Přeskočit na hlavní obsah

V zajetí démonů 2 | The Conjuring 2 [65%]

James Wan je s největší pravděpodobností nejadorovanější hororový tvůrce současnosti. Když si tedy před třemi lety odskočil od příprav druhého dílu Insidious k dobové hororové podívané na motivy skutečných příběhů, byl z toho poměrně nepřekvapivě taktéž hit. Nyní bude v příběhu manželů Warrenových pokračovat o několik let později, kdy je jejich vyšetřování zavedlo až do Anglie. Stojí i tentokrát tahle podívaná za to nebo se jedná o další ždímání úspěšné značky, které vás může nechat klidnými?
Ed (Patrick Wilson) a Lorraine (Vera Farmiga) toho za svoji kariéru viděli už hodně. Přesto, když jsou povoláni církví do anglického Einfieldu aby prošetřili paranormální jevy v jednom rodinném domku, jejich důvěra v obyvatele toho domu není bezmezná. Společně s britskými specialisty se přesto pouštějí do vyšetřování a snaží se vypátrat zdroj paranormálních jevů a jeho odstraněním obyvatelům toho domova navrátit normální život. Ne všechno je ovšem tak jednoduché... 

Druhé V zajetí démonů je poněkud zajímavý snímek. Musím říci, že jedničku považuji za příjemnou a především mrazivě atmosferickou podívanou, která v mých očích předčila vše ostatní, co Wan do té doby či od ní natočil. Je tedy docela těžké na podobný úspěch navázat, byť k tomu skutečný příběh manželů Warrenových přímo nabádá. Díky tomu se tak dějově posunujeme do budoucnosti, kde dostávají další případ, který poskytuje nosnou linku pro tenhle film. A tady nastává hned onen první problém. Zatímco totiž první díl byl jakýmsi celistvým zážitkem, který postupně gradoval , jeho pokračování působí po většinu času jako jakási fragmentovaná přehlídka lekaček a děsivých momentů (a že jich ve filmu je dostatek), která ovšem právě tyto momenty nepříliš dobře drží pohromadě.  

Všichni důležití aktéři totiž mají své problémy a starosti a zatímco se každých pár minut objeví několik děsivých momentů, máte docela problém u více jak dvě hodiny dlouhého filmu udržet pozornost. Příběh příliš nefunguje, jeho větvení do dvou separátních linek, které se až v samotném závěru spojí, tomu taky příliš nenapomáhá a ve výsledku tak V zajetí démonů 2 mimo těch lekaček a děsivých momentů spíše nudí. A to je celkem škoda, když vezmu v potaz řemeslnou zručnost s jakou James Wan svůj další horor realizuje, stejně jako pár skutečně děsivých momentů, které pocuchají nervy i těm statnějším.    

Hudebně tomu Joseph Bishara napomáhá, nicméně jeho kompozice paradoxně získá prim až v samotném závěru a to je celkem škoda. Kamera Dona Burgesse pak patří k hororovému standardu, byť je zde přítomno i několik typických záběrů právě pro Jamese Wana, který svůj režijní a střihový styl piluje s každý dalším filmem, nezávisle na spolupracovnících. Výsledkem je tak audiovizuálně příjemná podívaná, která vám hned několikrát pocuchá nervy díky děsivosti, s jakou se Wanovi daří prodat svoji vizuální nápaditost a slušnou výpravu. O poznání méně příjemný je pak samotný příběh a jeho vývoj, který ve filmu na ploše 134 minut prožijete.  

V zajetí démonů 2 je tak ve výsledku poněkud rozpačitým hororem. Pokud od novinky Jamese Wana čekáte, že vám pocuchá nervy a vyděsí vás, pak nejspíše budete spokojeni. Lekačky a děsivé momenty fungují, byť jejich preciznost trochu podrývá jejich předvídatelnost, nicméně to už tak nějak k současnému hororu patří. Pokud ovšem čekáte slušně vystavěný příběh právě na pozadí děsivého hororu inspirovaného skutečnými událostmi, pak dojdete k trochu méně příjemnému vystřízlivění.  
James Wan umí děsit, to už jsme se přesvědčili několikrát a ani V zajetí démonů 2 na tom nic nemění. Stejně tak jeho řemeslná stránka a cit pro styl jednoduše funguje. Jenže, když navazuje na jeden ze svých nejlepších filmů, očekávání i ona pomyslná laťka jsou vysoko a těm se tentokrát nepodařilo ani přiblížit. Tohle pokračování sice umí vyděsit své diváky, většinu času je nepříjemně mrazivé a temné, nicméně v momentech kdy se vás přímo nesnaží vystrašit příliš nefunguje a tak na ploše více jak dvou hodin hned několikrát nudí. Příběh pozbývá nějakou gradaci nad rámec čím dál děsivějších lekaček a samotný závěr nenapraví téměř dvě hodiny podivně fragmentovaného příběhu. Pokud jdete jen za atmoférou a děsivostí, zklamání vás v kině nečeká. Čekáte-li k tomu ale také nějaký celistvý a všeobjímavý příběh, který vás donutí sympatizovat s hrdiny, budete mít po shlédnutí filmu rozporuplné pocity.

25% Nostalgie
25% Oblíbení hrdinové
25% Pixar ve formě
25% Zábava pro všechny věkové kategorie


V zajetí démonů 2
(The Conjuring 2, V zajatí démonov 2)
Horor
USA, 2016, 134 min

Režie: James Wan
Scénář: Carey Hayes, Chad Hayes, James Wan, David Johnson
Kamera: Don Burgess
Hudba: Joseph Bishara
Hrají: Vera Farmiga, Patrick Wilson, Madison Wolfe, Frances O'Connor, Lauren Esposito, Benjamin Haigh, Patrick McAuley, Simon McBurney, Maria Doyle Kennedy, Simon Delaney, Franka Potente, Sterling Jerins, Robin Atkin Downes, Javier Botet, Shannon Kook, Steve Coulter, Abhi Sinha
Producenti: Rob Cowan, Peter Safran
Střih: Kirk M. Morri
Scénografie: Julie Berghoff
Kostýmy: Kristin M. Burke

Nevhodný mládeži do 15 let
Česko V kinech od: 09.06.2016 Freeman Ent.
Slovensko V kinech od: 09.06.2016 Continental
USA V kinech od: 10.06.2016 New Line Cinema

http://www.csfd.cz/film/366867-v-zajeti-demonu-2/
http://www.imdb.com/title/tt3065204/

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?