Přeskočit na hlavní obsah

Warcraft: První střet | Warcraft [55%]

Warcraft je fenomén, především díky neskutečnému úspěchu, jaký má onlineový díl z této série s názvem World of Warcraft. Najde se jen málo lidí, kteří by tuto hru nehráli, případně by o ní alespoň neslyšeli. Již pěkných pár let se díky právě popularitě zatím posledního titulu z této fantasy série připravuje její filmová podoba, která se nyní konečně dostává i do českých a slovenských kin. Ta si bere za předlohu především první dva díly herní série a několik knižních rozšíření tohoto univerza. Jak ale dlouho očekávaný epický film dopadl? A podařilo se tentokrát konečně zlomit kletbu videoherních filmů? 
Po dlouhé době míru se do krajiny Azerothu vrátila opět válka. Poté, co Gul'dan (Daniel Wu) pomocí Fel magie otevře portál do země lidí, přináší s sebou první várku orků s úmyslem dobýt Azeroth pro sebe. Do cesty se mu ovšem postaví lidské jednotky pod vedením Anduina Lothara (Travis Fimmel), který musí najít způsob, jak orkského warlocka zastavit a zabránit mu před přenesením celé Hordy a tím zamezit téměř jisté porážce. Gul'dan ovšem nejedná sám...    

Filmový Warcraft je zajímavým zážitkem. Nemůžu říci, že by se jednalo o vyloženě špatnou podívanou, své příznivce si tenhle velkofilm určitě najde (soudě podle reakcí v sále během projekce). Problém ovšem je, že s ohledem ke zdrojové látce, úrovni, s jakou Blizzard svoji nejcennější značku prezentuje, i k talentu, jaký byl na tenhle letní blockbuster vypotřebováno, se dere na mysl především slovo zklamání. A to přitom Warcraft svoji filmovou štaci nezačíná vůbec zle. 

Problém ovšem je, že po několika momentech, které připravují prostor pro samotný děj a několika akčních pasážích, které působí překvapivě příjemně, začíná být jasný jeden zásadní problém filmu. Přejdu teď fakt, že zvolená výprava a vizuální styl filmu nedosahuje ani zdaleka kvalit a úrovně preciznosti, s jakou je tahle značka spojena (stačí se podívat jen na animace či cutscény například právě z World of Warcraft a jeho rozšíření). Hlavním problémem filmu jsou totiž jeho hrdinové. I když se totiž v rámci kánonu série jedná o docela důležité postavy, člověk se jen těžko brání pocitu, že mu jsou všichni ti šašci v barevných kostýmech vlastně úplně volní. Drtivá většina postav v rámci filmu neprochází žádným vývojem, jejich projev je plochý a život postavám nedodá ani snaha o to roztáhnout jejich osobní problémy do velkolepého měřítka filmu. 

Travis Fimmel v hlavní roli těžce nepřesvědčil už v trailerech, jeho projev přesto nepatří k tomu nejhoršímu, to spadá na Bena Fostera a jeho Strážce, který je suverénně tím nejhorším, co tenhle film v kině nabídne. I přesto, že tohoto herce mám rád, pro jeho přehrávání a nepřesvědčivý výkon v celé šíři filmu není v produkci podobného měřítka moc omluvy. Člověk tak ve výsledku (ať už jeho věrnost patří ke kterékoliv ze soupeřících stran, nebo mu je to absolutně jedno) více fandí orkům, protože ti se alespoň někam posunou v rámci filmu a emoce s nimi spojené nejsou jen jasně cílený konstrukt. 

Duncan Jones se totiž v rámci svého několikaletého dítka pokoušel s širokým záběrem zahrnout množství samotného příběhu hry a zároveň představit poměrně obsáhlý a komplikovaný svět s veškerou jeho mytologií a postavami. To má za následek, že i během dvou hodin, které vám film v kině zabere, se toho moc nestane a celý film působí spíše jako nastavovaný prequel k něčemu, spíše než samostatný start epické filmové série. To je jasné především díky uspěchanému a nepříliš dobře napsanému závěru, který i jinak celkem ucházejícímu filmu podráží stoličku pod nohama. 

Výsledný film je tak souborem dobrých a špatných nápadů, který místy baví, místy nudí a po projekci se vám stejně většina filmu z hlavy vykouří. Všepohlcující atmosféra se nedostavila, postavy nudí (některé by vás až svojí blbostí donutily vzít meč do rukou sami) a těch několik slušných momentů a odkazů k videoherním titulům nestačí moc vykrývat to, co je na filmu špatné. Jistě, vizuální vábničky v podobě filmové adaptace důvěrně známých míst fungují na jedničku, hudba (byť se variují pouze dva tři motivy) taky celkem šlape ale to je tak ve výsledku všechno. Filmový Warcraft představuje vesmír této série filmovým fanouškům docela obstojně ale zapomíná především bavit. Hardcore fanoušci budou spokojení, ti kdo nemají tak nastudováno, se možná budou trochu ztrácet. Pokud je vám tedy látka blízká, nemá smysl vám návštěvu kina moc rozmlouvat. Pokud ovšem svět Azerothu pilně nastudovaný nemáte, nebo jen čekáte nadprůměrnou fantasy podívanou, přistupujte k téhle novince obezřetně. Warcraft: První střet je jen lehoulince nadprůměrnou fantasy podívanou, která toho krom představení světa moc navíc nepředvede.    
      
Fantasy velkolepý snímek na pokračování. Duncan Jones natočil velkolepou adaptaci jedné z nejpopulárnějších her současnosti, která kromě představení části mytologie a samotného světa moc ve výsledku nezvládá. Akce je fajn, zpracování v rámci možností také, nicméně hrdinové (především ti lidští) otravují, nikam se moc nepohnou a po nánosu toho všeho, představovačkách a dvou hodinách v kině pořád čekáte, kdy se začne něco konečně dít a ony přijdou titulky. Spíše než jako velkolepý blockbuster tak Warcraft: První střet působí jako jen stěží lehce nadprůměrný aperitiv před hlavním chodem. Zarytým fanouškům série to nemá smysl rozmlouvat, nicméně čekáte-li od Warcraftu něco víc než jen snesitelný pokus o velkolepé fantasy na motivy populární série, dočkáte se v kině zklamání. 

10% Příslib do budoucna
30% Otravní herci a jejich postavy
10% Slušná akce a zpracování
50% Průměrné fantasy

Warcraft: První střet
(Warcraft, Warcraft: Prvý stret)
Fantasy / Dobrodružný / Akční
USA, 2016, 123 min

Režie: Duncan Jones
Scénář: Duncan Jones, Charles Leavitt
Kamera: Simon Duggan
Hudba: Ramin Djawadi
Hrají: Ben Foster, Travis Fimmel, Dominic Cooper, Paula Patton, Toby Kebbell, Robert Kazinsky, Daniel Wu, Clancy Brown, Ben Schnetzer, Ruth Negga, Burkely Duffield, Daniel Cudmore, Callum Keith Rennie, Ryan Robbins, Patrick Sabongui, Andre Tricoteux, Christian Sloan, Elena Wurlitzer
Producenti: Jon Jashni, Thomas Tull, Charles Roven, Stuart Fenegan, Alex Gartner
Střih: Paul Hirsch
Scénografie: Gavin Bocquet
Kostýmy: Mayes C. Rubeo

Nevhodný mládeži do 12 let
Česko V kinech od: 09.06.2016 CinemArt CZ
Slovensko V kinech od: 09.06.2016 CinemArt SK
USA V kinech od: 10.06.2016 Universal Pictures US

http://www.csfd.cz/film/233328-warcraft-prvni-stret/
http://www.imdb.com/title/tt0803096/



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous