Přeskočit na hlavní obsah

Captain America: Občanská válka | Captain America: Civil War [80%]

A přeměřování může začít. Před několika týdny do kin vrazilo nejžhavější želízko DC Comics, Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti, které mělo původně v kinech vyzvat právě Občanskou válku od Marvelu. V DC nakonec v tomhle přeměřování síly couvli a se svojí týmovkou vyrukovali dříve, ta však neoslnila a díky přemrštěným nákladům na produkci i na propagaci se vyloženě o úspěchu mluvit nedá, nemluvě o samotných kvalitách filmu, který měl nastartovat celý vesmír DC. Oproti tomu Marvel Občanskou válkou otevírá novou fázi svého filmového univerza a přitom adaptuje jeden z nejoblíbenějších komiksových příběhů, který v sešitech publikoval. Podařilo se režisérům druhého kapitána složit reparát za mdlé Avengers: Age of Ultron a nastartovat další blok komiksových filmů od Marvelu tím správným směrem?      
Události v Sokovii mají pro Avengers dalekosáhlé důsledky. Poté, co při snaze zastavit teroristu Crossbonese (Frank Grillo) ve snaze získat biologické zbraně zemře a těžce se zraní mnoho civilistů, je celý tým předvolán před komisi OSN, která hodlá zavést dohled nad akcemi superhrdinského týmu, aby se podobná fiaska v budoucnu už neopakovala. Avšak to, co někteří z Avangerů berou jako krok správným směrem, je pro jiné snaha limitovat základní myšlenku, na které byli Avangers vytvořeni. Dříve jednotný tým se tak ocitá v krizi... 

Captain America: Občanská válka je trochu složitý film na to, o něm něco kloudného napsat a přitom nevyspoilovat polovinu zápletky. Bratři Russovi každopádně natočili jednu z těch lepších marvelovek, to si můžete být jistí. Zásadní problém ovšem je v tom, že podobně jako zbylé dvě avengerské sleziny i tato trpí snahou pokrýt svým záběrem co největší spektrum, nicméně onen osobitý přístup a celistvá image ostatních marvelovek jde v tomhle případě na druhou kolej. Občanská válka je totiž v tomto ohledu jakýmsi dodatkem k druhým avengers, který je rozšiřován jednotlivými příběhy samotných hrdinů, které jsou nakombinovány volně podle komiksového příběhu Občanské války (byť je zde oproti předloze hned několik docela zásadních změn) a to vše je kombinováno s pokračováním Návratu prvního Avengera, který je upraven do příběhu celého snímku. Ve výsledku tak v rámci filmu funguje několik separátních menších filmů, které byť fungují všechny dobře, nejsou všechny úplně na stejné kvalitě.   

V důsledku toho tak film místy docela značně kolísá co se týče tempa a zábavy, tedy i když mnohé z věcí, které Russové servírují svému publiku jsou naprosto fantastické a fanoušci u nich budou slintat blahem, jsou zde i jiné, které vyloženě nebaví a spíše působí zdlouhavě a nudně. Samozřejmě pořád nejsme ani zdaleka tak špatně na tom, aby si film zasloužil nějaká negativa, spíše ona variabilita v kvalitě dává vyniknout těm opravdu skvělým momentům mezi těmi jen slušnými. 

Vypíchnout si ovšem jednoznačně zaslouží dvojice nováčků v rámci MCU. Black Panther ve své verzi pro tento filmový vesmír funguje naprosto skvěle a jako vábnička na jeho sólovku je jeho účast v Občanské válce dostatečná. Chadwick Boseman je v roli skvělý a veškerý čas který stráví na plátně si krade pro sebe, byť je mezi ostatními za nováčka. Podobně je na tom i Tom Holland  se svým Spider-manem, který konečně svým pojetím připomíná spíše klasické pojetí postavy než modernější filmové, které předváděli jeho předešlí dva představitelé (byť Garfield měl k této verzi o něco blíže). Jako vábnička na příští rok na Spider-Man: Homecoming ovšem jeho účast působila taktéž dokonale. Možná snad jediná výtka v tomto ohledu je hlavní záporák Daniela Brühla, který nejenom že není příliš výrazný, jeho role je zredukována na minimum a ve výsledku tak jeho postava je spíše minoritní sekundární postavou, spíše než tím, co se z něj snaží scénář udělat. 

Co se týče zpracování, tam režisérské duo ve spolupráci s kameramanem Trentem Opalochem následuje fyzickou akci z dvojky Captaina, kde každou ránu postavy cítí a jednotlivé souboje respektují síly a vlastnosti samotných hrdinů. I když tak film několikrát sklouzne k trochu digitálnějšímu zpracování některých potyček, v globálu opět akce baví svojí kontektností a nápaditosti. Snad jen možná v úvodu trochu zbytečně hektické snímání úvodní akční sekvence trochu ruší. Co se týče hudby Henryho Jackmana, tam se jede zlatý střed.

I když tak po zhlédnutí filmu nemám k novince od Marvelu tak srdečný vztah, jaký jsem měl k ostatním filmům z tohoto univerza, ani bych Občanskou válku neumístil do své osobní Top 5 filmů z této produkce, nemůžu filmu upřít jeho kvality. I přes některé problémy totiž Joe i Anthony Russovi moc dobře vědí, co mají k dispozici za ansámbl a s jeho pomocí vytvářejí pro diváky zábavný akční a především efektní dvou a půl hodinovou jízdu, která sice místy zaskřípe, vždy se však vrátí na tu správnou cestou a nikdy vyloženě nezačne nudit. Některé momenty ovšem patří k tomu nejlepšímu, co Marvel na stříbrném plátně zatím předvedl.  
    
Reparát za druhé Avengers složen. Bratři Russovi ve svém druhém filmu v rámci MCU servírují v mnohém zábavnou a nápaditou akci, která přináší mnoho z toho, co fanoušci ve svých divokých snech chtěli. Není to sice jen to dobré a dokonalé a film občas jede jen na půl plynu, v souhrnu se ovšem jedná o precizní týmovku, která mimo jiné šikovně a zábavně představuje dva další důležité nové hráče. Špička produkce Marvelu to rozhodně není, slušná týmovka v jejich rámci ovšem ano. Osobně ale raději sáhnu po nějaké celistvější sólovce. 


30% Avengers 3
30% Captain America 3
20% Politická komiskovka
20% Akce


Captain America: Občanská válka

(Captain America: Civil War, Captain America: Občianska vojna)
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi
USA, 2016, 148 min

Režie: Anthony Russo, Joe Russo
Předloha: Jack Kirby (komiks), Joe Simon (komiks)
Scénář: Christopher Markus, Stephen McFeely
Kamera: Trent Opaloch
Hudba: Henry Jackman
Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Sebastian Stan, Anthony Mackie, Don Cheadle, Jeremy Renner, Chadwick Boseman, Paul Bettany, Elizabeth Olsen, Paul Rudd, Emily VanCamp, Tom Holland, Frank Grillo, William Hurt, Daniel Brühl, Gwyneth Paltrow, Martin Freeman, Marisa Tomei, Gene Farber, Surely Alvelo, Rafael Banasik, Alexander Yassin, Stan Lee, Ray Sahetapy, Florence Kasumba, Peter Luis Zimmerman, Chris Theisinger
Produkce: Kevin Feige
Střih: Jeffrey Ford, Matthew Schmidt

Nevhodný mládeži do 12 let
Česko V kinech od: 05.05.2016 Falcon
Slovensko V kinech od: 05.05.2016 Saturn
USA V kinech od: 06.05.2016 Walt Disney US

http://www.csfd.cz/film/368671-captain-america-obcanska-valka/
http://www.imdb.com/title/tt3498820/

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?