Přeskočit na hlavní obsah

The One and Only Ivan

Současné situace s kinodistribucí se nesnaží využít jen Netflix, HBO, Amazon a další zavedení hráči, plně z ní těží i Disney se svojí službou Disney+. V jejím rámci nedávno uvedli v rámci speciálního poplatku očekávaný (a na mnoha místech právem zatracovaný) hraný remake oblíbené Mulan. Prostor mezi novinkami dostal také rodinný příběh inspirovaný skutečnými událostmi The One and Only Ivan o zvířecích hrdinech v zajetí jako hlavní čísla malého cirkusu. Jak se tenhle kousek, kterému jeho zvířecím hrdinům své hlasy propůjčilo hned několik známých tváří, vlastně ale povedl?      

Ivan si už nic moc jiného než zajetí vlastně ani nepamatuje. Jako jediná gorila široko daleko je hlavním číslem cirkusu v obchodním centru principála Macka (Bryan Cranston), který se od něj staral od mláděte. Jeho hvězda ovšem pomalu slábne a majitel téhle zvířecí smečky, která baví návštěvníky obchodního centra, hledá způsob jak oživit návštěvnost. A naskytne se mu ideální příležitost ve formě sloního mláděte... 

Tahle rodinná podívaná má i přes poměrně zvučná jména ať už v digitální nebo hrané podobě jeden docela velký problém. Na filmu je každým coulem vidět to, že je to námět spíše pro televizní film, než jako plnohodnotný rodinný snímek do kin. Jistě, je to milé, je to zábavné a na poměry snímků od Disney to funguje dostatečně. Jenže nebýt hlavních hrdinů a jejich poměrně přesvědčivé animace (minimálně co se hlavních zvířat týče), film by neměl moc co nabídnout nad rámec běžného průměru.

Příběh jako takový má jednu slušnou pointu rozmělněnou na 95 minut a cestou k tomu kýženému konci vám musí stačit dílčí scény se sympatickými hrdiny, které ovšem nevedou od nikud nikam. Skutečný příběh, který stál u zrodu toho všeho, je tu hodně přepracován do podoby pohodové rodinné zábavy která ovšem má problém trochu pracovat se svým divákem. Místy zábavné a hřejivé, místy přehnaně traumatizující a depresivní. Emoce fungují ale snímek s nimi divákem lomcuje až příliš neopatrně aby tam onen progres byl zasloužený. Díky tomu je tak samotný závěr vlastně pro titulního představitele filmu pozitivní a všechno dobře dopadne, nicméně celé to vyústění příběhu a moralita celého snímku díky tomu co závěru předcházelo tu hodinu a půl, vyzní tak nějak do prázdna. 

Řemeslně se jedná o povedený kus v rámci možností. Variace stokrát viděného plati i v tomto případě,  snímek tak nepřekračuje vlastní stín a i když má pár momentů, které ho z hlubin průměru alespoň trochu tahají alespoň trochu ven, ve světle dalších daleko populárnějších příběhů (a minimálně originálnějších) se krčí někde v pozadí. A to i přesto, že digitální chlupáči s hlasem Sama Rockwella a Danny DeVita spolu fungují na výbornou.  


The One and Only Ivan je tak po zvážení všeho poměrně obstojným rodinným filmem, který si na platformě i mimo ni své příznivce najde. Jako zábava na jeden večer to navíc vyloženě špatná volba také není. Jenom ten potenciál, obzvláště při tomhle obsazení tam byl prostě někde daleko jinde.  

Příjemná rodinná jednorázová zábava, která těží především z parádního hlasového ansámblu a nenáročného humoru. Celé to sice příběhově působí trochu podvyživeně a vlastně tak trochu o ničem ale na jedno zhlédnutí to pobaví a to je vlastně nejlepší výsledek v jaký film s tímto přístupem mohl doufat. Nic velkolepého v tomto případě nečekejte, jen lehce nadprůměrný rodinný film s mluvícími zvířátky. 

The One and Only Ivan
Animovaný / Komedie / Rodinný
USA, 2020, 95 min
Režie: Thea Sharrock
Předloha: Katherine Alice Applegate (kniha)
Scénář: Mike White
Kamera: Florian Ballhaus
Hudba: Craig Armstrong
Hrají: Angelina Jolie, Bryan Cranston, Sam Rockwell, Helen Mirren, Danny DeVito, Ariana Greenblatt, Eleanor Matsuura, Brooklynn Prince, Ramon Rodriguez, Betsy Graver
Producenti: Angelina Jolie, Allison Shearmur, Brigham Taylor
Střih: Barney Pilling
Zvuk: James Mather
Scénografie: Molly Hughes
Kostýmy: Jill Taylor

USA Na VOD od: 21.08.2020 Disney+

https://www.csfd.cz/film/731746-the-one-and-only-ivan/
https://www.imdb.com/title/tt3661394/

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?