Přeskočit na hlavní obsah

Život | Life [70%]

Letos do kin se chystá další pokračování kultovní série Vetřelec, se kterou se Ridley Scott pokusí napravit pověst po nepříliš dobře přijatém prequelu Prometheus. Ještě než se tak však stane, se do českých a slovenských kin dostal trochu nenápadný sci-fi snímek Život, který právě zmíněný prequel vzdáleně připomíná. Jak se tahle mrazivá podívaná přibližující první kontakt lidských astronautů s životem z vesmíru od režiséra filmu Dítě 44 povedla? A vyplatí se na ni vyrazit do kina?   

Na Mezinárodní vesmírné stanici se právě schyluje k historickému momentu. Poškozená sonda dopravila z povrchu Marsu první hmatatelné důkazy o existenci života za hranicemi naší planety. Šestičlenná posádka stanice se věnuje výzkumu vzorků půdy, které obsahují tyto jednobuněčné organismy, když se jim podaří jeden ze vzorků oživit pomocí umělé atmosféry. To co následuje překvapí i ty nejvíce skeptické z nich. Mimozemský organismus totiž rapidně roste a začíná reagovat na podněty z okolí... 

Život je popravdě poměrně zajímavým snímkem. Není totiž ani zdaleka tak skvěle natočeným nebo bezchybným, jako by si tahle látka zasloužila, místy navíc působí docela dost otravně a natahovaně, přesto vám celkem slušně rozdrásá nervy natolik, že tyhle nedostatky nebudete moc v konečném důsledku řešit. Zvládá totiž v tak trochu laciném prostředí (tvůrci pomýšleli na trochu víc, než ve skutečnosti měli) rozehrát poměrně atmosferickou hru na kočku a na myš, která co do atmosféry a napětí strčí žánrovou konkurenci s klidem do kapsy.   
  



Jistě, Daniel Espinosa se sice možná v některých momentech filmu právě u této konkurence inspiroval možná až příliš, přesto zvládá odůvodnit šanci pro relativně průměrně sci-fi béčko díky zmíněné atmosféře a napětí, které dávkuje v koňských dávkách. Slušný je snímek i po stránce herecké, byť některé momenty zavání přehnaným konstruktem ze strany scénáristů a nedávají příliš smysl v rámci celkové koncepce filmu. 

Irský kameraman Seamus McGarvey se loni předvedl hned dvakrát ve snímcích Zúčtování a Noční zvířata, tentokrát se však možná až příliš snaží přiblížit ikonické práci Emmanuela Lubezkiho v Gravitaci. To sice ve většině případů alespoň v rámci béčkových vod funguje, přesto to místy působí neskutečně nuceně a neoriginálně, což je při takovémto materiálu celkem škoda. V konečném důsledku blíže filmům jako Europa Report nebo Apollo 18. Osloví také hudební doprovod Jona Ekstranda, který k filmu servíruje vydatný hudební doprovod, který na jedné straně zvládá s přehledem vytvořit hutnou kulisu děsivým momentům a na straně druhé zvládá velkolepými momenty podtrhnout důležité momenty filmu, jakým je i například samotné závěrečné rozuzlení.   

Pokud tedy máte rádi sci-fi žánrové podívané a užíváte si napětí, které vás drží na kraji vaší sedačky, pak je Život ideální volnou pro návštěvu kina tento týden. Snímek sice má své výrazné nedostatky a místy působí možná až příliš nuceně, strojeně nebo natahovaně, díky prvotřídní atmosféře a napětí, které dokáže snímek vyvolat, tyhle nedostatky s ledovým klidem odsunete na vedlejší kolej. Napínavé, místy nepříjemně mrazivé a kolem a kolem slušně natočené vesmírné běčko. Nic víc nic míň.  
V rámci béčkových kulis zvládá Daniela Espinosa předvést poměrně slušné a atmosferické scifko, které byť není originální nebo bezchybné, má atmosféru a dokáže napnout diváka hned v několika momentech natolik, že jeho vnitřní nedostatky úplně neřeší. Pokud tedy snímky o šmejdu z vesmíru jsou vaší parketou, směle do toho. 
40% Vetřelec
35% Mezinárodní vesmírná stanice
25% Život za hranicemi Země
Život
(Life)
Horor / Sci-Fi / Thriller
USA, 2017, 104 min

Režie: Daniel Espinosa
Scénář: Rhett Reese, Paul Wernick
Kamera: Seamus McGarvey
Hudba: Jon Ekstrand
Hrají: Jake Gyllenhaal, Rebecca Ferguson, Ryan Reynolds, Hirojuki Sanada, Ariyon Bakare, Olga Dychovičnaja, Alexandre Nguyen, Naoko Mori
Producenti: Bonnie Curtis, David Ellison, Julie Lynn, Dana Goldberg
Střih: Mary Jo Markey, Frances Parker
Scénografie: Nigel Phelps
Kostýmy: Jenny Beavan

Nevhodný mládeži do 15 let
Česko V kinech od: 23.03.2017 Falcon
Slovensko V kinech od: 23.03.2017 Itafilm
USA V kinech od: 24.03.2017 Columbia Pictures US

http://www.csfd.cz/film/430060-zivot/
http://www.imdb.com/title/tt5442430/

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous