Přeskočit na hlavní obsah

Edwin Boyd | Edwin Boyd: Citizen Gangster [70%]

Edwin Boyd
http://www.csfd.cz/film/188072-edwin-boyd/
http://www.imdb.com/title/tt1709654/
Alternativní názvy: Citizen Gangster

Krimi / Drama
Kanada, 2011, 105 min
Režie: Nathan Morlando
Scénář: Nathan Morlando
Hudba: Max Richter
Hrají: Scott Speedman, Brian Cox, Kelly Reilly, Kevin Durand, Joseph Cross, William Mapother, Charlotte Sullivan, Brendan Fletcher

Příběh Edwina Boyda u nás není příliš známým. Nicméně v kanadské domovině kde tento válečný hrdina po návratu z bitevního pole začal vykrádat banky je něčím jako legendou. Takový stylový kanadský Jánošík. Před deseti lety tento muž zemřel a tak přišel čas na to natočit jeho biografii. Stojí však tato lekce z kanadské kriminální historie za to nebo se jedná jen o naprosto zbytečný snímek představující takovou malou domů?


Edwin Alonzo Boyd se vrátil zpátky do země, která již není takovou, kterou před válkou opouštěl. Živí se jako řidič autobusu, i když má kvalifikace k tomu být na daleko lépe placeném místě. Když vidí, jak země zachází s válečnými hrdiny, kteří riskovali život, rozhodne se se svým životem něco dělat. Neúspěch a finanční krize jeho rodiny jej však dožene až k první bankovní loupeži. Na snadno vydělané peníze se ovšem lehce zvyká a tak se Edwin začíná touto kriminální aktivitou živit. Vždy však se stylem a bez zranění nikoho ze zúčastněných. Naštěstí pro Edwina i v momentě, kdy na něj spadne klec zákona, pro něj není dobojováno. Ve vězení totiž potkává hned několik slavných lupičů se kterými spřádá plány na útěk. Gang Edwina Boyda již brzy začne řádit v ulicích města.

Edwin Boyd si nehraje na to být nějakou velkou biografií slavného kriminálníka. Spíše se zaměřuje na to, předvést diváku silné osobní drama inspirované skutečnými událostmi. K tomu samozřejmě dopomáhají slušné herecké výkony a Scott Speedman, který si svoji roli vyloženě užívá. V případě, že od Edwina Boyda nečekáte druhou záležitost podobných rozměrů, jakým byli kupříkladu Veřejní nepřátelé, budete příjemně překvapeni. V rámci necelé hodinky a třičtvrtě dostanete   překvapivě vydařené biografické kriminální drama, kterému se daří efektivně ukazovat světlé i stinné stránky kriminální profese a k závěru zároveň stíhá celkem nenuceně moralizovat. Výlet do kanadské historie největších kriminálníků ještě nikdy nebyl tak zábavný.

Nějak mě nenapadá nic zásadního co bych měl snímku vyčíst, snad jen menší kolísání tempa, které je ale vzhledem k vyprávěné látce poněkud pochopitelné. Scénář, stejně jako atmosféra poválečného období by si zasloužily dopilovat, nicméně nejedná se o tak zásadní chyby, aby bylo třeba kvůli nim nad tímto snímkem lámat pomyslnou hůl. A už vůbec ne, když tento relativně skromný film nabízí lépe odvyprávěný příběh než mnohé plnotučné hollywoodské produkce podobné tématiky, navíc s překvapivě osobitým a zábavným soundtrackem.

Ve výsledku je tak tento kanadský exportní materiál vítaným přírůstkem do žánru kriminálních biografií, který se i přes svůj původ může pyšnit přímým srovnáním i s některými předními konkurenty v žánru posledních letech. Nenabízí sice onu potřebnou jistotu v každém ohledu snímku, nicméně necelé dvě hodiny utečou překvapivě rychle a divákovi zůstane po shlédnutí příjemný pocit. Pokud tak hledáte snímek který i přes absenci velké pompy okolo sebe nabídne slušné řemeslo a osobitou zábavu se špetkou skutečných událostí, s Edwinem Boydem jednoduše nemůžete šlápnout vedle. Sympatičtějšího bankovního lupiče jsme na plátnech v posledních letech jednoduše neměli.

Čerstvý kriminální export ze země javorového listu nabízí příjemnou zábavu bez nutnosti podřizování nějakým hollywoodským schématům. Příjemná atmosféra, slušné herecké výkony se Speedmanem v čele, výborná hudba a špetka kanadské kriminální historie. V takové to podobě stačí říct jen jedno: proč ne?    
Hodnocení: 70%




Koktejl :
50 % Krimi
25 % Biografie
25 % Poválečná Kanada

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?