Přeskočit na hlavní obsah

Logan: Wolverine | Logan [85%]


Před dvěma dny do českých a slovenských kin vtrhl jeden z nejočekávanějších filmů letošního roku. Řeč je samozřejmě o velké rozlučce Hugha Jackmana s jeho nejslavnější rolí, komiksovým hrdinou Wolverinem. Ten si po dvou sólových filmech a účasti v několika týmových dobrodružstvích, vysloužil třetí sólový díl, který by příběh této postavy, minimálně v tomto podání a v tomto obsazení měl uzavřít. Platí v tomto případě rčení do třetice všeho dobrého nebo je i třetí Jackmanovo samostatné dobrodružství snahou o něco, co tam jednoduše není? Toho druhého se tentokrát obávat nemusíte, James Mangold totiž složit reparát za posledně, který snadno aspiruje na titul jedna z nejlepších komiksových podívaných za poslední roky. 
Píše se rok 2029 a doba mutantů je už dávno pryč. Poté, co náhodná mutace byla lékařsky eliminována u nově narozených dětí, se vláda rozhodla pro eliminaci zbývajících mutantů, kteří žijí mezi námi. Logan (Hugh Jackman) žije v ústraní na mexické hranici ve svém úkrytu, kde ukrývá svého bývalého mentora, Charlese Xaviera (Patrick Stewart), který se díky mozkovému onemocnění stal rizikem pro celý svět. Jejich situaci ovšem naruší neznámá žena, která požaduje Loganovu pomoc. Na stopě jí je totiž zabiják Pierce (Boyd Holbrook), který ji chce zavraždit a její dceru uvěznit (Dafne Keen) pro vědecké účely. Jediný, kdo jim v takovéto situaci může pomoci je hrdina dříve známý jako Wolverine...  


Ať už čekáte od Logana cokoliv, můžu vás celkem s přehledem ujistit, že něco podobného tu v podstatě ještě nebylo. Na rozdíl od přepáleného a nepříliš pohromadě držícího Wolverinea se totiž James Mangold rozhodl vydat úplně jinou cestou a spíše než okázalým akčním dobrodružstvím je jeho závěrečná tečka za Wolverineovým příběhem osobním dramatem hlavního hrdiny, který je postaven před nelehkou situaci, zatímco musí také řešit své vlastní problémy, jejichž závažnost se zvětšuje den ode dne. 

Díky tomu tak není Logan úplně obvyklý nejen v rámci komiksových snímků (neboť akce, byť jí je zde dostatek, tu hraje tentokráte tak trochu druhé housle), ale v rámci podobných blockbusterů. Tvůrci si totiž po úspěchu Deadpoola vydupali dospělejší Rkový rating a na filmu je to zatraceně vidět. Nečekejte proto osekanou verzi přístupnou pro všechny, poslední kapitola příběhů Wolverinea je jedna dlouhá a krutá depka, která k postavě přistupuje bez obalu a okolků. Hugh Jackman, když na to dojde, krájí padouchy bez pardonu a  to zatraceně efektivně, navíc se daleko nejde i pro trochu drsnější mluvu. Nikdy však on možnosti dospělého ratingu nepůsobí nuceně nebo nadmíru. Každá nadávka a každá oddělená končetina má ve filmu své právoplatné místo a svůj účel. Fanouškům díky tomu nezbývá jen doufat v to, že by právě podobně vkusné dospělé zpracování dospělého komiksu mohlo otevřít dveře i dalším, podobně laděným filmům (neboť je nespočet komiksů, kteří by si podobně nekompromisní převod na stříbrné plátno zasloužili). 

Jako rozlučka je totiž Logan: Wolverine velice příjemnou tečkou za tím, co za ty dvě dekády Hugh Jackman pro roli udělal. Příběh inspirovaný jedním z nejoblíbenějších komiksových příběhů samotné postavy, se v téhle novince proměňuje v osudovou jízdu, která vám zrovna nevyvolá úsměv na tváři, nicméně ve vás zanechá  neskutečně hluboké dojmy, neboť se tu Mangoldovi podařilo něco, co bych se možná nebál označit nálepkou "artová komiksárna." Atmosférou, tématy i samotným přístupem ke svým hrdinů je totiž tenhle snímek jedinečný a dovolím si pochybovat, že by se někdo o něco podobného v blízké budoucnosti pokusil. Logan: Wolverine je totiž úkaz, který není bez vady, nicméně co do jedinečnosti nemá konkurenci. Ve světě příjemných, leč jednolitých komiksových adaptací a snah o umělou hloubku a temnotu komiksových příběhů totiž dokazuje, že temný a depresivní příběh se dá i v rámci komiksového filmu zpracovat s neskutečnou grácií. 


Může za to také skvělé obsazení, kde Hugh Jackman dává své poslední štaci úplně všechno, Patrick Stewart dojímá coby léty zlomený Profesor X a nový objev Dafne Keen si získává srdce většiny diváků, takhle má vypadat zatraceně silná dívčí hrdinka. Ostatně i Boyd Holbrook coby hlavní hejsek na stopě hrdinů funguje na výbornou. Jediným slabším prvkem je tak snad jen Richard E. Grant, který na této úrovni nezvládá svoji roli tak přesvědčivě, jako všichni okolo něj. 

Co se týče zpracování, i zde Logan válí. Akce je sice místy trochu nepřehledná, ovšem nikdy ji nechybí ta správná údernost nebo atmosféra. I co se týče choreografie, patří tahle podívaná k současné naprosté špičce a souhra Jackmana s jeho mladou parťačkou hranice efektivnosti filmu ještě o stupeň posunuje. Potěší ovšem také hudební doprovod, o který se postaral Marco Beltrami. Ten se ve své kompozici k filmu nebojí značně experimentovat a jeho využití na komiksovou podívanou poměrně netradičních nástrojů místy ještě více ozvláštňuje dojem, ze samotného filmu. Tohle se zkrátka povedlo a nemá smysl chodit kolem horké kaše.    

Logan: Wolverine je jedinečnou podívanou, která leč není bez chyby, si už jen kvůli tomu, co představuje, zaslouží neskutečný obdiv. Dospělá, drsná a surová komiksová adaptace, která předvádí snad tu nejlepší rozlučku poslednímu veteránovi z první generace novodobých komiksově-filmových hrdinů. Hugh Jackman a Patrick Stewart si jako svoji rozlučku se svými komiksovými hrdiny snad ani nemohli přát lepší film. Pokud vám komiksy a komiksové filmy alespoň trochu něco říkají, Logan je naprostá povinnost. James Mangold vykoupil svůj minulý přehmat a přivedl do kin jeden z nejlepších komiksových filmů vůbec. Tohle je zkrátka filmový milník, který si nebudete chtít nechat ujít.        
James Mangold složil reparát jak se patří. Logan: Wolverine je i přes své drobné nedostatky filmový milník, který se nevyplatí minout. Drsná, depresivní, surová a krvavá adaptace je snad tím nejlepším rozlučkovým materiálem, který si mohli Hugh Jackman a Patrick Stewart přát. Takhle působivá, dojemná a osobitá komiksová záležitost tu už hodně dlouho nebyla, zda-li vůbec. Logan je bez diskuze jednou z nejlepších komiksových podívaných vůbec, která navíc předvádí neskutečně silný argument na téma Rkového ratingu u komiksových adaptací dospělejších látek. Pokud tahle záležitost otevře dveře dalším podobně laděným komiksově filmovým materiálům (jako to pro Logana udělal loni Deadpool), bude to jen a jen dobře. 
50% Plnokrevné Rko
25% Rozlučka ve velkém stylu
25% Wolverine jak má být
Logan: Wolverine
(Logan)
Akční / Drama / Sci-Fi
USA, 2017, 137 min


Režie: James Mangold
Předloha: James Mangold (povídka)
Scénář: Michael Green, Scott Frank, James Mangold
Kamera: John Mathieson
Hudba: Marco Beltrami
Hrají: Hugh Jackman, Patrick Stewart, Boyd Holbrook, Dafne Keen, Stephen Merchant, Richard E. Grant, Eriq La Salle, Elise Neal, Elizabeth Rodriguez, Doris Morgado, Reynaldo Gallegos, Dave Davis, Lauren Gros, Mark Ashworth, James Moses Black, Han Soto, David Kallaway
Producenti: Hutch Parker, Lauren Shuler Donner, Simon Kinberg
Střih: Michael McCusker, Dirk Westervelt
Scénografie: François Audouy
Kostýmy: Daniel Orlandi

Nevhodný mládeži do 15 let
Česko V kinech od: 02.03.2017 CinemArt CZ
Slovensko V kinech od: 02.03.2017 CinemArt SK
USA V kinech od: 03.03.2017 20th Century Fox

http://www.csfd.cz/film/370872-logan-wolverine/
http://www.imdb.com/title/tt3315342/



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?