Přeskočit na hlavní obsah

Zásnuby na dobu neurčitou | Five-Year Engagement [55%]

Zásnuby na dobu neurčitou
http://www.csfd.cz/film/293546-five-year-engagement/
http://www.imdb.com/title/tt1195478/
Alternativní názvy: Five-Year Engagement

Komedie / Romantický
USA, 2012, 124 min

Režie: Nicholas Stoller
Hudba: Michael Andrews
Scénář: Jason Segel, Nicholas Stoller
Hrají: Jason Segel, Emily Blunt, Alison Brie, Chris Pratt, Rhys Ifans, Mindy Kaling, Brian Posehn, Mimi Kennedy, Danny Mooney, Ron Causey, Dakota Johnson, Kevin Hart, David Paymer, Jacki Weaver, Gerry Bednob, Molly Shannon

Jason Segel, neboli Marshall z oblíbeného seriálu Jak jsem poznal vaši matku, přichází s dalším svým scenáristickým počinem. Po Kopačkách a Muppetech, kde předvedl, že jeho hlava je plná svěžích nápadů, dochází na Zásnuby, které se poněkud protáhly. Kvůli nízké výkonnosti v zaoceánských kinech to však tato komedie nakonec k nám do kin i přes původně plánovanou premiéru nedotáhla. Stojí ale za to?   


Tom a Violet spolu mají šťastný vztah, který po roční známosti začíná nabírat formálních tvarů když Tom požádá Violet o ruku. Ta souhlasí, avšak ani jeden z nich v tu chvíli ještě neví, že jejich vysněná svatba je dál než se zdálo. Ona totiž dostane nabídku na dvouletou stáž daleko od jejich domova a Tom, jelikož se jí nechce vzdát, opouští místo asistenta šéfkuchaře, kde měl být co nevidět povýšen, jen aby podpořil svoji nastávající v jejím kariérním postupu. Po příjezdu do Michiganu se však začínají věci pomalu hroutit a zatímco Tom je nucen pracovat ve fast-foodu a jeho životní sny se rozpadají v prach, Violet si užívá své nové místo ve skupině vedené šarmantním profesorem Childsem, kde navíc co nevidět dostává možnost prodloužit si svoji stáž o několik let.  Dokáže jejich vztah přečkat i několikaletou nepřízeň osudu?

Není úplně zvykem hned na začátku článku vypíchnout hlavní problém snímku, nicméně dnes to udělám. Tím hlavním co vás totiž bude na dvouhodinovém snímku štvát nejvíce je totiž velmi špatné tempo. Od snímku, kde je jeho kompletní náplň prozrazena už v samotném názvu jednoduše člověk čeká víc.

Není to jen subjektivní odmítání ležérního způsobu vyprávění. Ať už totiž chci snímku fandit sebevíce, tohle prostě přejít jen tak nejde. Přehlídka dobrých a špatných scének, které střídají jedna druhou po celou stopáž  filmu je totiž v tak utahaném, až lehce ospalém tempu, že se i přes lehkou nadprůměrnost materiálu může stát, že vás snímek jednoduše začne nudit už ve své první třetině. Začnete si poté všímat malých detailů, které snímek postupně rozkládají do čistě průměrné romanticko-komediální šedé kaše bez chuti.  Což je na takhle příjemně obsazenou záležitost proklatě velká škoda. Jason Segel hraje už poněkolikáté svoji typickou roli (zatím se jeho charakter nezajídá, spíše jen víte, co všechno se stane), Emily Blunt coby osudová Violet taky funguje a Rhys Ifans je coby vysokoškolský profesor naprosto parádní. Tak kde je chyba? 

Materiál sám o sobě nabízí spoustu příležitostí, ovšem Nicholas Stoller si tentokráte nechal celou záležitost doslova rozpadnout pod rukama. V závěru se sice snaží dohnat co se dá všemožnými kličkami, nicméně ona pachuť ze silně matné části okolo prostředku filmu jednoduše i přes veškerou snahu zůstává. Navíc se snímek drží zub nehty osvědčeného receptu a zkouší se jen naprosto minimálně pohybovat za hranicí klasického receptu na hrubozrnější romantickou komedii. A to je škoda dvojitá. 

Tak jako tak ale ani se všemi svými vadami nejsou Zásnuby na dobu neurčitou špatným snímkem. Mají své mouchy které vás budou více či méně štvát, ale kýžený efekt se přesto dostaví dříve či později. Příště už by ovšem doslovné opisování od sebe sama vyjít zrovna nemuselo, stejně jako by diváci podruhé tuto dvouhodinovou estrádu romantických stereotypů s minimem originality nemuseli snést bez výčitek. Pokud však hledáte nenáročnou romantickou záležitost a filmy v zásobě jste už viděli několikrát, se Zásnubami nesáhnete vedle. 

Jason Segel zas a znovu. Originální zápletka, skrývající až překvapivě malé množství hlavní ingredience, tedy originality. Bohužel obsahuje až příliš velkou ležérnost a dokáže utahat během dvou hodin i otrlého diváka. Palec nahoru však přesto dostane, protože i přes veškeré své chyby se jedná o poměrně příjemný film. Sympatické charaktery, sbírka romantických klišé a vztahová odysea se světlými i temnými chvilkami. 
Hodnocení: 55%


Koktejl :
25 % Pohoda
25 % Stereotyp
40 % Romantika
10 % Utahanost vyprávění

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous