Přeskočit na hlavní obsah

Star Trek: Do neznáma | Star Trek Beyond [80%]

Poté, co J.J. Abrams úspěšně restartoval Star Trek do moderního akčního blockbusteru, se z pokračování téhle filmové série staly očekávané filmové události. To platí i o třetím díle s názvem Star Trek: Do neznáma, kterého režii po J.J. Abramsovi převzal Justin Lin, který si udělal jméno především na pokračováních série Rychle a zběsile. Byly obavy na místě nebo se Linovi podařilo sérii posunout zase někam dále? A dokáže nový Star Trek uspět v letní sezoně, kde se ostatní očekávané hity setkaly se zatím spíše vlažným přijetím?
James T. Kirk (Chris Pine) je se svojí posádkou za půlí své pětileté mise. V soukromí ho ovšem trápí životní krize, kdy sám neví co od budoucnosti čekat. Má totiž v úmyslu pověsit cestování s lodí Enterprise na hřebík a zažádat o povýšení na viceadmirála nejmodernější stanice Federace, Yorktownu. Než se tak ovšem stane, je vyslán spolu se svojí posádkou do neprozkoumané mlhoviny na pomoc ztroskotané civilní lodi. Vše ovšem nabírá nový směr v momentě, kdy Kirk i jeho posádka zjistí, že vyslání Enterprise na záchrannou misi nebyla náhoda, ale dlouho promýšlený plán, který vystaví do nebezpečí celou Federaci... 

Možná by se slušelo říct začátkem, že nejsem žádný trekkie, což je vzhledem k mé oblibě loďových sci-fi poměrně překvapivé. Seriál v téměř všech jeho inkarnacích jsem alespoň minimálně sledoval, nikdy jsem ovšem neměl ke značce takový blízký vztah. Proto nepatřím k odpůrcům rebootu, byť k jeho pokračování bych pár výhrad přeci jen našel. O to víc překvapující je fakt, že se v kinech objevil pro mě dost možná jeden z nejlepších materiálů z tohoto univerza. Jasně, spousta lidí to bude nenávidět a zavrhne to jako lacinou a Star Treku nepříliš věrnou podívanou. Já si ovšem dovolím tvrdit, že to co Justin Lin ve trojce předvedl, je něco, co v očích mnoha lidí zastíní cokoliv, co značka v posledních desetiletích vyplodila. 

Předně, film není bezchybný. Ani zdaleka. Lin se místy možná až příliš nechává unést svým vztahem k univerzu a především k lodím, v čemž se hodně odráží jeho předešlé zkušenosti a neduhy z práce na sérii Rychle a zběsile. Tím trpí občas i digitální triky, které ve snaze velké efektnosti nepůsobí v mnoha momentech příliš dobře a dokonce je zde i jedna scéna kdy bych použil i slovo prachbídné. I přesto všechno má však Star Trek: Do neznáma vysoké hodnocení. Jakto? Jednoduše proto, že díky zpracování filmu jeho neduhy jednoduše neřešíte nebo je po chvíli přejdete. 

Star Trek: Do neznáma totiž dává vyniknout celému hlavnímu ansámblu, kdy jednotlivé postavy působí živě a mají k příběhu co říci. Vzájemná dynamika Spock (Zachary Quinto) a Bones (Karl Urban) funguje na jedničku, Scotty (Simon Pegg) si také urve trochu filmu pro sebe a ve výsledku tak nějak film nestíhá nudit nebo vás ani nenechá vydechnout. Pořád se něco děje a v momentě kdy se necháte příběhem zaujmout vás film vytáhne na jednu explozivní, akcí humorem i složitými otázkami nabitou cestu, na které ty dvě hodiny utečou jak nic. 

Je to právě to něco navíc, co z Star Trek: Do neznáma nedělá jen další tuctový blockbuster, nicméně po mnoha letech zase stylový sci-fi popcornovou zábavu, ke které se rádi budete opakovaně vracet. Je mnoho momentů, které vám totiž utkví v hlavě i když by si hlavní záporák Krall (Idris Elba) zasloužil trochu více prostoru. Film ovšem vyniká i v hudební stránce. Justin Lin si dovolil poměrně riskantní kousek v třetím aktu filmu, který sice možná všem úplně nesedne, díky lehce nadsázkovému pojetí celého filmu a dostatku humoru ovšem právě tohle pro mě sedlo jako prdel na hrnec. Přičtete si k tomu jeden z nejvýraznějších a nejzajímavějších soundtracků od Michaela Giacchina a máte překvapivý koktejl, který jednoduše pobaví. 

Nebudu to skrývat, čekal jsem průser na celé čáře a dostal jsem přesný opak. Redukce lens flares a s tím souvisejícího J.J. Abramse sérii paradoxně pomohla nabrat svěží vítr do plachet a ukázala, že s citem a láskou pro značku a její kořeny jde i v dnešní době natočit film, který je moderní, byť ctí i několik dekád staré sci-fi a zároveň působí jako něco vytaženého z devadesátek. Nečekal bych, že to kdy řeknu ale Justin Lin byl pro třetí díl tou správnou volbou a já se bavil nesmírně. V rámci loďových sci-fi se totiž jedná asi o nejlepší kousek od Sunshine a to i v případě, že nejste fanoušek téhle značky. Zkrátka, chcete-li se v kině pobavit a máte-li science fiction alespoň trochu v krvi, pak vyrazte do kina.       


Tak jsem se mýlil a jsem za to strašně rád. Justin Lin dodal rebootové sérii svěží vítr do plachet a nakopnul zavedenou posádku k dvouhodinové jízdě, která ani na moment nenudí. Jasně, je tam pár nedostatků, ty jsem ale ochotný díky fanouškovským pocitům, které ve mě tenhle snímek vyvolal, bez problému přehlédnout. Osobité, hravé, akční a zábavné. Jednotlivé postavy tentokrát fungují na jedničku, stejně jako dynamika mezi nimi a když se se rozezní jeden z mnoha působivých motivů od Michaela Giacchina je dílo dokonáno. Star Trek: Do neznáma je krokem jiným směrem, než měl našlápnuto J.J., nicméně pokud se naladíte na vlnu, budete zatraceně rádi, že producenti tenhle krok udělali. Škoda jen trochu nevyužitého Idrise.   
30% Devadesátkové sci-fi
30% Fanouškovství tvůrců
20% Akce
20% Humor
Star Trek: Do neznáma
(Star Trek Beyond)
Sci-Fi / Dobrodružný / Akční
USA, 2016, 122 min

Režie: Justin Lin
Scénář: Simon Pegg, Doug Jung, Roberto Orci, Patrick McKay, John D. Payne
Kamera: Stephen F. Windon
Hudba: Michael Giacchino
Hrají: Chris Pine, Zachary Quinto, Zoe Saldana, Karl Urban, Simon Pegg, John Cho, Anton Yelchin, Idris Elba, Sofia Boutella, Joe Taslim, Lydia Wilson, Deep Roy, Joseph Gatt, Fiona Vroom, Natalie Moon, Christian Sloan
Producenti: Lindsey Weber, David Ellison, J.J. Abrams, Bryan Burk, Roberto Orci
Střih: Greg D'Auria, Dylan Highsmith, Kelly Matsumoto
Scénografie: Thomas E. Sanders
Kostýmy: Sanja Milkovic Hays
Nevhodný mládeži do 12 let
Česko V kinech od: 18.08.2016 CinemArt CZ
Slovensko V kinech od: 18.08.2016 CinemArt SK
USA V kinech od: 22.07.2016 Paramount Pictures

http://www.csfd.cz/film/335282-star-trek-do-neznama/
http://www.imdb.com/title/tt2660888/




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?