Přeskočit na hlavní obsah

Sněhulák | The Snowman [60%]

Detektiv Harry Hole z bestsellerů, které píše populární norský spisovatel Jo Nesbø, se hlásí se svým prvním dobrodružstvím v kinech. V koprodukční filmové adaptaci jej ztvárnil stále populárnější Michael Fassbender. Stojí ovšem tohle filmové vyšetřování problematického detektiva za vaši pozornost? Dokázala tahle filmová novinka převést populární knihu na filmové plátna tak, že budete chtít další případ nebo se jedná o promarněnou šanci, která pohřbívá hromadu potenciálu pod nánosem neslané a nemastné kriminálky ze severu?

Detektiv Harry Hole (Michael Fassbender) si již díky svým předešlým případům dokázal udělat jméno nejen mezi policisty v Norsku ale také i mezi veřejností. I přes svojí náturu patří k elitě norské kriminalistiky, byť v poslední době nemá do čeho píchnout a jeho osobní život se mu mezi tím rozpadá. Vše se ovšem začíná měnit v momentě, kdy k němu na oddělení je převelena mladá detektivka Katrine Brattová (Rebecca Ferguson), která jak Harry zjišťuje, pátrá na vlastní pěst po ženách zmizelých po celém Norsku v posledních letech. Na stole jim totiž skončí případ podivného zmizení ženy, která se během noci vypařila poté, co u jejich domu někdo postavil Sněhuláka...

Musím se přiznat, že jsem nestihl knižního sněhulák přelouskat celého, byť se jedná o poměrně zajímavý knižní počin, který vaši pozornost bezesporu udrží. I z té necelé poloviny si ovšem člověk udělá obrázek o tom, jak ke svému hrdinovi Jo Nesbø přistupuje a co od něj vlastně čekat. A to je docela problém, když dojde na filmovou adaptaci tohoto knižního bestselleru, neboť už po prvních momentech je jasné, že se Michael Fassbender na tuto roli příliš nehodí. Byť se snaží o sto šest. Přesto je nepříliš vhodný casting rolí jen dílčím problémem téhle filmové adaptace (byť by se dalo diskutovat o tom, že podivně přepálený Val Kilmer a jeho nesmírně špatně předabované repliky patří k největším kaňkám na vysvědčení téhle severské kriminálky).  

Největším problémem je totiž samotný příběh a atmosféra. Jistě, člověk nemůže úplně čekat stejně tuhou atmosféru a chlad který sálá ze severských kriminálek, přesto se o něco takového Tomas Alfredson pokoušel, byť marně. Kupříkladu David Fincher se svojí verzí Muži, kteří nenávidí ženy kombinoval severské motivy a atmosféru s dramatickým přístupem Hollywoodu a Alfredson se ho v něčem podobném pokouší napodobit, byť ztroskotává na celé čáře. Atmosféra filmu nedrží pohromadě a těch několik příjemných a nápaditých záběrů a silnějších momentů nezvládá udržet pohromadě jinak tuctově vyhlížející thriller, kde se kriminalisté honí za vlastním ocasem, zatímco se vám scénář snaží prodat různá řešení k samotné hádance sériového vraha. 

Stejně jako rádoby severská atmosféra nefunguje totiž i samotné vyprávění, které sice na pomyslném seznamku kroužkuje téměř všechny důležité aspekty vyšetřování a charakterů, díky odlišném přístupu a autorskému pojetí předlohy tak ale velká část vyznívá trochu jinak a v mnoha případech možná až příliš lacině a místy i ne zrovna smysluplně. Ona tenká linie mezi surovostí a chladnokrevností a absurditou a hloupostí je totiž v případě předlohy hodně ale opravdu hodně tenká a Alfredson a spol v tom očividně neumí chodit tak jako Jo Nesbø. Byť tak některé momenty fungují slušně, jiné působí možná až příliš absurdně, hloupě, lacině a tak trochu strojeně a nadbytečně. Je to zatracená škoda, neboť kniha skrývala neskutečný potenciál a skončila ve výsledku i přes zúčastněný talent o řád, dva hůře, než třeba srovnatelně populární série Oddělení Q ve filmových adaptacích Žena v kleci, Zabijáci a Vzkaz v láhvi.


Audiovizuálně pak snímek trápí především nesourodost. Kamera o kterou se postaral Australan Dion Beebe má několik světlých momentů, především pak exteriéry, kde dává vyniknout atmosferické norské krajině, potěší i hra s dopravní architekturou skandinávie. K tomu všemu navíc hraje poměrně slušný a rozmanitý hudební doprovod Marca Beltramiho, jehož motivy nepřehlušují samotný film a jeho atmosféru ale spíše jej doplňují. Má ovšem dostatek charakteru na to aby zaujal. Ve formě (až na několik možná zbytečně viditelných míst s digitálním pozadím) tedy problém není, ale v samotném obsahu, který působí nade všechnu snahu nahodile, vykonstruovaně a především uměle se snažící o něco, co tam prostě není. 

Sněhulák je tak mírným přešlapem s celkem smutnými následky. Populární detektivní série se ve filmové podobě přetvořila v tuctovou kriminálku, která se snaží mířit výše, než na co má, vyloženě slabý scénář pak podráží nohy i těm několika zajímavým momentům, které film nabídne. Škrobená, umělohmotná a do značné míry nezajímavá podívaná nezvládá udržet ani hutnou severskou atmosféru ani odvyprávět nějak srozumitelně či nápaditě příběh sériového vraha. Tady Harry Holeovi pšenka nepokvete.    
    
Tuctová vyumělkovaná a nepříliš zajímavá adaptace bestselleru, která nejen že nedělá příliš dobrou reklamu knížce, sama o sobě nedává příliš mnoho argumentů pro svoji existenci. Nepříliš padnoucí casting (+WTF v podobě špatně předabovného Vala Kilmera), slabý scénář a kvalitativní kolísání, ze kterého by byla docela zajímavá horská dráha. Sněhulák se zkrátka příliš nepovedl a dalšího dobrodružství se Harry dočká pravděpodobně v jiném zpracování, protože tohle zkrátka moc nefunguje, film sám totiž jakoby nevěděl, pro koho chce být. 
25% Mrazivý sever
25% Umělotina

25% Krimi
25% Sněhuláci 

Sněhulák

(The Snowman, Snømannen)
Drama / Horor / Krimi / Mysteriózní / Thriller
Velká Británie / Norsko / USA, 2017, 119 min

Režie: Tomas Alfredson
Předloha: Jo Nesbø (kniha)
Scénář: Hossein Amini, Peter Straughan, Søren Sveistrup
Kamera: Dion Beebe
Hudba: Marco Beltrami
Hrají: Michael Fassbender, Rebecca Ferguson, Chloë Sevigny, J.K. Simmons, Val Kilmer, Charlotte Gainsbourg, Toby Jones, James D'Arcy, Jamie Clayton, Sofia Helin, Ronan Vibert, Jakob Oftebro, David Dencik, Alec Newman, Jonas Karlsson, Silvia Busuioc, Peter Dalle, Irina Kara, Martin Grid Toennesen, Jamie Michie, Anne Reid, Aurora Nossen
Producenti: Tim Bevan, Eric Fellner, Peter Gustafsson, Robyn Slovo
Střih: Claire Simpson
Scénografie: Maria Djurkovic
Masky: Emma Scott

Nevhodný mládeži do 15 let
Česko V kinech od: 12.10.2017 CinemArt
Slovensko V kinech od: 12.10.2017 CinemArt SK
Norsko V kinech od: 13.10.2017 United International Pictures 
USA V kinech od: 20.10.2017 Universal Pictures US
Velká Británie V kinech od: 13.10.2017 Universal Pictures UK

https://www.csfd.cz/film/306966-snehulak/
http://www.imdb.com/title/tt1758810/

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous