Přeskočit na hlavní obsah

Chata v horách | The Cabin in the Woods [65%]

Chata v horách
http://www.csfd.cz/film/253346-cabin-in-the-woods-the/
http://www.imdb.com/title/tt1259521/
Alternativní názvy: The Cabin in the Woods

Horor / Thriller / Sci-Fi

USA, 2011, 95 min

Režie: Drew Goddard
Scénář: Joss Whedon, Drew Goddard
Hudba: David Julyan
Hrají: Kristen Connolly, Chris Hemsworth, Anna Hutchison, Fran Kranz, Jesse Williams, Richard Jenkins, Bradley Whitford, Brian White, Amy Acker, Tom Lenk, Dan Payne, Jodelle Ferland, Dan Shea, Matt Drake, Chelah Horsdal, Terry Chen, Sigourney Weaver

Joss Whedon tenhle rok konečně prorazil i na filmovém poli. Oblíbený televizní tvůrce letos na plátna kin dá se říci velice úspěšně přivedl Avengers a nedávno oznámil, že se pustí i do druhého dílu. Nebyl to však jeho jediný počin který se tento rok dostal do distribuce. Produkčně a scenáristicky se totiž podílel také na mnohými opěvovaném hororu The Cabin in the Woods, chcete-li Chata v horách. Ten si dává za úkol divákovi předvést, že tématika party teenagerů někde na samotě v horách, není ještě z daleka vyčerpaná. Jak už bývá zvykem, podobné snímky se do kin k nám jednoduše nedostávají. To mi ale nezabrání rozebrat snímek který se co nevidět dostane do domácích kin. Stojí tedy Chata v horách za to?

Pět přátel se rozhodne k tomu, udělat si během prázdnin výlet do přírody, mimo civilizaci. Jako ideální místo k tomu se zdá chata jednoho z příbuzných, která je na míle daleko od poslední civilizace hluboko v horách. Po příjezdu zjišťují, že chata je přesně tak ideální místo, jak si jej představovali. Tyhle růžové brýle jim ale moc dlouho nevydrží. Zanedlouho se v okolí chaty i uvnitř začínají dít divné věci, které si neumějí vysvětlit. Ocitli se totiž uvnitř prostoru ovládaného lidmi, kteří mají jediný cíl. Všech pět obětovat pomocí pomalého vybíjení jednoho po druhém pomocí všech dostupných prostředků. 

Již základní synopse značí, že tahle sranda bude trochu něco jiného, než na co jste zvyklí. A to je také přesně  to co se k vám dostane. Chata v horách je totiž pomyslným vztyčeným prostředníčkem všem těm remakům z posledních let, které se snaží jen zužitkovat původní materiál. Autoři Whedon a Goddard se tentokráte rozhodli k materiálu přistoupit jinak. Jinak v takovém smyslu, že to většinu času vypadá, jako by jim silně ruplo v bedně, nicméně na druhou stranu to divákovi ani trochu nevadí. Jednoduše proto, že pokud si uvědomíte, že s podobnou absurditou a naivitou pracuje většina běžných hororů, jen se tento fakt snaží zamaskovat, tak vám otevřené přiznání barvy které provedl tenhle snímek nevadí.   


I na horor je totiž svěží, s notnou dávkou humoru která dopomáhá originálnímu scénáři k tomu diváka bavit celou hodinu a půl. Dokonce podezírám tvůrce z toho, že hulič který je součástí skupiny teenagerů, je založen na skutečném profilu některého z tvůrců během psaní tohoto snímku. S některými nápady prostě čistá hlava přijít nemohla. Není to však tak, že by snímek byl jen lacinou vybíječkou gradující do absurdních rozměrů. Scénář je tak poctivě pohlídán, že je snímek vždy krok nebo dva napřed, tedy vás celkem bez problémů tahá za nos. Absurdní proměny a humor mezi řádky jsou navíc na denním pořádku. 

A tady přichází můj hlavní problém, který se snímkem mám. A to je ono kostrbaté zpracování. Ano, stejný problém jako mám třeba s již zmíněnou sérii Evil Dead, mám i s tímto snímkem. Je to samozřejmě tentokrát čistě subjektivní dojem, nicméně ony výborné detaily do sebe nesedí tak dobře, jak by si dle mého zasloužily a je tu několik scén, které mi vyloženě vadí. I když vás pak trefnost některých scén jednoduše vrátí zpět na kolej, ta pachuť z toho, že něco trochu zaskřípalo bohužel zůstává. Nebudu spoilerovat, proto tuhle záležitost nemohu rozebrat do detailu.

Abych ale pravdu řekl, dlouhou dobu jsem se u hororu tak nebavil. Příjemně originální látka, která i přes fakt, že působí jako naprostá šílenost, je vlastně úplně normální. Slušnou porci zábavy doplňují hororové prvky, které jednoduše fungují, samozřejmě i lekačky, klišé hororového žánru jsou vybroušena a využita do detailu a snímek skrze svůj chytrý scénář graduje do naprosto absurdních rozměrů, které vám však po uplynulé hodině a půl jednoduše přijdou jako procházka dobře známou zahradou. A tak i přesto, že objektivně nemohu kvůli osobním problémům s formou dát snímku vyšší hodnocení, jedná se zaručeně o záležitost, kterou budete chtít vidět.      

Šílenost. Nijak jinak tahle záležitost nejde popsat. Když ale vezmeme v potaz fakt, že se stejnou mírou absurdity pracuje většina titulů tohoto žánru, tak si můžeme říct jednoduše proč sakra ne? Whedon s Goddardem servírují chytrý horor, který je vždy o několik kroků před divákem a i přes fakt že graduje do naprosto obludných rozměrů ala Expendables hororového žánru, divákovi to jednoduše nevadí. Zpracování by sice zasloužilo poněkud důslednější péči, to ale už nevadí. The Cabin in the Woods je jednoduše must see snímek. 
Hodnocení: 65%


Koktejl :
30 % Horor
30 % Originalita
30 % Humor a absurdita
10 % Dobře známá látka trochu jinak

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous