Přeskočit na hlavní obsah

Thor: Ragnarok [65%]

Od málokteré marvelovky se čekaly takové věci, jako od třetího Thora. V podstatě třetí marvelovka letošního roku by totiž měla v rámci tohoto filmového vesmíru hrát důležitou roli jako pomyslný úvod k třetím Avengers a navíc Thorova sólová série jakoby byla tak trochu ve stínu slavnějších kolegů. Navíc po částečném průšvihu, jakým byl druhý díl s názvem Thor: Temný svět má tenhle severský bůh rozhodně co napravovat. Dokázal se tenhle Avenger před další týmovkou vyšvihnout do popředí s novým tvůrčím týmem nebo i tentokrát skončí jeho dobrodružství až někde na chvostu marveláckého kolosu?



Po událostech ze Sokovie se Thor (Chris Hemsworth) vrací domů na Asgard, aby vyšetřil ty podivné vize, které jej od té doby trápí. Když porazí démona Surtura, který byl přímým ohrožením Asgardu jako strůjce konce světa Ragnaroku, vrací se zpět do královského paláce, kde nalézá svého bratra Lokiho (Tom Hiddleston) v přestrojení za jejich otce Odina (Anthony Hopkins). To ovšem spustilo koloběh událostí, který vyústí v osvobození Hely (Cate Blanchett), která nejen, že má v plánu obsadit Asgard, chce si zotročit i zbylé světy a dobýt nové. Ve snaze zastavit ji ovšem Thor skončí bez svého mocného kladiva Mjolnir na cizí planetě a v zajetí pořadatele gladiátorských zápasů Velmistra (Jeff Goldblum)...      

Thorova série byla pro marvel jakousi zakletou odbočkou, která se tak trochu vymykala. Jednička pod vedením Kennetha Branagha byla sice zajímavou podívanou, dvojka ovšem pro mnoho lidí znamenala, především díky promarněnému potenciálu, dno marveláckého filmového vesmíru. S novým dohledem se ale třetí Thor rozhodl zamířit tentokrát povětšinou mimo Zemi (až na drobné povinné odskoky na zem a k ostatním postavám z tohoto vesmíru) a nabídnout divočejší podívanou, která se neztratí i vedle takových Strážců galaxie. A to je zatraceně zajímavý krok vzhledem k tomu, jak tahle změna dovede zamíchat kartami nejen pro tohoto hrdiny ale i pro celý vesmír Marvelu. 

Problém ale není v samotném odklonu k tak trochu jiné marvelovce, nicméně s tím, jakým způsobem je realizována. Taika Waititi se ukázal jako dostatečně osobitý tvůrce na to, aby podobně divokou a především značně rozmanitou jízdu dokázal ukočírovat od začátku do konce. Problém je ovšem v tom, co vlastně kočíruje. Thor: Ragnarok totiž i přes výraznou odlišnost nejen od předešlého dílu ale i od ostatních Marvelovek (jasný posun co se týče rozebíraných motivů a stylu s jakým je příběh vyprávěn) trpí podobnými problémy, jako Thor: Temný svět. Ba co více, přidává i nové a zároveň jen tučnou čarou podtrhuje problémy, které se s Marvelem táhnou už od začátku. 

I přes veškerou snahu totiž třetí Thor stojí a padá se scénářem, který svými kvalitami bohužel příliš neoslnil a v propagaci tak trochu klamal tělem. Dvě hodiny a nějaké drobné je totiž čas, který vám tahle komiksovka zabere v kině, které ovšem nejsou naplněny něčím, co by vás takříkajíc vytáhlo na okraj sedačky a bohužel alespoň "zajímalo". Celé to totiž spíše než celistvý příběh s nějakou gradací připomíná sled nesourodých událostí, kde se střídá, odskakuje a mění atmosféra každých pár minut. Celé to tak díky tomu působí jako tři filmy po večeru s lahví poskládané dohromady, aby to stálo za cenu plného vstupného. Jistě, pořád to není děs a běs který předvádí konkurence, přesto otázka po zhlédnutí filmu co bylo vlastně lepší, jestli Thor: Ragnarok nebo všeobecně slabý Thor: Temný svět, není asi úplně dobrá vizitka. 

S tím jdou ovšem ruku v ruce bohužel i postavy. Zatímco titulní hrdina je pořád za frajera, ať už má syntetické lokny či nikoliv, u ostatních to už taková hitparáda tentokrát není. U Heimdalla (Idris Elba) by prospělo více prostoru, u ostatních je to pak spíše problém se samotným pojetím. Redukce Lokiho na podivného poskoka/chabého "hňupa", podivná změna v pojetí postavy Bruce Bannera (Mark Ruffalo), nevyužitý Karl Urban nebo ve výsledku úplně jiná Hela, která toho příliš mnoho nepředvede a působí poněkud podivně a nesourodě jako postava (a ostatně i diametrálně odlišně tomu, jakým způsobem byla podána v trailerech) a místo démonické záporačky, která by Marvelu konečně mohla dodat toho ikonického padoucha, je tahle postava proměněna v nic moc neříkající snůšku promarněného potenciálu a otravnosti. Ono je asi docela vypovídající fakt, že hlavní věc co člověku v hlavě po konci filmu zbude, je to, jak moc často měnila tahle záporačka svoji vizáž v průběhu filmu, spíše než nějaké její činy. Navíc, nic proti Tesse Thompson, ale její Valkýra je neskutečně mimo a každý moment ve filmu, kde se objeví působí neskutečně uměle a nepřirozeně (a to i na poměry filmu který se odehrává na dvou cizích planetách a má Jeffa Goldbluma). V podstatě si tak film chtě nechtě pro sebe krade naprosto nekompromisním způsobem "kameňák" Korg (namluvil ho sám režisér Taika Waititi), který jako komická postava patří asi k tomu nejlepšímu co film nabídne v těch několika málo scénách, kde se objeví. 


Na druhou stranu alespoň potěší trochu jiný přístup k audiovizuální stránce, který byl pro třetího Thora zvolen. To sice kazí možná až příliš průměrně vypadající digitální triky a papundekl čouhající na každém kroku, ale díky retro stylizací by se tohle dalo jakžtakž překousnout. Každopádně potěší alespoň Mark Mothersbaugh se svým hudebním doprovodem, kde nejen že přináší úplně novou a jinou hudební kulisu pro tohoto hrdiny, zvládá také využít práci Briana Tylera a Patricka Doylea takovým způsobem, že i přes výraznou odlišnost vám bude tahle podívaná pořád připadat důvěrně známá. Estetika osmdesátek a devadesátek se pak promítá i zde, obzvláště potěší značný vliv Snythwave.

Jak tedy třetího Thora ohodnotit? Nejjednodušší by bylo to uzavřít slovy celkem průšvih ale pořád to není tak zlé, jako konkurence. Thor: Ragnarok je i přes velký potenciál a hromadu změn na stejné, ne-li o ždibec horší úrovni, jako jeho předchůdce. Ostudu Marvelu neudělá, nicméně od třetího dobrodružství severského boha by člověk v téhle fázi prostě čekal více. Taika Waititi natočil po mnoha ohledech odlišnou marvelovku, která ovšem svými chybami a přehmaty svůj původ nezapře. Špatný film Thor: Ragnarok není, ovšem ani nic, z čeho byste se posadili na zadek. Klamání tělem při propagaci je sice fajn, ale když mi pak tak trochu čouhá ve výsledku sláma z bot, něco bude asi špatně.       
    
Byť v mnohém odlišný a se značně jiným přístupem, třetí Thor opakuje chyby svého předchůdce a i přes velký potenciál končí víceméně jen jako OK podívaná, která sice není tak špatná jako konkurence, skákat nadšením z ní ale rozhodně nebudete. Mdlé, nepříliš obratně uchopené postavy (s vyjímkou Korga), slabý scénář a fragmentovaný film, který spíše než celistvý příběh připomíná sled událostí, kde fungují dílčí momenty, rámcový příběh ale příliš ne. 
20% Gladiátoři a vše okolo
50% Rodinné nepokoje

30% Vesmír mimo Zemi
Thor: Ragnarok
(Thor 3)
Akční / Dobrodružný / Fantasy / Sci-Fi
USA, 2017, 130 min

Režie: Taika Waititi
Předloha: Stan Lee (komiks), Larry Lieber (komiks), Jack Kirby (komiks)
Scénář: Eric Pearson, Craig Kyle, Christopher Yost
Kamera: Javier Aguirresarobe
Hudba: Mark Mothersbaugh
Hrají: Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Tom Hiddleston, Idris Elba, Anthony Hopkins, Cate Blanchett, Jeff Goldblum, Tessa Thompson, Karl Urban, Jaimie Alexander, Sam Neill, Ray Stevenson, Benedict Cumberbatch, Tadanobu Asano, Taika Waititi, Clancy Brown, Lou Ferrigno, Stan Lee, Rachel House, Rob Mayes
Producenti: Kevin Feige
Střih: Zene Baker, Joel Negron
Scénografie: Dan Hennah, Ra Vincent
Kostýmy: Mayes C. Rubeo

Nevhodný mládeži do 12 let
Česko V kinech od: 26.10.2017 Falcon
Slovensko V kinech od: 02.11.2017 Saturn
USA V kinech od: 03.11.2017 Walt Disney US

https://www.csfd.cz/film/374525-thor-ragnarok/
http://www.imdb.com/title/tt3501632/


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?