Přeskočit na hlavní obsah

Godzilla [70%]

Gojira! Ano už je to tak, Godzilla se vrací na stříbrná plátna. Po nevydařeném pokusu páně Rolanda Emmericha se toto přerostlé monstrum dočkalo nového amerického zpracování, které jako jeden z nejočekávanějších blockbusterů letošného roku dorazilo i do českých a slovenských kin. Otázkou ale zůstává, podařilo se tvůrcům zpracovat materiál lépe, nebo na nás čeká v sálech opět průšvih gigantických rozměrů? 

Joe Brody (Bryan Cranston) před patnácti lety ztratil při nehodě v atomové elektrárně svoji ženu. Od té doby se pokouší dostat dostat zpět do svého domu, který je nyní v oblasti, kde spadla radiace právě z oné jaderné elektrárny. Poté, co je už poněkolikáté zatknut jak se snaží do prostoru vniknout, přichází mu na pomoc jeho syn Ford (Aaron Taylor-Johnson). Joe se s ním vydává opět do oblasti vysoké radiace aby získal potřebné důkazy ze svého bývalého bytu. Když však proniknou do blízkosti bývalé elektrárny, zjišťují, že tam už žádná radiace není, i když by je měla na místě zabít. Co víc, v místě jaderné katastrofy je až podezřele rušno a nadvládní organizace Monarch tam cosi ukrývá. Před lety to totiž nebyla seismická aktivita ani mechanická porucha co zapříčinilo zkázu elektrárny, které byl Joe ředitelem. A to něco, co katastrofu způsobilo, se začíná líhnout... 

Nová Godzilla je poněkud problematický snímek. Co se totiž hodí říci dopředu je fakt, že spoléhá až příliš na klasická klišé, stereotypní kličky a docela silnou dávku patosu, podpořenou romantickou linkou jednoho z hlavních hrdinů, což všechno působí docela rušivě. Dokonce pro některé tak, že se během projekce pouští do absurdního smíchu. Ovšem čekáte-li čistě seriozní drama o tom, jak obří ještěrka decimuje ubohé lidi, jste docela určitě na špatné adrese. A to i přes fakt, že se vás snaží propagace i film přesvědčit o tom , že toto je vlastně drama.   

Godzilla má ale především jeden docela zásadní problém a tím je fakt, že ono titulní monstrum hraje ve výsledku ve filmu druhé, nebo třetí housle. Prim tu hrají lidská dramata a pak MUTO, neboli ono monstrum které způsobilo katastrofu v jaderné elektrárně. Kdyby bylo jedno, které by si to později rozdalo s Godzillou, ještě bych to pochopil, nicméně myslím, že je trochu overkill potřeba tvůrců procpat do filmu rovnou dvě tyto monstra. Druhým, obdobně nevhodným rozhodnutím od tvůrců bylo vykonstruovat postavu Dr. Ichira Serizawy (Ken Watanabe) do tak absurdních rozměrů, že ji minimálně od poloviny filmu už nikdo nemůže brát ani trochu vážně. Watanabe je dobrý herec, ale tohle je vyloženě průser. Pokud měl hrát funkci jakési comic relief postavy, pak to bylo příliš sofistikované na to, aby to sál smějící se absurditě pochopil.  

Samozřejmě nová Godzilla má i své světlé momenty, kterými je především účast titulního monstra na plátně. To si totiž zjednává neskutečný respekt a doslova cupuje všechno co mu příjde do cesty na cucky. Úvodní scéna, kde se monstrum poprvé představí v celé své kráse, je navíc minimálně pro mě jedním z nejlepších filmových momentů, co jsem za dlouhé roky viděl. Digitální triky jsou na solidní kvalitě, stejně jako celá vizuální stránka, která je navíc podpořena naprosto fenomenálním soundtrackem od Alexandera Desplata. Ten zkrátka chytne už od prvních momentů a nepustí do posledního okamžiku. Dodává tak alespoň hutnost atmosféře i v momentech, kdy příběhová stránka značně kolísá, nebo se spoléhá na docela nelogické, či až hloupé kličky. 

O nové Godzille se tak toho dá říct celkem mnoho, nikoliv však to, že by se jednalo o špatný film. Pro někoho bude určitě nová verze klasického materiálu mírným zklamáním, niméně pokrok od první americké adaptace je měřen mílovými kroky.  Gareth Edwards natočil hodně solidní monster movie, které je sice po příběhové stránce docela hloupost a spoléhá na zbytečně primitivní a stereotypní elementy, na efektivnosti a kulervoucnosti jí to ovšem neubírá. Godzilla sice nemá ani zdaleka tolik prostoru, kolik by si film s ní v titulu zasloužil,  nicméně když se objeví na plátně, respekt z ní jde pokaždí, protože tohle je prostě král mezi monstry tak jak má být. Podobně nevyužitý potenciál a popularita je tu bohužel i u Bryana Cranstona a jeho postavy. Když to však vezmu kolem a kolem, nemám problém dát snímku sice opatrný ale přesto palec nahoru. 


Gojira to zkouší v kinech po letech znovu. Poté, co Emmerich zprznil toto kultovní japonské monstrum a Toho po Godzilla Wars na deset let zanechala své nejslavnější stvoření v archívu, přichází nová americká verze a je docela na co koukat. Po příbehové stránce je to sice možná až příliš velká bída, která spoléhá na kýč, klišé a stereotypy, stejně jako na docela primitivní kličky jak se dopracovat kam potřeba, nicméně po audiovizuální stránce se jedná o špičkovou podívanou, která spolehá především na docela hutnou atmosfréru a geniální soundtrack Alexandera Desplata. To, že nebyl využit potenciál titulního monstra ani z poloviny, stejně jako práve populárního Bryana Cranstona je přinejmenším smutné. Stejně jako hodně špatně napsaná a zahraná postava jindy skvělého Kena Watanabeho. 
 Koktejl:
10% Husí kůže
15% Godzilla
30% Stereotypy a klišé
20% Akce
20% Hlouposti
5% Radiace 
Godzilla
Akční / Dobrodružný / Thriller / Sci-Fi
USA, 2014, 123 min

Režie: Gareth Edwards
Scénář: Max Borenstein, Dave Callaham
Kamera: Seamus McGarvey
Hudba: Alexandre Desplat
Hrají: Aaron Taylor-Johnson, Bryan Cranston, Elizabeth Olsen, Juliette Binoche, David Strathairn, Ken Watanabe, Al Sapienza, Sally Hawkins, Brian Markinson, Richard T. Jones, Victor Rasuk

Nevhodný mládeži do 12 let
V kinech ČR od: 15.05.2014 Warner Bros. CZ

V kinech SR od: 15.05.2014 Continental

http://www.csfd.cz/film/290268-godzilla/
http://www.imdb.com/title/tt0831387/






Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous