nachystal prostě v rámci jasně vymezených mezí funguje a má šťávu (zamýšlený dvoj či trojsmysl). 


Opomenout by se samozřejmě neměla i vizuální stránka filmu, která by sice v mnohém zasloužila trochu více péče, například u střihu a pohybu kamery, choreografie ovšem funguje na výbornou. To co ovšem posunuje film ještě o level výš je soundtrack, o který se postaral Deadmau5. A byť je jasné, kde čerpal většinu inspirace, dodává jeho elektronická kulisa filmu notnou dávku energie do žil a třeba skladba Nosedive se do hlavy zapíše na nějakou dobu. 


        

Co tedy říci k tomuhle filmu závěrem? U Polaru platí to známé povídání, že tohle rozhodně není záležitostí pro každého. To co si Netflix na leden nachystal je totiž čistokrevným akčním béčkem, které nemá potřebu se brát tak úplně vážně. Balancování na hraně absurdity a tvrdého Rka ne všem sedne, pokud ale máte slabost pro tvrďáky ze staré školy a chybí vám zábava devadesátek a ranného nového tisiciletí v akčním filmu, pak směle do toho.  

Snímek Polar podle internetového komiksu najdete v nabídce Netflixu od 25. ledna.  

Duncanovi nedopřejí důchod a to je bude ještě hodně mrzet. Mads Mikkelsen ztvráňuje dalšího památného drsoně, který za ty dvě hodiny srovná všechny, co mu přijdou do cesty takovým způsobem, že si to budou všichni ještě dlouho pamatovat. Jasně, Polar je jako čistokrevná akční řežba z videopůjčopvny, která balancuje na hraně absurdity a surové akce, kterou kombinuje se osobním dramatem, přesto má tahle pecka dostatek šťávy na to, abyste ty nedostatky příliš neřešili. Tohle není záležitost pro každého, nicméně ten kdo má pozitivní vztah k lacinějším ale o to osobitějším akčňákům ze staré školy a má chuť na trochu modernější podání, bavit se bude víc než dostatečně. Inspirace Johnem Wickem je sice hodně znatelná, a to ať již u samotného filmu, tak v jeho slušném sooundtracku od Deadmau5e, přesto bych to filmu ve výsledku neměl vyloženě za zlé. 

Polar
Akční / Krimi / Thriller
USA / Německo, 2019, 118 min

Režie: Jonas Åkerlund
Scénář: Jayson Rothwell
Kamera: Pär M. Ekberg
Hrají: Mads Mikkelsen, Vanessa Hudgens, Katheryn Winnick, Matt Lucas, Robert Maillet, Ruby O. Fee, Inga Cadranel, Nia Roam, Josh Cruddas
Producenti: Jeremy Bolt, Keith Goldberg, Robert Kulzer, Mike Richardson
Střih: Doobie White
Scénografie: Emma Fairley
Kostýmy: Susie Coulthard

Na VOD od: 25.01.2019 Netflix

https://www.csfd.cz/film/679617-polar/
https://www.imdb.com/title/tt4139588/

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous