Přeskočit na hlavní obsah

Méďa | Ted [75%]

Méďa
http://www.csfd.cz/film/292988-meda/
http://www.imdb.com/title/tt1637725/

Alternativní názvy: Ted, Macík


Nevhodný mládeži do 15 let
V kinech ČR od: 02.08.2012 Bontonfilm CZ
V kinech SR od: 02.08.2012 Bontonfilm SK
Na DVD od: 28.11.2012 Bonton
Na Blu-ray od: 28.11.2012 Bonton

Komedie / Fantasy
USA, 2012, 106 min

Režie: Seth MacFarlane
Scénář: Seth MacFarlane, Alec Sulkin, Wellesley Wild
Hudba: Walter Murphy  

Hrají: Seth MacFarlane, Mark Wahlberg, Mila Kunis, Giovanni Ribisi, Patrick Warburton, Jessica Stroup, Joel McHale, Laura Vandervoort, Melissa Ordway, Jessica Barth, Jeffrey Corazzini, Nicole Signore, Sam J. Jones, Ryan Reynolds, Bill Smitrovich, Norah Jones, Tom Skerritt, Ray Romano, Patrick Stewart, Mindy Robinson, Jenny Allford

Seth MacFarlane je mnohými považován za jednoho z nejzásadnějších současných televizních tvůrců. Jeho seriály Griffinovi, Cleveland Show a American Dad se těší velké sledovanosti a i přes poněkud specifický humor, nestíhají nudit. Letos se ale rozhodl, že to zkusí i s celovečerním filmem a tak vznikl teď. Komedie která dokázala nalákat relativně slušné herecké obsazení a v zahraničí slušné reakce jak od kritiků tak od obyčejných diváků. Je tedy Méďa vážně tak dobrý? 


John jako malý neměl moc přátel. Jednoho dne si však přál, aby jeho nejoblíbenější méďa Ted ožil, aby měl kamaráda po zbytek svého života. Vzhledem k tomu, že přání proběhlo zrovna v momentě kdy padal hvězda, Johnovi se jeho sen splnil. Ovšem teď o spoustu let později, je v dlouholetém vztahu s Lori a pro Teda přestává být v jeho životě místo. Rozloučit se ale se svým dlouholetým jediným přítelem John nehodlá. Když se však díky svému plyšovému kamarádovi ocitá jeho vztah na hraně, rozhodne se postavit na vlastní nohy a Tedovi nezbude nic jiného, než udělat to samé.  


Seth MacFarlane se rozhodl dobýt svým humorem i plátna kin a hned ze začátku je třeba říct, že se nedá dělat nic jiného, než mu fandit. Jeho originální Rková komedie totiž nesází na nějaké prvoplánové snahy zalíbit se za každou cenu, nebo recyklovat nějaké osvědčené prvky, spíše sází na klasickou komedii o dvou spolubydlících, kteří pod vlivem situací musí učinit zásadní změnu v jejich životech. S tím rozdílem, že jeden z nich je chlupatý medvěd pro děti. 



Méďa ale nejen, že funguje na klasické úrovni tohoto typu komedií, posouvá svoji zábavnost ještě o úroveň výše právě tím, že odkrývá charakter hračky pro děti, která dospěla spolu se svým vlastníkem. MacFarlane do toho navíc dopuje naprosto uvolněný humor plný citací, nekorektních narážek naroubovaných na poměrně stereotypní vývoj příběhu. Divák tak dostává v jádru upřímnou story o dvou kamarádech na cestě životem, která tohle vše maskuje více než obratně do hrubé Rkové zábavy.


Méďa funguje právě a především kvůli tomu, že jednotlivé dějové linky, stejně jako rozvíjející se motivy fungují bezchybně a charaktery nahrávající přisprostlému plyšákovi nepůsobí jen jako nadhazovači hlášek do počtu, nicméně jako skutečné lidské bytosti. Není zde navíc ani nutné ospravedlňovat nějakou absurditu, nadnesenost nebo něco takového. Jakmile totiž v úvodní části přijmete fakt, že ve snímku funguje medvěd jako normální lidská bytost, vše jde jako po másle. Jediný problém který by mohl nastat je fakt, že snímek pracuje s popkulturními odkazy na u nás ne zrovna známé filmy a seriály. Ani to ale nebrání v tom, abyste si film užili od začátku do konce.

Méďa tak dostává slibům, které přináší jeho reklamní kampaň. Jedná se o zábavnou originální buddy komedii, která sympaticky nabourává zažitý stereotyp a přitom si bere na paškál všechno a všechny. Nejen tedy, že je v ní spoustu momentů které se zaryjí do paměti, drží také více než dobře pohromadě a těch 106 minut uteče jako voda.  Nejedná se sice o kdoví jak skvělou filmařinu, nicméně o to tu ani za mák nejde. Hlavní je tu bavit diváka a k tomu nabízí Ted spoustu příležitostí.

PS: Závěrečné rýpnutí před začátkem do Twilightu považuji za jednu z nejpříjemnějších třešniček na dortu za poslední dobu. 



Seth MacFarlane hodlá dobýt i filmové plátno? Pokud bude pokračovat v tom, jak má našlápnuto, získal si právě dalšího fanouška. Méďa je sympaticky originální oddychová pecka, která nenabízí jen zajímavou originální složku a známé obsazení, dokáže také upřímně pobavit bez spoléhání na typicky extrémní humor. Ukázkový příklad toho, že pokud se dají mladým nadějným tvůrcům peníze na sebešílenější originální projekt a neomezují se ratingem, může z toho vzniknout sympatická komedie, kterou si dáte s chutí znovu. 

Hodnocení: 75%




Koktejl: 
30% Humor
30% Dospělý méďa
30% Originalita

10% Tráva

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?