Přeskočit na hlavní obsah

Patrola | End of Watch [85%]

Patrola
http://www.csfd.cz/film/295879-patrola/
http://www.imdb.com/title/tt1855199/

Alternativní názvy: End of Watch

Nevhodný mládeži do 15 let
V kinech ČR od: 08.11.2012 H.C.E.
V kinech SR od: 08.11.2012 Forum Film SK

Drama / Krimi / Thriller
USA, 2012, 108 min

Režie: David Ayer
Scénář: David Ayer
Hudba: David Sardy
Hrají: Jake Gyllenhaal, Michael Peña, Natalie Martinez, Anna Kendrick, America Ferrera, Cody Horn, Frank Grillo, David Harbour, Kristy Wu, Maurice Compte

David Ayer si v Hollywoodu za svoji kariéru udělal celkem jméno. Coby scénárista se podílel na hitech S.W.A.T. - Jednotka rychlého nasazení a na prvním díle závodní série Rychle a zběsile. Avšak jako režisér má zatím na kontě tři chválené filmy zaobírající se policejní tématikou z různých úhlů pohledu. Tím nejnovějším z nich je policejní drama Patrola, z prostředí těch nejtemnějších koutů americké metropole Los Angeles. Podaří se Ayerovi zabodovat se svým novým dílem i v našich kinech? 

Brian Taylor a Mike Zavala jsou příslušníky policejních složek v Los Angeles. Konkrétně části South Central, která patří mezi ty nejvíce problémové. V prostředí, kde jsou války mezi soupeřícími gangy o nadvládu nad městem denní rutinou a drogy běžnou komoditou si tahle dvojice, stejně jako jejich kolegové nemohou být jisti ničím. Denně tak nasazují životy, aby činily životy obyvatel této čtvrti lepšími. Při jedné z obhlídek se jim podaří zatknout vysoce postaveného dealera, který operuje pod hlavičkou mexických kartelů. Ani Brian ani Mike však netuší, že už tak nebezpečná čtvrť se pro ně stala daleko nebezpečnější. 

A na začátek nezbývá než říct, že se Ayer tentokrát režijně překonal. Daří se mu totiž pomocí stylizovaného zpracování vykreslit silně atmosféru příběhu, do kterého je pomocí ručních kamer vtažen i sám divák jako člen týmu. Nabourává tím tak filmovou iluzi, kdy si divák místy až nepřipadá jako by sledoval film, nicméně jako by seděl na zadní sedačce při jízdě životem a rutinou policejní práce v ne zrovna přátelské čtvrti. Kritická stránka Ayerových filmů má tak díky přímému zapojení diváka o to větší účinek. A tak i místy hodně sebestředná stylizace pumpuje konceptu krev do žil celou hodinu a třičtvrtě.   


Ústřední dvojice je navíc tentokrát jen párek naprosto normálních lidí, žijících normální životy, které nasazují v nevděčném povolání, bez pokládání otázek. Od psychopatických charakterů v Drsných časech, přes hrdinu bojujícím s korupcí uvnitř policie ve Street Kings, se Ayer dostává k naprosto běžným lidem, kde je jeho um pro dobré kriminální drama a mrazivě uvěřitelnou realističnost daleko nejsilnější. Nesnaží se totiž vykreslit nějaké dva hrdinné policisty jako tomu bývá zvykem. Spíše ústřední dvojici představuje divákovi jako naprosto běžně přemýšlející dvojici, se stejnými radostmi a strastmi, jako mají i lidé, které chrání. Celý koncept hrdinství navíc ještě více nabourává, když po několika hrdinných činech se vrací do konverzační úrovně, při které dvojice rozebírá, jaké by to bylo cítit se jako hrdina, jelikož žádný z nich tohle nezažil. Tomuhle záměru by sice možná prospělo, kdyby ústřední dvojice nebyla takto přímočaře definovaná a prostor dostaly i vedlejší charaktery ale to už je spíš rýpání do konceptu hlavních a vedlejších rolí, které není tak úplně chybou filmu. 

I když je navíc zpracování trochu naivně vyřešené, nepřišlo mi ani na moment extrémní a ve spojení s hudebně silně vyváženým písničkovým soundtrackem je vlastně Patrola i přes svoji důraznou neobyčejnost v celku obyčejný film. Není sice od začátku jasné, že způsob jakým se tvůrci vydali sedne úplně každému, stejně jako tématika a hlavní příběh, nicméně pokud vás dokáže snímek pohltit, ta hodina a třičtvrtě uteče zatraceně rychle. A i když finále poněkud kazí výsledný dojem z tak dobré podívané, malý dovětek který následuje po něm tuto chybu alespoň částečně vynahrazuje. Patrolu bych se tedy asi nebál označit za špičku nejen Ayerových filmů, nicméně s ledovým klidem bych ji zařadil mezi klasiky policejního žánru s nějakým kritickým kontextem. Toto konzistentní svědectví o policejní práci ve čtvrtích kde spravedlnost není tak úplně na prvním místě si totiž budete chtít zopakovat.      

David Ayer se překonal. Jeho nový zářez mezi policejními dramaty je až mrazivě realistický, originálně natočený a skrze nabourání filmové iluze vtahuje diváka do příběhu naprosto nevybíravým způsobem. Velmi příjemná policejní záležitost, která  válcuje konkurenci ve všech ohledech.



 Hodnocení: 85%

Koktejl: 
25% Originální zpracování
50% Policejní rutina
25% Svědectví z první ruky

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?