Přeskočit na hlavní obsah

Mission Impossible - Ghost Protocol [65%]

Mission Impossible - Ghost Protocol

http://www.csfd.cz/film/245639-mission-impossible-ghost-protocol/
http://www.imdb.com/title/tt1229238/
USAMission: Impossible - Ghost Protocol
SK názevMission: Impossible - Ghost Protocol
Nevhodný mládeži do 15 let
V kinech ČR od: 15.12.2011 Bontonfilm
V kinech SR od: 15.12.2011 Tatrafilm
Na DVD od: 02.05.2012 Magic Box
Na Blu-ray od: 02.05.2012 Magic Box

Režie: Brad Bird
Scénář: Josh Appelbaum, André Nemec
Hudba: Michael Giacchino
Hrají: Tom Cruise, Jeremy Renner, Simon Pegg, Paula Patton, Michael Nyqvist, Vladimir Maškov, Samuli Edelmann, Ivan Shvedoff, Anil Kapoor, Léa Seydoux, Josh Holloway, Miraj Grbic, Tom Wilkinson, Michelle Monaghan, Darren Shahlavi, Brian Caspe, Ivo Novák, Ving Rhames, Pavel Kříž, Claudia Vašeková
Akční / Dobrodružný / Thriller | USA, 2011, 133 min

Jmenuje se Hunt, Ethan Hunt. Patří mezi největší akční ikony filmového plátna posledních pár desítek let. Filmová série, která svým prvním dílem v roce 1996 definitivně ustálila Star power Toma Cruise, se po necelých šesti letech opět pokouší o diváckou přízeň. Překonat ovšem právě třetí díl, který byl pro mnoho lidí (včetně mé maličkosti) vrcholem jinak poněkud rozbředlé série bude nesmírně těžké. Zvláště když na režisérské sesli vystřídal nápaditého J.J. Abramse, doposud režisér animáků Brad Bird. Jek tedy čtvrté nesplnitelné dobrodružství dopadlo?

Speciální agent Ethan Hunt a jeho agentura IMF mají problém. Zatímco totiž Ethan byl uvězněn v ruském vězení, mise kterou jeho agentura skončila nezdarem a teroristé získali kódy k odpálení nukleárních hlavic. Jeho nová mise je tedy zjistit identitu vůdce teroristické skupiny a získat ukradené kódy zpět. Zatímco však plní svoji misi v ruském Kremlu, někdo ji prozradí a Ethan i jeho tým musí z budovy uprchnout. O několik okamžiků později je velká část ruského monumentu srovnán se zemí. Rusko je na nohou a Americká vláda aby předešla hrozícímu válečnému konfliktu, dává oficiálně od IMF ruce pryč. Agent Hunt to ovšem nehodlá jen tak nechat a se svým týmem se pokusí polapit skutečného viníka bombového útoku, teroristu vydávajícího se pod jménem Kobalt, a zachránit tak nejen pověst IMF ale i svůj vlastní krk. Je to ovšem nesmírně těžký úkol, neboť po vyhlášení "Ghost Protocolu", jsou ze členů agentury lidské terče, které se nemohou dovolit důvěřovat nikomu.   

Kariéra Toma Cruise právě nejspíše zažívá něco, co by se dalo označit za malý comeback. V poslední době se v moc filmech neobjevoval a fanoušci mu stále tak nějak nežerou ty scientologické kecy. Asi mu už došlo, že když se bude věnovat hlavně herectví, bude to výhodnější jak pro jeho Star power tak i pro samotné fanoušky. Posledně to sice se Zatím spolu, zatím živí zase tak slavné nebylo, nicméně Cruise dokazuje (jako například v Tropické bouři), že ještě do starého železa nepatří.  Čtvrtá nesplnitelná mise je tak tím předvojem, který předchází jeho letošním dvěma snímkům, následovaným dvě epickými Sci-fi o rok později.

Brad Bird dostal překvapivě velkou důvěru od studia, přeci jen točit vysokorozpočtový díl zavedené série bez zkušeností s hraným filmem je trochu risk, nicméně zabodoval naprosto s přehledem. Slušelo by se říci, že nejsem příliš velkým fanouškem prvních dvou dílů série, kde platí pravidlo jednou a dost.Třetí ovšem dokázal překvapit překvapivě vyrovnanou mírou zábavnosti a absurdit, která v adrenalinovém koktejlu s vizuálními atrakcemi jednoduše fungovala naprosto spolehlivě a stanovila tak pro případná další pokračování těžko překonatelnou hranici.

A o její překonání se tvůrci ani nesnaží. Čtvrté dobrodružství amerického tajného agenta se totiž pokouší najít jakousi fúzi surově a realističtěji pojatého třetího dílu a absurdního Bond stylu dílů předchozích. Výsledkem je tak o poznání koukatelnější akce, ke které je však třeba přistupovat obezřetně a s určitou mírou pochopení. Hold pády v BMW několik desítek metrů čelně k zemi a být zachráněn airbagem jsou přesně tím typem akčních scén, které jsou trademarkem právě téhle filmové série. Je ale celkem škoda, že právě tento druh scén, se ukáže být hlavní devízou filmu v jeho druhé půli. Slušně rozehraná špionážní akce v první půli (kromě výbuchu Kremlu), je příslibem atmosférického napínavého honu na arci-zlosyna, který chce na světě vyvolat další světovou válku. V druhé polovině se však veškeré naděje utopí ve změti exotických lokací a akčních výkonů, které však i přes jejich adrenalinovou hodnotu postrádají kýžený náboj a pomalu tak ztrácejí divákovu pozornost, která je poté udupána nemastným finále v nadzemním parkovišti.


Paradoxně hlavním problémem, co jsem se čtvrtou Mission Impossible měl, byla kvalita digitálních triků. Člověk by čekal od takového titulu opravdu prvotřídní počítačové efekty, nicméně opak je pravdou. Kupříkladu u onoho výbuchu Kremlu je to až trestuhodně vidět. Naštěstí jich tu není zase tolik, aby hrozila nějaká trvalejší poškození na straně diváka. Samozřejmě by se dal lehce zkritizovat product placement, který je na ploše dvou hodin celkem výrazný, že i běžnému divákovi musí přijít divné, jaktože kterékoliv auto postavy na plátně řídí, je jen a pouze značky BMW.

I tak je Ghost Protocol překvapivě koukatelnou záležitostí, která i přes svoji hloupost a chyby dosahuje kvalit, o jakých si mohou první dva díly série nechat jen zdát. Kvalitní hudební podkres tento fakt jen více než dobře podkresluje. Bohužel jsou zde i momenty, kdy se budete chytat za hlavu a říkat si tohle už nemůžou myslet vážně. Když už ale jako vaši zábavu na poklidný večer zvolíte právě film ze série Mission Impossible, asi přehnanou realističnost nečekáte, to je fakt. Za své peníze dostanete dvě a čtvrt hodiny dlouhou jízdu, která nabízí akci, vtip a napětí, jen to ve výsledku není tak ideální jak se z počátku mohlo zdát. 

 Ethan Hunt má další akci a tentokrát půjde o krk všem z IMF. Ghost Protocol patří rozhodně k těm lepším dílům akční série. Míchá akci, vtip a absurdity do zajímavého koktejlu, který vám nejspíše bude chutnat, nicméně mezi své nejlepší chuťové zážitky jej nezařadíte. Slušná hudba, feeling jako na přelomu tisíciletí a šeredně vypadající triky ve dvou scénách jsou jen taková bezvýznamná poznámka šéfkuchaře. Rozhodně to zklamání není, i když by to šlo daleko lépe. Ale také daleko hůře, to je fakt. 
Hodnocení: 65%




Koktejl :
25 % Adrenalin
25 % Absurdita 
25 % Napětí a Akce
25 % Vtip a nápaditost

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?