Přeskočit na hlavní obsah

Zatímco spíš | Mientras duermes [65%]

Zatímco spíš
http://www.csfd.cz/film/286281-zatimco-spis/
http://www.imdb.com/title/tt1437358/
EN názevSleep Tight
ŠpanělskoMientras duermes
SK názevKým spíš

Nevhodný mládeži do 15 let
V kinech ČR od: 05.04.2012 Film Europe
V kinech SR od: 26.04.2012 Film Europe
Režie: Jaume Balagueró
Scénář: Alberto Marini
Hudba: Lucas Vidal
Hrají: Luis Tosar, Marta Etura, Alberto San Juan, Carlos Lasarte, Iris Almeida, Petra Martínez

Horor / Thriller | Španělsko, 2011, 102 min

Je začátek dubna a studia se už pomalu jistě připravují na nálož blockbusterů, která bude okupovat kina na příštích pár měsíců. Artové filmy snažící se o ocenění pomalu doznívají a přechází se pomalu hlavně na masově zaměřené filmy. Některá studia proto toto období berou jako své pokusné hřiště pro filmy, které nejsou tak úplně jistými záležitostmi. Z Hunger Games se stal hit, z Johna Cartera budou mít pánové u Disney ještě hodně dlouho kocovinu. Na diváka se tak valí spousta nejrůznějších pokusů; návrat prcičkářské party ve Školním srazu, úchylná Sněhurka (aneb peklo zase pro jednou zamrzlo, viz. trailery) a konvertovaný Titanic do 3D. Tuto velkou trojku doprovází v premiérách hned několik méně nápadnějších titulů, mezi nimi i španělský thriller Zatímco spíš, od jednoho z režisérů kultovní hororové série REC. 

César pracuje jako domovník v jednom bytovém domě v Barceloně. Jedná se již o jeho několikáté místo během posledních měsíců. Tento sympatický muž je oblíbený hlavně u nájemníků, ke kterým se chová vždy s úctou. Díky své práci totiž zná zvyky a denní harmonogram všech, kteří žijí v bytě. Obzvláště velký zájem však projevuje o slečnu Claru. Považuje ji za svoji jedinou možnost jak být šťastný. Samotná Clara ovšem nemá o jeho úmyslech zdání. Stejně jako drtivá většina návštěvníků domu, se kterými César hraje svou vlastní hru.

Člověk by podle anotace čekal slušnou hodinku a půl psychického teroru, završeného gradací do absurdních rozměrů, jako tomu většinou bývá. Čekal by přeci jen o něco krutější záležitost, kde bude hlavní roli hrát v pozdějších fázích hlavně fyzická tyranie hlavních postav, nebo pro horor typické lekačky a bububu z poza rohu, kde byste to nejméně čekali. Nic takového. Zatímco spíš je čistě atmosferická záležitost, která ačkoliv může přijít na první pohled vlastně docela v pohodě, dobře vám po ní dvakrát nebude. A to k tomu potřebuje jen minimum explicitních záběrů. Kdo viděl právě REC, ví o čem mluvím.

Jaume Balagueró rozehrává slušný příběh chorobného vrátného, který pomalu terorizuje jeho objekt jeho zájmu. Nebýt to příliš absurdní označení, řekl bych, že Zatímco spíš je vlastně takovou pohodovou sondou do zvrácené mysli hlavního hrdiny, který uspokojuje svoji touhu po štěstí právě zasahováním do životů ostatních. Luis Tosar v hlavní roli poctivě mate diváka tělem. I přes jasnost jeho záměrů, divák je jeho dobráckým projevem místy i sám oklamán. Po delší době se mi tak stalo, že jsem se vlastně přistihl, že fandím čistě záporné postavě.

Co se týče řemeslné stránky, není si téměř na co stěžovat. V celku jednoduchý hlavní děj je podán svižně a bez problémů, takže celá hodinka a půl dospěje rychle k příjemně originálnímu konci. A to by se vlastně dalo říci o celém snímku Zatímco spíš. Nejedná se o kdoví jak skvělou záležitost, bez které byste se neobešli. To co snímek však je, je dobře odvedená filmařská práce, které nechybí nápad, hutná atmosféra a zajímavá hlavní postava. Pokud hledáte něco trochu jiného a nechcete se naplno ponořit do hlubin mainstreamu, nevidím důvod proč tomuto voyeur thrilleru nedat šanci.  

César žije ve svém světě, o kterém nemá nikdo ani ponětí. Poctivá žánrová práce, která nabízí dostatek nápadu a zábavy pro diváka a zároveň není tak dlouhá aby se stala nudou. Luis Tosar v hlavní roli funguje bez problému a celé to je vlastně i přes zvolenou tématiku vlastně docela fajn. Takže proč ne. 
Hodnocení: 65%





Koktejl :
50 % Voyeurismus na maximum
25 % Atmosféra 
25 % Zpracování a originalita

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?