Přeskočit na hlavní obsah

To | IT (70%)

Nejsem úplně fanouškem hororů, především pak produkce z posledních let, kde je jen málo originálních nápadů a téměř vše je jen oživování starých klišé a remaky kdysi populárních značek. Jeden z nich ovšem už od začátku vyvolával zájem nejednoho hororového skeptika. Tím je remake snímku To na motivy knihy Stephena Kinga. Původní televizní film udělal z Tima Curryho legendu a spousta lidí má dodnes také díky tomuto snímku strach z klaunů. Nyní však přiochází nová verze, kterou dlouhou dobu připravoval režisér Temného případu Cary Joji Fukunaga aby ji pak na povel dostal tvůrce hororu Mama Andy Muschietti, od které se čekaly velké věci. Naplnila tahle hororová novinka svůj potenciál?  

Bill (Jaeden Lieberher) se ještě stále nepřenesl přes ztrátu svého mladšího bratra. Ten za záhadných okolností před necelým rokem zmizel a všichni už pátrání po něm vzdali s tím, že je po smrti. Ne však Bill. Ten, přesvědčený o tom, že se děje v okolí městečka Derry něco nekalého, má i přes léto v plánu pátrat po kanalizacích a tunelech v okolí po svém zmizelém bratrovi. Vše ovšem dostává úplně jiný rozměr v momentě, kdy se začnou v okolí ztrácet další děti a nikdo nemůže záhadě přijít na kloub. Když se však Bill a jeho kamarádi vydávají znovu o letních prázdninách do hlubin městského podzemí, zjeví se jim poprvé tančící klaun Pennywise (Bill Skarsgård)...

Upřímně? Hned ze začátku musím říci, že jsem po tom všem humbuku kolem asi čekal více. To ovšem neznamená, že by remake To byl špatný film. To ani v nejmenším, jen to není jednoduše tak děsivé a strašidelné, jak by se vás asi tvůrci snažili přesvědčit. Nová verze To je totiž hodně zvrácený a místy hodně nepříjemný (v dobrém slova smyslu) film, který sice pár lekaček a hororových momentů v sobě má, v jádru se ovšem jedná o film s hororovými prvky, spíše než o horor samotný. Někde jsem viděl přirovnání k celovečerní verzi seriálu Stranger Things, které k filmu padne jak vyšité. To samozřejmě není ani v nejmenším negativum, od děsivého hororu by ovšem člověk čekal trochu něco jiného. V důsledku toho tedy dostávají samotné postavy daleko více prostoru a samotný vraždící děsivý klaun tak má v rámci dvou hodin překvapivě málo prostoru. I na tom málu ovšem zvládá Bill Skarsgård přesvědčit a ti méně otrlejší budou míét bezesporu krásně přiživenou fóbii z klaunů. Nepřišlo mi ovšem, že by film zvládal onu fóbii svojí „hrůzostrašností“ vyvolat.     

V momentě, kdy se ovšem smíříte, že tohle až tak hororové vlastně nebude, vás v kině přivítá poměrně zábavný film o partě mladistvých outsiderů, z nichž překvapivě každý má dostatek prostoru pro vlastní rozvoj. Už dlouho se mi nestalo, že bych ve filmu viděl tolika člennou skupinu lidí, z nichž každý je takhle dobře rozveden do detailu v rámci jednoho filmu. To sice s sebou nese menší nedostatky v druhé půli především, kde některé scény působí nahodile a jaksi mimo děj (spíše samoúčelné než přínosné pro rozvoj děje), přesto to v celku drží, i přes relativně jednoduchou hlavní linku, celkem překvapivě pohromadě.  

Naštěstí to, v čem film exceluje, je jeho audiovizuální zpracování. Byť totiž v několika scénách jde digitální pozadí za herci možná až trochu nepříjemně moc vidět, po většinu času je vizuální stránka špičková a dává vzpomenout na horory let dávno minulých. Film se naštěstí nesnaží o laciné skrývání v temnotě ale divák má celou dobu přehled co a kde se na plátně děje. Kamera Junga Jung-hoona jakoby vyvolávala už jen svou hravostí sama o sobě vlnu nostalgie. Přičtěte si k tomu nápaditou a nesmírně pasující hudební kulisu od Benjamina Wallfische a máte velice příjemný nostalgický koktejl, který rozhodně mezi současnými horory nezapadne. 

Co tedy na adresu remaku To říci závěrem? Nečekejte kdovíjak děsivý snímek, který by vás odstavil na hodiny od skutečného světa.  Na druhou stranu i přes své nedostatky film má jasnou vizi toho, co chce divákům předvést a toho se drží od začátku až do konce. Se superlativy bych v tomto případě asi šetřil, což ovšem neznamená, že by se jednalo o špatný film, to ani v nejmenším. Hrdinové jsou sympaťáci, kterým budete fandit a záporáci jsou dostatečně nekompromisní a děsiví na to, abyste se báli o jejich osud.  
    
Byť ne tak děsivé, jak by se asi čekalo, remake To má bezesporu své momenty. Parádně obsazení a zahraní hrdinové, skvělý byť trochu upozaděný Skarsgård a audiovizuální zpracování, které ostatní mohou jen závidět. Superlativy bych šetřil, přesto se ovšem jedná o podívanou, která si vaši pozornost rozhodně zaslouží a přihodí i něco navrch. 
20% Horor
30% Děsivé dobrodružství

50% Stranger Things 
To
(It, It: Part 1 - The Losers' Club)
Drama / Horor / Thriller
USA, 2017, 135 min

Režie: Andy Muschietti
Předloha: Stephen King (kniha)
Scénář: Cary Fukunaga, Chase Palmer, David Kajganich
Kamera: Jung-hoon Jung
Hudba: Benjamin Wallfisch
Hrají: Bill Skarsgård, Jaeden Lieberher, Finn Wolfhard, Sophia Lillis, Jeremy Ray Taylor, Jack Dylan Grazer, Chosen Jacobs, Wyatt Oleff, Javier Botet, Owen Teague, Steven Williams, Nicholas Hamilton, Megan Charpentier, Stephen Bogaert, Ari Cohen, Cyndy Day, David Katzenberg, Pip Dwyer, Logan Thompson, Jackson Robert Scott, Jake Sim, Anthony Ulc, Stuart Hughes, Edie Inksetter, Geoffrey Pounsett
Producenti: Seth Grahame-Smith, David Katzenberg, Roy Lee, Dan Lin, Barbara Muschietti
Střih: Jason Ballantine
Scénografie: Claude Paré
Kostýmy: Janie Bryant

Nevhodný mládeži do 15 let
Česko V kinech od: 07.09.2017 Vertical Ent.
Slovensko V kinech od: 07.09.2017 Continental
USA V kinech od: 08.09.2017 Warner Bros. US

https://www.csfd.cz/film/277943-to/
http://www.imdb.com/title/tt1396484/

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous