Přeskočit na hlavní obsah

Sousedi 2 | Neighbors 2: Sorority Rising [40%]


Před dvěma lety se i do českých kin dostala nenápadná komedie Sousedi od Nicholase Stollera, která těžila především ze zajímavé premisy a hrubozrnného humoru. Vzhledem k tomu, že nakonec v kinech posbírala docela zajímavé výdělky, započaly přípravy pokračování, které tenhle týden vstupuje do českých a slovenských kin. Stojí za to vyrazit do kina na tuhle letní komedii, nebo se jedná jen o marnou snahu vyždímat to, co se jedničce nepovedlo?

Mac (Seth Rogen) a Kelly (Rose Byrne) plánují velkou životní změnu. Poté, co se dozví, že čekají druhého potomka, se rozhodnou přestěhovat do většího domu. Poté, co se jim podaří sehnat kupce na svůj dům ovšem přichází komplikace. Během 30ti denní lhůty, po kterou si může kupec smlouvu rozmyslet, se totiž v jejich přímém sousedství nastěhuje skupina vysokoškolaček, které na soukromém pozemku hodlají založit nové sesterstvo, které bude mimo dozor univerzity pařit od rána do večera. Pro manželský pár je to nevhodně načasované deja vu, které jen umocní fakt, že se zařizováním domu pomáhá dívkám Teddy (Zac Effron), který tu s nimi před mnoha měsíci sváděl válku o ten samý dům... 

Řekněme si to na rovinu. Čekat kdovíjak převratné věci od komedie, která už ve svém prvním díle byla přinejlepším slabě nadprůměrnou oddechovou zábavou, by hraničilo s přehnanou naivitou. Přesto by člověk čekal, že se stejný tvůrčí tým zodpovědný za pokračování filmu pokusí alespoň částečně přijít s něčím novým. Jenže ne. Tady se jede podle téměř stejných pravidel jako posledně a těch několik vyloženě dobrých nápadů nezachrání fakt, že se ve výsledku jedná o tak trochu nastavovanou kaši. Dvojka se totiž pokouší na jedné straně být strašně moc podobná náboji a zábavnosti jedničky a na druhé straně film uměle pozvednout někam dále (viz například snaha o to být silně aktuální se společenskými tématy, což ve výsledku působí až stupidně moc protlačováno na úkor zábavy či samotného děje filmu), což nefunguje ani v jednom ohledu. I když totiž pozměníte pár věcí, kopírování sebe sama nikdy nebude tak dobré jak originál. Jistě, pár svěžích nápadů ve filmu docela funguje, nicméně hromada balastu okolo, nudně navrstvený a nepříliš plynulý děj a jakási snaha znovu vytvořit pohodovou letní komedii trošku hrubšího humoru tu jednoduše nefunguje. 

Přičtěte si k tomu fakt, že onen humor, který místy už v rámci prvního dílu mnohokrát hraničil s dobrým vkusem, jde (v klasickém sequelovém schématu více, temnější a větší) ještě o stupeň dále, což má za následek znechucení diváka. Zkrátka ta snaha tu je nakonec více na škodu, než k užitku. Vezmeme-li pak v potaz, že i postavy tentokrát nějaký přirozený progres moc nezažijí (a ne, skutečně ony fabrikované emoce a změny moc nefungují), Chloë Grace Moretz moc výrazným protikladem manželského páru také není a co se týče vedlejších postav, tam snad je i škoda cokoliv psát. Zkrátka celý film působí jako trochu nudný a místy krajně nechutný epilog předešlého filmu, který zachraňuje od dna snad jen několik vyloženě zábavných momentů. V hodině a půl které vám film v kině zabere jich ale zase tolik nenajdete. 

Nezachraňuje to tentokrát ani samotné zpracování, které víceméně využívá předešlého dílu jako odrazového můstku, nicméně nikam se neodráží a působí ve výsledku spíše jako lacinější kopie toho samého. Přičtěte si vizuální gagy, které jsou variací stokrát viděného s minimem invence a máte film, který si vystřílí drtivou část munice již v traileru a v kině na vás toho pak již moc navíc nečeká. 

Dvojka Sousedů je tak bez obalu zklamáním. Byl jsem jeden z mála lidí, kteří první díl relativně chválili, neboť myšlenka, provedení i samotná zpráva divákovi, to vše v rámci předešlého dílu jakž takž mělo nějakou úroveň. Sousedi 2 se naopak snaží přidat všeho více s přehozením pohlaví a k tomu přidat uměle posunuté mentální procesy stárnoucího manželského páru jako logický důsledek jejich přímé konfrontace s další skupinou neukázněných středoškoláků. Pár dobrých momentů film má, v souhrnu se ovšem nejedná o nic, co by stálo za vaši pozornost.      
Spíše než pokračování trochu nevyrovnaný a upřímně celkem nudný epilog k prvnímu dílu. Sousedi 2 jsou snahou o rekreaci kouzla jedničky, která padá na hubu především díky vlastní snaze být společensky aktuální a korektní, zatímco s minimem invence v podstatě jen převrací zápletku jedničky. Tohle je vyložené zklamání které nezachrání ani těch několik opravdu zábavných momentů.  


60% Recyklace nápadů z jedničky
20% Nuda a kolísavé tempo
20% Fekální humor

Sousedi 2
(Neighbors 2: Sorority Rising, Susedia na odstrel 2)
Komedie
USA, 2016, 104 min

Režie: Nicholas Stoller
Scénář: Nicholas Stoller, Andrew J. Cohen, Evan Goldberg, Brendan O'Brien, Seth Rogen
Kamera: Brandon Trost
Hudba: Michael Andrews
Hrají: Seth Rogen, Chloë Grace Moretz, Zac Efron, Rose Byrne, Dave Franco, Selena Gomez, Kiersey Clemons, Carla Gallo, Ike Barinholtz, Lisa Kudrow, Billy Eichner, Ian Gregg, Hannibal Buress, Beanie Feldstein, Christopher Mintz-Plasse
Produkce: James Weaver, Evan Goldberg, Seth Rogen
Střih: Zene Baker
Scénografie: Theresa Guleserian
Kostýmy: Leesa Evans

Nevhodný mládeži do 15 let
Česko V kinech od: 12.05.2016 CinemArt CZ
Slovensko V kinech od: 12.05.2016 CinemArt SK

USA V kinech od: 20.05.2016 Universal Pictures US

http://www.csfd.cz/film/409222-sousedi-2/
http://www.imdb.com/title/tt4438848/

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?