Přeskočit na hlavní obsah

Správní chlapi | The Nice Guys [85%]

Ačkoliv Shane Black na svém režijním kontě má doposud jen tři snímky (Kiss Kiss Bang Bang, Iron Man 3 a letošní novinka Správní chlapi), notnou měrou se scénářem podílel na zrodu žánrových klasik Poslední skaut, Smrtonosná zbraň nebo Poslední akční hrdina. Od jeho scenáristické a režijní novinky se tedy čekaly velké věci. Pokud tedy patříte mezi příznivce hrubší a nekompromisní zábavy v precizním dobovém kabátku, můžete být v klidu. Správní chlapi přináší od čtvrtka do českých a slovenských kin stylovou nahláškovanou akční komedii, která vám nostalgicky připomene žánrovou tvorbu let už dávno minulých. 
Jackson Healy (Russell Crowe) patří mezi vyhlášené lidi, které pošlete na své nepřátele, když si s nimi chcete vyřídit účty. Jeho služby se rozhodla využít i Amelie (Margaret Qualley), kterou pronásleduje hned několik lidí, jedním z nich je i soukromý detektiv Holland March (Ryan Gosling). Než se ovšem Healy dozví, o co vlastně v případě mladé dívky jde, Amelie zmizí a všichni, se kterým se v poslední době stýkala, začnou umírat. March a Healy se tedy spojí a vydají se ji vypátrat. Zanedlouho ovšem zjistí, že zde nejde jen o osud jedné mladé dívky a že hra, do které se zapletli, sahá až na pozice nejvyšší...  



Správní chlapi rozhodně nejsou dokonalým filmem bez chyb. Dokonce mě samotného na filmu hned několik věcí celkem štvalo. Proč tedy tak vysoké hodnocení? Jednoduše proto, že současná premiérová podívaná v režii Shanea Blacka tak skvěle naplňuje žánrová kritéria, že je až s údivem, že podobně nekompromisní neonoir v takovýchto podmínkách vůbec vznikl. Zatímco totiž v některých pasážích není film tak precizní, jak by bylo v poměru ke kvalitě filmu ve zbytku vhodné, když se titulní duo rozjede, zapomenete, že to vůbec kdy skřípalo. Nemůžu si totiž ani vybavit, kdy naposled měla titulní dvojice tak dobrou chemii mezi sebou, aniž bych se vracel až někdy do devadesátek. A právě pomocí dvou skvělých hlavních hrdinů Správní chlapi odkrývají divákům správně temnou kriminálku, ve které nezapomínají dosytosti také bavit.   

Shane Black dává svojí novinkou vzpomenout výrazně na svůj režijní debut Kiss Kiss Bang Bang a také na svoji scenáristickou práci v případě Posledního skauta. Pomocí svých hrdinů servíruje příběh bez servítek, který se nebojí humorem zajít až za hranice společenských konvencí, nikoliv však za hranici dobrého vkusu, jako je tomu zvykem u většiny současné komediální tvorby. Díky tomu jeho novinka v kinech působí jako závan čerstvého větru do žánru, který by se snadno svým stylem dal zařadit na konec minulého století, spíše než do roku 2016. Proto film vyvolává neskutečnou radost už jen ze své podstaty a diváci po shlédnutí budou chtít přídavek. 

Je to především díky precizně obsazené titulní dvojic. Russell Crowe je zase po pár letech neskutečně cool i s několika kily navíc a Ryan Gosling každou minutou dokazuje, jak silný komediální potenciál se v něm skrývá. Spolu dohromady pak vytváří hned několik momentů, které bych se nebál označit za klasiky žánru jen několik dní po premiéře filmu. Tak skvostně se daří Blackovi předvést to, co si předsevzal. Samozřejmě tomu dodávají punc i drobné narážky, přímé odkazy a dobové artefakty, které silně evokují atmosféru a náboj doby. 

Lví podíl na výtečném vysvědčení filmu má i jeho audiovizuální zpracování, které je kromě samotných odkazů protkáno snahou co nejvíce přiblížit filmy té doby a citovat velikány žánru, o které se opírá Philippe Rousselot svojí kamerou. Potěší i poměrně oldschoolová akce, která pracuje jen s vyloženě nutným minimem digitálních triků, tedy působí přirozeně, civilně a nepřehnaně i v momentě, kdy se na plátně dějí velké věci. Když k tomu navíc servírují John Ottman a David Buckley příjemně dobový hudební doprovod doplněný o několik důvěrně známých skladeb, je takříkajíc ruka v rukávě.  

Správní chlapi tak ve výsledku i napříč několika menším nedostatkům míří za statutem kultovní podívané, která má našlápnuto stát se další klasikou v posledních letech trochu skomírajícího žánru. Skvěle obsazené duo servírující nekompromisní hlášky, památné momenty a příjemnou akci v parádně dobovém hávu. Pokud vám nevadí trochu černého humoru, akce a pořádné porce sedmdesátkové atmosféry, tak alou do kina. Tenhle snímek si vaši přízeň rozhodně zaslouží. Doufat v nášup je ve světle komerčních výsledků v Americe asi utopie, nicméně naděje umírá poslední.
      
Shane Black a ukázková výprava do let dávno minulých. Správní chlapi jsou tou správnou porcí žánrové zábavy, která se díky několika památným momentům stává nezapomenutelnou. Russell Crowe a Ryan Gosling mají spolu parádní chemii a scénář jim dává dostatek prostoru nato, aby tuhle pozdně sedmdesátkovou jízdu vytěžili naplno. Černý humor, atmosféra a nekompromisní zábava, která servíruje přesně to, co od žánrovky podobného rázu můžete čekat. Svými kvalitami dává navíc vzpomenout i na filmy jako Smrtonosná zbraň nebo Poslední skaut.  O legendárním statutu Správných chlapů ovšem rozhodně až čas. 

20% Akce
20% Dobová stmosféra
20% Černý humor
20% Skvělé duo
20% Nekompromisní scénář

Správní chlapi
(The Nice Guys, Ostrí chlapci)
Akční / Komedie / Krimi / Mysteriózní / Thriller
USA, 2016, 116 min

Režie: Shane Black
Scénář: Shane Black, Anthony Bagarozzi
Kamera: Philippe Rousselot
Hudba: David Buckley, John Ottman
Hrají: Russell Crowe, Ryan Gosling, Angourie Rice, Matt Bomer, Margaret Qualley, Yaya DaCosta, Keith David, Beau Knapp, Lois Smith, Murielle Telio, Gil Gerard, Daisy Tahan, Kim Basinger, Jack Kilmer, Ty Simpkins, Rachele Brooke Smith, Yvonne Zima, Gary Weeks, Michael Beasley, Joanne Spracklen, Ward Roberts, Gary Wolf, Lauren Bair, Lexi Johnson
Producenti: Joel Silver
Střih: Joel Negron
Scénografie: Richard Bridgland
Kostýmy: Kym Barrett

Nevhodný mládeži do 15 let
Česko V kinech od: 02.06.2016 Freeman Ent.
Slovensko V kinech od: 02.06.2016 Forum Film SK
USA V kinech od: 20.05.2016 Warner Bros. US

http://www.csfd.cz/film/386780-spravni-chlapi/
http://www.imdb.com/title/tt3799694/

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?